[metaslider id="9331"]
elnök

Interjú Dr. Horváth Dominikkal, a PTE ÁJK HÖT volt elnökével, az EHÖK újdonsült elnökhelyettesével

Horváth Dominik három évig tartó PTE ÁJK HÖT elnöki tisztségéről való lemondását 2023 októberében jelentette be. Bátran kijelenthetem hallgatótársaim nevében, hogy az évek alatt ellátott pozíciójában Dominik kiválóan helytállt, ezért is büszkélkedhet újdonsült EHÖK elnökhelyettesi posztjával. Hogy hogyan tudta volt HÖT elnökünk eddigi tapasztalatait kamatoztatni és miként tekint a jövőbeli kihívások felé, az az interjúkérdéseimre adott válaszaiból derül ki.

Köszönöm szépen, hogy elvállaltad az interjút! Néhány hete hivatalosan is véget ért az elnökséged a HÖT-nél. Mit adott neked ez a pozíció? Milyen sikerekről tudsz beszámolni és milyen kihívásokkal kellett szembenézned az elmúlt években?

elnökHorváth Dominik: Először is köszönöm szépen a megkeresést! Az ÁJK HÖT elnöki feladatokat már több, mint három éve én láttam el és ez idő alatt rengeteg újfajta helyzettel találkoztam, amelyekre megfelelően kellett reagálnom. Nagyon sok új szituációval találkozhattam, amelyek kihívásokat állítottak elém, de úgy gondolom, hogy az ilyen esetek segítenek leginkább az egyének fejlődésében, szóval ezt is emelném ki, hogy ezen új élethelyzetekben való jártasság, illetve rutin az, amit adott nekem az elmúlt három év. 

A pandémia közepén kerültem abba a helyzetbe, hogy ellássam a HÖT működéséhez fűződő feladatokat, ez már magában egy teljesen új és akadályokkal teli időszaknak bizonyult. Igyekeztünk ennek az új „világnak” az igényeire megfelelően reagálni. Az online időszakban több digitális lehetőséget biztosítottunk a hallgatóknak, mind a szórakozás, mind pedig az érdekképviselet oldalán. Miután alábbhagyott a COVID-19 terjedése, elkezdtük az alapjaitól felépíteni a kari közösségnek a fejlődését szolgáló profiljainkat. Az évfolyamnak, akinek a vírushelyzet keresztülhúzta gólyatáborát, azt bepótoltuk, azóta másik 3 gólyatábor megszervezését, levezetését is sikeresen abszolváltuk. A hallgatói közösségnek az igényeit igyekeztük folyamatosan monitorozni és annak megfelelően eljárni. Nem szeretnék belemenni részletesen, hogy ez idő alatt pontosan hány programot szerveztünk meg vagy hány program lebonyolításában vállaltunk meghatározó szerepet, de a sok közösségfejlesztő tevékenységnek úgy gondolom, hogy meglett a hatása és egy remek hallgatói közösséget tudhat magáénak a pécsi jogi kar. 

Érdekképviseleti fronton elmondhatom, hogy minden megkereséssel foglalkoztunk és annak helyreállítása érdekében mindent megtettünk. Ennek köszönhetően nem nagyon tudnék példát mondani, hogy miért ne lett volna ellátva a PTE ÁJK hallgatóinak érdekképviselete maximálisan.

Mit gondolsz, a HÖT-ben szerzett tapasztalataidat tudod hasznosítani az EHÖK-ben is, mint elnökhelyettes?

Horváth Dominik: Természetesen! Az EHÖK-ben való működésemnek egy nagyon biztos alapjául szolgál az ezt megelőző tevékenységem.

Az elnökségedet össze tudtad egyeztetni a tanulmányaiddal, okozott-e nehézséget vezetőként és hallgatóként is helytállni?

Horváth Dominik: Minden a megfelelő időbeosztás kérdése véleményem szerint. Mindig törekedtem arra, hogy a naponként rendelkezésemre álló 24 órát a lehet leghatékonyabb felosztásban hasznosítsam. Így összességében nem mondanám, hogy nehéz lett volna összeegyeztetni a kettőt. Jogász szakon a mintatanterv szerint haladtam egy-két apró kivétellel, és a HÖT-tel kapcsolatos tevékenységeimet is mindig sikeresen el tudtam végezni, de ehhez tényleg volt egy precíz időbeosztásra szükségem. Szerencsére ennek köszönhetően viszont volt lehetőségem a tanulmányaim és a HÖT mellett más egyébbel is foglalkozni, ami időt a tudományos előrehaladásomba tudtam fektetni.

Mi volt elnökséged legemlékezetesebb élménye, amire szívesen emlékszel vissza?

Horváth Dominik: A gólyatáborok biztos, hogy ezek közé fognak mindig is tartozni, de talán a legkedvesebb emlékeim azok lesznek, amikor teljesen váratlan helyzetekben kaptam megerősítést a tevékenységemmel kapcsolatosan. Vagy akár azt is kiemelhetném, mint egyik kedvenc élményem, amikor országszerte valahol teljesen véletlenül találkoztam hallgatótársammal és minden esetben olyan őszintén tudtunk egymásnak örülni és nagyon kellemeseket tudtunk beszélni, akár csak öt percben is. Ezek a kis mozzanatok sokat erősítették a karba vetett hitem és tettrekészségemet. 

Az EHÖK-ös tevékenységed mennyiben különbözik majd az eddigiektől? Hogy érzed, az új pozíciódban is megfelelően tudod tartani a kapcsolatot a hallgatókkal, igényeiket szem előtt tartani, érdekeiket képviselni?

Horváth Dominik: Teljesen más a feladat, az EHÖK-nél a felelősség is sokkal súlyosabb. A feladatköröm ellátása közben pedig ugyanúgy, ahogy eddig, a hallgatók igényeit fogom a középpontba helyezni. Közvetlen és közvetett módokon foglalkozom a hallgatókat érintő esetekkel, de mind a két esetben igyekszem maximálisan az ő érdekeik mentén végezni a tevékenységem. A HÖOK-on belül betöltött tisztségemből adódóan szeretném majd kamatoztatni az eddigi tapasztalataimat és kielégíteni a hallgatói elvárásokat.

Végül többéves tapasztalataid alapján mit tanácsolnál a jövő HÖT-, illetve EHÖK-tagjainak?

Horváth Dominik: Legyenek motiváltak, szeressék az egyetemet, az egyetemi közösséget, legyenek ezekhez elkötelezettek és talán a legfontosabb, hogy olyan személy lásson el ilyen feladatokat, aki a közösségnek adni szeretne és ápolni szeretné azt. Hiszen együtt, egy közösségként mi alkotjuk az egyetem alapját!

Media Iuris nevében még egyszer köszönöm szépen, hogy elvállaltad az interjút! Továbbiakban sok sikert kívánok! 

Forrás: kiemelt kép

EnglishGermanHungarian