[metaslider id="9331"]

IM interjú Kiss Mátyással

Következő cikkemben Kiss Mátyással, Karunk tudományos és tanulmányi ügyeinek ügyintézésével foglalkozó elnöki megbízottjával készített interjúm során szeretnénk az Igazságügyi Minisztérium által támogatott és finanszírozott kiváló ösztöndíjlehetőségeket bemutatni és ismertetni a hallgatókkal. Reményeink szerint ez a cikk segítséget nyújt a pályázatok elkészítésével, illetve leadásával kapcsolatban is, továbbá hasznos információkat jelent számotokra.

Media Iuris: Mi a célja az IM által nyújtott pályázati lehetőségeknek?

Kiss Mátyás: Az ösztöndíjak célja alapvetően a jogászképzés színvonalának erősítése. Érdekesség, hogy az IM által meghirdetetett ösztöndíjak kizárólag a vidéki jogi karok számára érhetők el, így kifejezetten a vidéki joghallgatók támogatása a cél.

Media Iuris: Kik pályázhatnak az IM ösztöndíjakra? Szükséges pályázni?

Kiss Mátyás: Fontos kiemelni, hogy a két ösztöndíj közül csak a Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíjra szükséges pályázni, a Tanulmányi Ösztöndíj folyósítása a szükséges feltételek teljesítése esetén automatikusan történik. Lényeges tudnivaló, hogy a Kiválósági Ösztöndíj pályázati feltétele a legalább 4.00 tanulmányi átlagnak megfelelő kreditindex elérése. A Tanulmányi Ösztöndíj elnyerésének feltétele, hogy a hallgató önköltséges finanszírozási formában folytassa tanulmányait, elérje a legalább 3.51-es tanulmányi átlagnak megfelelő kreditindexet, valamint az, hogy ezzel egyidejűleg ne legyen sikeres Kiválósági Ösztöndíjpályázata. Mindkét ösztöndíj esetében fontos, hogy az a hallgató, aki ÚNKP ösztöndíjban részesül vagy arra benyújtott pályázata van, nem pályázhat IM ösztöndíjra. 

Media Iuris: Mi(k) a fő különbség(ek) az Igazságügyi Minisztérium Tanulmányi, illetve Nemzeti Kiválósági ösztöndíja között?

Kiss Mátyás: A fő különbségek nagyvonalakban a következők: a Kiválósági Ösztöndíj összege 60.000 forint / hónap. A Tanulmányi Ösztöndíj összege a tanulmányi eredmények függvényében sávosan kerül majd meghatározásra. A Kiválósági Ösztöndíjra pályázni szükséges, a Tanulmányi Ösztöndíj esetében a feltételek teljesítése esetén automatikusan történik a folyósítás, nincs szükség tehát pályázat leadására. A Kiválósági Ösztöndíjra mind az állami ösztöndíjas képzésben résztvevő hallgatók, mind pedig az önköltséges hallgatók pályázhatnak, a Tanulmányi Ösztöndíj csak az önköltséges hallgatók számára elérhető. 

Media Iuris: Jár bármilyen kötelezettséggel a hallgató irányában az ösztöndíj esetleges elnyerése? 

Kiss Mátyás: Egyetlen egy kötelezettségről tudok a Kiválósági Ösztöndíj esetében: a pályázat leadásával a pályázó vállalja, hogy az Igazságügyi Minisztérium által az ösztöndíjasok számára rendezett rendezvényen részt vesz, ahol róla kép- és hangfelvétel készülhet. Ez korábban félévenként egy rendezvényt jelentett, ám a koronavírus-járvány óta ez a rendezvény nem kerül megtartásra.

Media Iuris: Milyen formai és egyéb követelményekre kell figyelemmel lenni a pályázat elkészítésekor és benyújtásakor?

Kiss Mátyás: Fontos, hogy a Kiválósági Ösztöndíjra vonatkozó pályázatokat kizárólag elektronikus úton az im@ajk.pte.hu e-mail címre lehet leadni. A pályázati űrlapot géppel szükséges kitölteni, amelyet ezt követően kézzel kell aláírni. Fontos, hogy minden oldalon szerepelnie kell a hallgató aláírásának. Csatolni szükséges minden olyan dolgot, amellyel a hallgató többletpontot kíván igazolni, ezeket a dokumentumokat egyben az iratjegyzéken is szükséges feltüntetni. Fontos a határidő betartása, hiánypótlásra ugyanis nincs lehetőség. 

Media Iuris: Meddig van lehetőség a pályázatok leadására?

Kiss Mátyás: A pályázatok leadásának határideje 2022. március 4. (péntek) 12:00 óra.

Köszönöm szépen az interjút! Bármilyen kérdés esetén keressetek bizalommal! A pályázati űrlap és a részletes tájékoztató az alábbi linken érhető el: https://ajk.pte.hu/hu/hirek/im-jogaszosztondij-2021-2022-2” – fűzte hozzá válaszaihoz Kiss Mátyás. 

A Media Iuris nevében én is szeretném megköszönni Kiss Mátyásnak az interjút és a sok hasznos információt! 

A fenti linken minden szükséges információt megtalálhattok, amennyiben a cikk elolvasása után maradt bennetek az ösztöndíjakkal kapcsolatban kérdés. Mindenkinek ajánlom az ösztöndíjra való pályázást, amennyiben megfelel a pályázati feltételeknek, ugyanis remek lehetőség, így ha jó tanulmányi átlaggal rendelkeztek, és esetleg tudományos eredményekkel is rendelkeztek, mindenképpen megér egy próbát!

 

Források: 1

Képek: 1, 2

EnglishGermanHungarian