[metaslider id="9331"]
kun

“Szívünket-lelkünket beletesszük abba, hogy olyat alkossunk, amiért a világ végére is eljönnek hozzánk a vendégek”- Interjú Kun Péterrel a GÓRÉ séfjével

Áprilisban a családommal ellátogattunk a GÓRÉ nevezetű étterembe, Kisharsányba. A nap elején még nem gondoltam, hogy ekkora csoda vár ránk. Az ott töltött idő, a hely szépsége, illetve az ételek különlegessége nem volt semmihez sem fogható. Kedves és mosolygós arcok fogadtak; az ételek érkezése roppant gyorsan történt, addig is iszogattuk a házi szörpből készült limonádét. Minden új tapasztalatnak bizonyult számomra, mert még sosem volt szerencsém ilyen ízekhez, ilyen gyönyörű ételekhez. Az étterem szépsége, egyedülálló berendezése és színei csak hab volt a tortán. Jó időben kint is helyet lehet foglalni és elfogyasztani a fogásokat egy csodaszép környezetben. Lehetőségem volt a GÓRÉ séfjével, Kun Péterrel készíteni egy interjút, ami alapján Ti is jobban megismerhetitek ezt a páratlan helyet.

Hogy született meg az ötlet, a motiváció a GÓRÉ létrehozásához?

kunKun Péter: 2020 novemberében keresett meg a tulajdonos Balogh Ildikó azzal, hogy szeretné, ha egy új étterem executive chef pozícióját elvállalnám. Sok információt nem kaptam még akkor, de kíváncsivá tett, egy találkozót kért az étterem helyszínén. Elég szürreálisan indult, mert amikor megérkeztem a helyszínre, egy dzsungel közepén álló régi góré gazdasági épület elé vezetett. Hát, itt tervez éttermet. Emlékszem, hogy miközben körbejártuk az épületet és rugdaltuk a kavicsot a folyosón, hosszan beszélgettünk arról, kinek mi az elképzelése, és valahogy egy húron pendültek a gondolataink. Gondolkodási időt kértem, de végül is ráértem, mert nem másnap kellett munkába állni. Közben megkaptam az elkészült terveket, a kommunikáció folyamatos volt és már motoszkált bennem a gondolat, hogy megtaláltam a helyet, ahol az álmom megvalósíthatom. Motivált, hogy már a kezdetektől, a tervektől részt vehetek a kialakításban, és ami a szakmai részt illeti, szabad kezet is kaptam. Így 2021 márciusában igent mondtam, és elkezdtük megvalósítani azt, amiről addig csak hosszan beszélgettünk.

 

Mi volt az alapelképzelés az ételek, valamint az étterem stílusának vonatkozásában?

Kun Péter: Ildikó nem titkolta, hogy végignézte a munkásságom. Tetszett neki az eredeti stílus, hogy sok kép közül is ki tudja választani, hogy melyik a Kun Peti tányérja. Az alap és közös elképzelés természetesen fine dining, de mégis valami plusz csavarral. Szóval az irány ez, de szakmailag szabad kezem van. Úgyhogy amolyan Kun Peti-s fine dining. 

kun

Miért pont Kisharsány bizonyult a legalkalmasabb helyszínnek az étteremnek?

Kun Péter: Kisharsány adott volt. A helyszínt kaptam, ahogy arról már meséltem. És mi számít legalkalmasabbnak? Jobbnál jobb több csillagos étterem működik az Isten háta mögött. A helyszín nem számít. Az, hogy mit adunk, milyen minőségben, milyen élményekkel, na az számít. Ezekben pedig törekszünk a maximumra. Vannak még hibáink. De dolgozunk rajtuk, javítjuk. Így most mégis azt mondom, Kisharsány a legalkalmasabb helyszín. 

kun

Mi a GÓRÉ legnagyobb különlegessége?

Kun Péter: Szerintem az, hogy nem hétköznapi emberek dolgoznak nem hétköznapi módon azon, hogy gasztronómiai csodát műveljenek a legalkalmatlanabb, mégis legalkalmasabb helyen. Szívünket-lelkünket beletesszük abba, hogy olyat alkossunk, amiért a világ végére is eljönnek hozzánk a vendégek. És jó úton vagyunk. 

 

Mi inspirálja a fogások külső jellegzetességeit? Mesélnél kicsit a különleges összetevőkről?

Kun Péter: Különleges összetevők: nincs ilyen nálunk. Hétköznapi összetevőkből készítünk különleges ételeket. Nézzünk egy egyszerű példát, a jelenlegi étlapunkon szereplő fogassüllőt. A süllőt fehérrépával tálaljuk, de fehérrépát is három formában jelenítettük meg a tányéron. Sütve, krémként és ostyaként. Fehérrépa. Különleges összetevőnek számít? Nem. Mégis lehet különleges ételt alkotni belőle. Egy étel elkészítésekor mindig az inspirál, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki a textúrából. Egy-egy ételt, mielőtt étlapra kerül, számtalanszor elkészítek, javítok, módosítom, keresem a lehetőséget benne. Addig nem nyugszom, míg azt nem látom, hogy igen, most ez a maximum, amit ki tudok belőle hozni. De lehet, hogy egy év múlva már egészen máshogy fogom gondolni, újra előveszem az adott ételt és teljesen átalakítom. Én is tanulok. Minden nap tanulok, és kísérletezek az tételekkel. Ezért van az, hogy Ildikó időnként a konyhánkat nem is konyhának nevezi, hanem technika szakkörnek. 

kun

Mik a tervek a jövőre nézve, mi a legnagyobb cél az étteremmel kapcsolatban?

Kun Péter: Idén a Dining Guide Top 100-as listájának 36. helyén végeztünk. Ez parádé. Még mindig hihetetlen, hogy néhány hónap alatt ezt elértük. Nem vagyunk nagyravágyók, nem akarunk lehetetlent, de azért mégis. Jövőre a cél a TOP 10-be történő bekerülés. Hosszú út áll előttünk, de most ezért dolgozunk. 

Köszönöm szépen az interjút a Media Iuris nevében!

 

Fotókat készítette: Kósz Jenő

EnglishGermanHungarian