[metaslider id="9331"]
Drakula él és haragos – Üdv a Castlevania világában!

Drakula él és haragos – Üdv a Castlevania világában!

Képzeld el, hogy egy havasalföldi nő vagy 1455-ben. Napjaidat békésen éled, egyedül az egyház eretneket kutató tekintetétől kell tartanod. Hallottál történeteket vérre szomjazó fenevadakról, ám téged jobban aggaszt az emberek tudatlansága és a gyógyítók hiánya. Összeszeded a bátorságod és elutazol egy kísérteties kastélyba, melynek polcai roskadoznak a könyvektől. A probléma egyedül az, hogy a vár ura nem más, mint a rettegett Drakula gróf. Te mégsem rémülsz meg és a tudomány mellett szerelemre is lelsz a könyvtárban. Az álmaidat megvalósítva segítesz másokon, mígnem egy nap a püspök boszorkányság vádjával letartóztat. Végül máglyára vetnek. A lángok között is hiszel az emberi jóságban. A vámpír férjed azonban már másként vélekedik erről.

Így kezdődik a videójátékból animációs sorozattá adaptált Castlevania első epizódja. A 2017-ben négy epizóddal beköszöntő alkotás mind a rajongók, mind a kritikusok által elismerésnek örvendett, így három másik szezon és idén egy spin-off követte. Ám hogy teljes egészében megismerjük a vámpírokkal, szörnyvadászokkal és mágusokkal teli világot, ideje nekünk is belépni Drakula mozgó kastélyába.

Egy új kor hajnala

1986 Japánjába kell visszautaznunk, ugyanis ekkor jelent meg az első Castlevania videójáték a Konami jóvoltából. A Devil’s Castle Dracula nevet viselő játék Simon Belmont történetét követi nyomon, akinek lasszója segítségével kell megmentenie a világot a vérszomjas Drakulától. A játék egyaránt merít Bram Stoker Drakula című regényéből és más horrortörténetekből. Egyike volt az első gótikus horror videójátékoknak.

Hírnévre 1987-ben tett szert, amikor Európában és Észak-Amerikában is piacra került. Ezután már kérdés sem volt, hogy érkeznek hozzá a folytatások. Itt azonban az egyszeri játékos bajba kerülhet, ugyanis az idők során számos játékot kiszedtek a hivatalos kánonból, míg más játékok csupán limitált számban elérhetőek. 

Devil’s Castle Dracula

Videójátékok végtelen halmaza

A zűrzavart a Konami Magazine 1997-es száma igyekezett helyretenni egy idővonal felállításával, amit Koji Igarashi munkásságának köszönhetünk. Ez alapján bizonyos játékok nem a fő történet részei, hanem alternatív univerzumokban játszódnak. A cselekményt pedig a Belmont család különböző tagjainak időszakára tudjuk osztani. 

A vámpírvadászokból álló Belmontok feladata megállítani Draculát, aki a jóslat szerint 100 évente visszatér kastélyával együtt. Ebben segítségükre van Alucard, a gróf félig ember-félig vámpír fia, aki visszatérő szereplő a különböző játékokban. Mindemellett olyan különleges karakterekkel ismerkedhetünk meg, mint Sypha Belnades, Maria Renard és Hector. 

Videojátékok

Néhány az ismertebb játékok közül:

  • Castlevania III: Dracula’s Curse – 1476-ban, Trevor Belmont időszakában játszódik, aki Sypha Belnadesszel és Alucard Tepessel karöltve próbál meg véget vetni Drakula vérengzésének.
  • Castlevania: Curse of Darkness – Főszereplője Hector, a kovácsmester, aki egykoron Drakulát szolgálta, majd kegyetlensége miatt elfordult tőle. 1479-ben, felesége meggyilkolása után felkeresi egykori társát, Isaacet, akinek köze lehetett a halálához.
  • Castlevania: Symphony of the Night – 1797-ben újabb lépések irányulnak Drakula feltámasztása iránt, melynek következtében Richter Belmont tudatára árny vetül. Emiatt Alucard felébred évszázados álmából és Maria Renarddal karöltve próbálják megmenteni Richtert és meghiúsítani a gonosz pap terveit.

Rögös út az adaptációig

Az idők során többször is felmerült a játékok más formátumba való átültetése. 2005 novemberében pletykák indultak egy filmről, aminek Paul W. S. Anderson lett volna a rendezője és a munkálatok 2006-ban indultak el. 2007-ben Warren Ellis és Koji Igarashi dolgozott egy DVD adaptáción, amely teljesen új fejezetet nyitott volna a Castlevania történetében. 2008 augusztusában adta be az elkészült munkát, amiről majdnem egy évtizedig semmit sem hallottunk.

Végül 2017-ben a Netflix vette magához a stafétabotot és jelentette ki, hogy a Castlevania animációs sorozat formájában kerül a tévéképernyőre. Íróként Warren Ellis felügyelte a munkálatokat. A sorozat mind a japán animékből, mind a nyugati animációkból vett ihletett, igyekeztek a Trónok harca hangulatát is megidézni.

Castlevania, az „anime”

A főként Dracula’s Curse-ből és Curse of Darkness-ből építkező sorozat 2017. július 7-én látott napvilágot. Az alaptörténet szerint Drakula feleségét, Lisa Tepest boszorkányság vádjával máglyára vetették és bár könyörgött az emberiség kegyelméért, férje bosszút esküdött. Egy évvel később be is tartja az ígéretét és ráereszti haragját Havasalföldre. 

A poszt-apokaliptikusnak tűnő világban csak három ember tudja felvenni a harcot Drakulával szemben: Trevor Belmont, a szörnyvadász család utolsó tagja, Sypha Belnades, az elemi erőkkel megáldott Szónok és Alucard, a vámpírúr fia. Az érzelmes jelenetekkel fűtött sorozatban megjelennek régi és új karakterek egyaránt. Megtalálhatjuk a kovácsmesterek között Hectort és Isaacet, a vámpírok között Carmilla-t, Striga-t, Morana-t és Lenore-t is. A szinkronszínészek között olyan nevekkel is találkozhatunk, mint Richard Armitage, Theo James és Alejandra Reynoso.

Bár a videójátékokból vett ihletet, az íróknak célja volt új történetet alkotni a Castlevania világán belül, így sok mindenben eltér a kánontól, ám ez nem állította meg a játék szerelmeseit abban, hogy ezt a feldolgozást is imádják, így ennek eredményeképpen idén új Castlevania adaptációval gazdagodtunk.

Castlevania, az anime

Forradalmár emberek és nemes vámpírok: Nocturne

A 2023. szeptember 28-án képernyőre került sorozat a francia forradalom idejébe kalauzol el minket, ahol a múlt árnyaival küzdő Richter Belmont új fenyegetéssel kerül szembe: egy Vámpírmessiás érkezik az országba, aki mindörökre el akarja oltani a Nap lángját. 

Az emberek oldalán a különféle lényeket megidézni tudó Maria Renard és édesanyja, Tera áll, a vallását elszántan védő Mizrak, valamint az isteni felmenőkkel bíró Annette és az aranytorkú Edouard. A vámpírok között a rejtélyes Olroxot és a Vámpírmessiást szolgáló Drolta Tzuentest üdvözölhetjük. Mindemellett egy régi barát is visszatér a krízishelyzetben, ám személye maradjon meglepetés az Olvasó számára.

Az alkotók a Rondo of Blood és Symphony of the Night játékokból vettek ihletet az alkotói folyamatban. A második évadot már bejelentették és egy rövid előzetessel kedveskedtek a rajongóknak a hosszú várakozás enyhítése végett. 

Nocturne

A démonkastély öröksége

A Castlevania különböző platformokon is képes volt meghódítani az emberek szívét, hiszen minden megvan benne, ami egy gótikus horrorhoz szükséges: sötét és hátborzongató kastélyok, veszedelmesen gyönyörű vámpírok, természetfeletti erőkkel megáldott emberek, valamint a fény és a sötétség örök harca. A történet mindemellett olyan kérdéseket feszeget, miszerint meddig vagyunk képesek elmenni a szeretteinkért, szembe tudunk-e szállni a szülőnkkel a jó ügy érdekében és hogy miben is rejlik a bosszú.

Tökéletes kikapcsolódás a hűvös őszi estékre azoknak, akik maguk is álmodoztak arról, hogy egy rémisztő kastélyba belépve egy gyönyörűséges vámpír fogadja őket, majd hajmeresztő kalandokba keveredik egy csapatnyi kívülállóval és a nap végén együtt nézik a felkelő Holdat.

Démonkastély öröksége

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian