[metaslider id="9331"]
Bodaki Máté EHÖk elnök interjú

„Szeretnénk az EHÖK-öt elérhetőbbé tenni a hallgatók számára” – interjú Bodaki Mátéval, az EHÖK új elnökével

Az EHÖK (Egyetemi Hallgatói Önkormányzat) a hallgatók számára minden bizonnyal nem ismeretlen: ez az a szervezet, amely a hallgató érdekek képviseletével és védelmével foglalkozik. A hallgatók legtöbb esetben a kollégiumi ügyekkel, ösztöndíjakkal kapcsolatban találkozhat a szervezettel, ezenkívül természetesen az általuk szervezett programok mellett sem lehet elmenni említés nélkül. 2023. október 11-én megválasztásra került az EHÖK új elnöke, Bodaki Máté, akit megkértem, hogy meséljen az előtte álló időszakról.

Először is köszönöm szépen, hogy elvállaltad az interjút! Hogyan és mikor kerültél először a hallgatói érdekképviseletbe és mi volt a feladatod?

Bodaki Máté, az EHÖk elnökeBodaki Máté: Köszönöm szépen a felkérést, igazán megtisztelő! Először 2018 novemberében találkoztam érintőlegesen a hallgatói érdekképviselettel, abban az időben a PTE Student Service hallgatói munkaerőközvetésért felelős referensi pozíciót töltöttem be. A feladatkör a bérszámfejtést, hallgatói munkaerő toborzását, illetőleg a partnerekkel, szervezeti egységekkel történő kapcsolattartást fedte le nagyrészt.

Az előző elnök, Koczka Viktor elnökhelyettese voltál. Mit gondolsz, ennek a pozíciónak a betöltése mennyire könnyíti meg most a munkádat?

Bokai Máté: Pontos meghatározást nem fogok tudni arról, hogy mennyire könnyítette meg az elnöki ciklust, azonban az határozottan kijelenthető, hogy előnyként említhetjük, hiszen átfogóan ismertem már a szervezeti egység legtöbb részét. Persze mindig van tér és lehetőség fejlődésre, azonban egy szemeszterközi átszerveződés esetén sokat segített, hogy nem az alapoktól kezdem meg az érdekképviseleti teendőket.

Véleményed szerint mik a legfontosabb elvárások, amelyeknek egy elnöknek meg kell felelnie?  

Bodaki Máté: Itt bizonyára rengeteg jelzőt fel lehetne tüntetni, azonban fontosnak tartom, hogy egy elnök átlássa a szervezet feladatait, struktúráját, ismerje minden területét, legyen precíz, s rendelkezzen jó problémamegoldó képességgel. Egy elnöki ciklusra teljességgel felkészülni nem lehet, azonban a mandátum során akarva-akaratlanul is akklimatizálódik az ember, s felszed releváns tulajdonságokat.

Elnökként melyek azok a fő célok, amiket kitűztél magad elé? Mik a következő két éves ciklus legfontosabb prioritásai, céljai?

Bodaki Máté: Az elmúlt időszakok fejlődési ütemét folytatván szeretnénk az EHÖK-öt elérhetőbbé tenni a hallgatók számára: dolgozunk OMHV-fejlesztésen, egységes merchandise termékek, s rendszer kialakításán, ősszel bővítettük a külügyi területekkel foglalkozó hallgatói munkatársaink számát, így nagyobb szerepet kapva a terület, szeretnénk bővíteni a hallgatói közösségi terek számát a hallgatóink igényeinek megfelelően, továbbá minőségbéli előrelépést tűztünk ki magunknak az EHÖK, s részönkormányzatai belső képzési terveink elé is.

Mennyire érzed szorosnak az együttműködést a karok és az EHÖK között? Esetleg van-e tervben olyan, netalántán összegyetemi program, amely ezt a kapcsolatot tovább javíthatja?

Bodaki Máté: Abszolút szoros, pozitív a jelenlegi kapcsolat az EHÖK, s a részönkormányzatok között, melyet a külső és a belső közös rendezvényeink is bizonyítják. Egyelőre újabb programelemet nem tervezünk, inkább az eddig „meglévők” fejlesztése a cél.

Bodaki Máté EHÖk elnök interjú
A 2023-as PEN Diákrektor-választás

Melyik az a része az elnöki munkának, amelyet a legjobban vársz és melyik az, amelyiktől ódzkodsz?

Bodaki Máté: Különösebben nem tudnék kiemelni sem pozitívan, sem negatívan területeket, hiszen ösztönszerűen megjelenik a szervezet munkájáért viselt teljes felelősség, így inkább egy kihívásként jellemezném összességében a pozíciót. Aggályként egyedül a munka-magánélet-tanulmányok hármas egyensúlyának felborulását tudnám mondani, hiszen nehéz úgy egyensúlyozni mindhárom pillért, hogy időszakonként az egyik akaratlanul is, de ne szenvedjen kárt.

Nagyon szépen köszönöm Máténak az interjút és sok sikert kívánok neki az előtte álló időszakhoz!

 

Forrás: 1

Képek forrása: kiemelt, 1

EnglishGermanHungarian