[metaslider id="9331"]
jog

Jogász Diákkörösök Országos Találkozója 2022

Április 7-én és 8-án került megrendezésre karunkon a Jogász Diákkörösök Országos Találkozója. Mint ahogy az esemény címe is mutatja, az ország összes jogi karáról érkeztek hallgatók, akik legfeljebb 12 fős csapatokban vehettek részt a találkozón. Minden csapatot 1-1 pécsi jogi karos hallgató, úgynevezett csapatmentor kísért az esemény folyamán.

A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a tavalyi online OTDK miatt elmaradt személyes találkozást pótoljuk, illetve egyfajta hagyományteremtő eseménynek szánták a szervezők tekintettel arra, hogy az országos megmérettetés csupán kétévente kerül megrendezésre.

A kétnapos rendezvény első napján többek között dr. Miseta Attila, a PTE rektora, dr. Fábián Adrián, a PTE-ÁJK dékánja, illetve dr. Fedeles Tamás, a PTE rektorhelyettesének beszéde után dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács örökös elnöke is köszöntötte a találkozón megjelent hallgatókat, majd a nap hátralévő részében a különböző egyetemekről érkezett csapatok előadták változatos produkcióikat: szakmai előadástól kezdve az activity-n keresztül egészen a bingo-ig. A közönségdíjat végül a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának csapata nyerte el perszimunálciós produkciójukkal. Este egy díszvacsora keretei között ismerkedhettek a hallgatók a Hotel Palatinusban, ahol a PTE Brass Band lépett fel, zárásképpen pedig egy zártkörű after party-t is lehetőség nyílt a Pécsi Szalon-ban. A második napon egy 8 állomásból álló vetélkedőn mérhették össze tudásukat a résztvevők, ahol az első 3 helyezettet díjazták:

  • 1. helyezett: ELTE-ÁJK csapata
  • 2. helyezett: DE-ÁJK csapata
  • 3. helyezett: NKE-ÁNTK csapata és SZTE-ÁJTK csapata

jog

Az eseményről megkérdeztem két csapatmentort, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat, élményeiket.

Az NKE csapatának kísérője, Telegdy Blanka így vélekedett az eseményről:

Nagyon élveztem ezt a két napot. Már az első nap végére érezhető volt, hogy a rendezvény elérte célját: a különböző egyetemek hallgatói ismerkedtek egymással és megosztották tapasztalataikat, feltették kérdéseiket. Személy szerint én a vetélkedőt élveztem a leginkább, mert a szervezőknek hála mi, csapatmentorok sem tudtuk a feladatok megoldásait, így segíthettünk csapatainknak. Úgynevezett „leckekönyvet”, egyfajta menetlevelet kellett vinnünk a különböző állomásokra, ahol a megoldott feladatokat az állomáson lévők értékelték és a könyvübkbe egy érdemjegyet rögzítettek. Eléggé ötletes volt. A vetélkedő végén pedig átlagot számoltak és igenis számított a summa cum laude.

Azóta egyébként az NKE-s csapattagok körül többen is ismerősnek jelöltek a közösségi oldalakon és van egy olyan érzésem, hogy még fogunk egymással találkozni.

jog

Ghilan Sziba, az ELTE csapatának kísérője a következőt nyilatkozta:

Én már az elején is nagyon bizakodóan álltam hozzá, izgatottan vártam, hogy kezdetét vegye a Jogász Diákkörösök Találkozója. Az ELTE csapatát választottam és nagyon örülök így utólag is a döntésemnek, mert nagyon kedvesek és szórakoztatóak voltak a pesti hallgatók. Na meg hát meg is nyerték, és elmondhatatlanul büszkének és boldognak éreztem magam, amikor ez kihirdetésre került. Velük örültem. Igazából imádtam minden percét ennek a másfél napnak. Szerintem nagyon jól szervezték meg a szervezők. Különösen a díszvacsora és a másnapi vetélkedő tetszett. Leginkább talán az tetszett, hogy mindenki mindenkivel szívesen vegyült, beszélgetett, sokat nevettünk, hiába az a sok-sok kilométer ami elválasztja a jogi karokat egymástól országszerte. Összetartó közösséget alkottunk és így még élvezhetőbb volt a program. Az ELTE-ről érkezett kis csapatommal nagyon jó viszonyunk volt, a mai napig beszélünk, és bár megkérdezték, nem iratkozom-e át az ELTE-re, én szeretek pécsi egyetemista lenni, így erre nemet kellett, hogy mondjak. Szerintem a pécsi jogászok és az itt dolgozók kitettek magukért és büszke vagyok az egyetemünkre, amiért ilyen színvonalas eseménynek adtak otthont!

jog

Már a beszámolókból is látszik, hogy ez valóban egy színvonalas és mindenki számára élményekkel teli két nap volt, amit sosem felejt el. Reméljük, hogy a rendezvény valóban hagyományt teremt a következő években és a 36. OTDK-t követően a közvet évben, 2024-ben is megrendezésre kerül egy országos szintű jogász találkozó.

 

Források: 1, 2

EnglishGermanHungarian