[metaslider id="9331"]
Sikeres magyar kvízműsorok

Emlékezetes magyar kvízműsorok, amelyek nagy sikerrel futottak a televízióban

A vetélkedők, kvízműsorok mindig is állandó szereplői voltak a televíziózás történelmének, egyes műsorokon generációk nőttek fel. Körükben a tudásalapú játékok vezetik a listát, amelyekből évente több formátumot is megismerhetnek a nézők. Ezen adások nemcsak az eddig megszerzett tudás elmélyítését, hanem új ismeretek megszerzését is szolgálták/szolgálják, ami által nagy népszerűséget is képesek voltak elérni. Következő cikkemben az elmúlt évek, évtizedek legsikeresebb kvízműsorait mutatom be játékszabályaikkal és jellemző adottságaikkal. 

Maradj Talpon

A televízió egyik legizgalmasabb vetélkedője a Maradj Talpon című műsor volt, amelyet 2011-2017 között láthattak a nézők és több mint 700 adást élt meg. Sikerét az is jelzi, hogy egy idő után társasjáték formátumot készítettek belőle. Hosszú ideig Gundel Takács Gábor vezetésével futott a vetélkedő, távozása után Héder Barna vette át a műsorvezető szerepét. 

A játék tétje 25 millió forint volt, amely összeget a jelzett időszakban öten tudtak megnyerni. Mindig egy „kihívó” játékosnak kellett a stúdióban tartózkodó tíz ellenfél játékossal megküzdenie, hogy megnyerhesse a mesés fődíjat. A párbajok alatt általános műveltséget mérő, az élet minden területét átható jellegű kérdések váltották egymást, a nehézségi szintek az előremenetellel párhuzamosan emelkedtek. 

Egy kihívó játékosnak összesen öt sikeres párbajt kellett megvívnia ahhoz, hogy az addig megszerzett összeg felét nyerje, ugyanis minden ellenfélnek meghatározott pénze volt 100 és 1.000.000 forint között. Aki a maradás mellett döntött és további két sikeres játékot játszott a megnyert összeg háromnegyedét, a nyolcadik párbaj után pedig az addig elért teljes nyereményt elvihette. Aki bevállalta a tizedik párbajt és legyőzte utolsó játékostársát, elvihette a 25 milliós főnyereményt. 

A játék időtartam alatt volt, amikor a kihívó játékosok, máskor az ellenfél játékosok tudtak talpon maradni, aki nem tudott a megadott 20 másodperces időn belül megfelelő választ adni, megnyílt alatta föld és leesett a mélybe. Az viszont titokban maradt, hogy a lezuhant játékosokat mi várta odalent a stúdió alatt. 

Maradj talpon kvízműsor

A következő

Gundel Takács Gábor 2013-2014 között futott műsora is nagy népszerűséget könyvelhetett el, külföldi formátumokkal együtt, elsősorban különleges játékszabályának köszönhetően. A műsorvezető a legelején szólított egy játékost, ugyanis a jelentkezők kígyózó sorban vártak arra, hogy sorra kerülhessenek és próbára tegyék tudásukat. 

Aki sorra került, kérdéscsoportokat kellett teljesítenie, amelyekben tematikák rejlettek. Három kérdésre kellett jól válaszolnia, ami után húzhatott egy tekercset a nyereménykerékből. A tekercsek rejthettek alacsony és magas pénzösszegeket és a játék végét jelentő „Kérem a következőt” tekercs is kézbe kerülhetett. 

Mindenki maga kockáztatta az addig megszerzett pénzt és addig emelhette az összeget, amíg maga bírta. Amennyiben elégnek érezte, elfoglalhatta a bajnokok székét, ahonnan párbajjal vagy több pénz gyűjtésével lehetett kiütni.  Párbajra nemcsak az azt jelző tekercs húzásával, hanem akkor is sor került, mikor a játékos összege elérte a széket birtokló játékos összegét. Aki meg tudta tartani a széket, egy idegőrlő fináléban küzdhetett meg addig gyűjtött pénzéért. 

A fináléban 21 kérdésre kellett 180 másodperc alatt úgy válaszolni, hogy a megadott két válaszlehetőség közül a rosszat kellett bemondani, ami nem egyszer tartogatott váratlan fordulatokat.  A műsor alatt sikerült ezt az akadályt hibátlanul vagy egy vagy két hibával legyűrni, ami által a győztes boldogan távozhatott a stúdióból. A legjobbak több millió forintot tudtak hazavinni, összesen 100 millió forint volt a játék tétje. A kérdések szinte minden témát felöleltek a történelmen, popzenén át a természettel kapcsolatos feladványokig. 

A következő

Legyen Ön is milliomos

A 2000-es évek elején indult és hosszú éveken keresztül futott Legyen Ön is milliomos először Vágó István vezetésével ért el hatalmas sikereket, majd a 2010-es években többször is kísérletet tettek a műsor feltámasztására. 

A műsorban a játékosjelöltek közül egy gyorsasági játékkal, úgynevezett sorkérdéssel választották ki azt, aki megküzdhetett a 40 millió forintos főnyereményért. Összesen 15 kérdésre kellett válaszolnia, minél magasabbra jutott, annál jobban nehezedtek a feltett kérdések. Négy válaszlehetőség közül választhatott a játékos, és bizonyos szinteken dönthetett úgy, hogy elviszi az addig elért összeget, ami a garantált nyereményt takarta. 

A műsor történetében egyszer sikerült elvinni a főnyereményt, de számos ember volt, aki milliós összeget tudhatott magáénak. A játék három esetben érhetett véget: vagy rosszul válaszolt a játékos a feltett kérdésre, megállt, vagy eljutott a 15. és egyben utolsó kérdésig és azt sikeresen megválaszolta. 3 segítség is rendelkezésre állt, amit tetszés szerint lehetett felhasználni: a felező, a közönség megkérdezése és a telefon.  Az adásidő végét dudaszó jelezte, ami az adott napi játékot is lezárta. 

Legyen Ön is milliomos kvízműsor

Az elmúlt időszakban számos tudásalapú, kvíz jellegű vetélkedő érkezett a képernyőkre, betöltve az elődeik által hagyott űrt. Ilyen volt a Honfoglaló, az 50 milliós játszma vagy éppen a Bumm című műsor. Legújabban a Géniusz című vetélkedőt láthatták a nézők, amelyből egy olyan változatot is készítettek, ahol a legjobbak legjobbjai mutathatták meg, hogy mekkora tudással rendelkeznek.

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian