Ha viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételeket szeretnétek összeütni, feltételezem, gyakran a főtt tésztából készült fogásokra esik a választásotok. A tésztaételekben különösen jó, hogy „számtalan” módon tudjátok variálni őket, az ízléseteknek megfelelően. Ebben a cikkben öt receptötletet hoztam nektek, hogyan is tudjátok a tésztás fogásokat feldobni – különösen ajánlom ezeket, ha unjátok a „klasszikus” sajtos-tejfölös vagy a „szimpla” paradicsomszószos tésztát.
Baconos-krémsajtos spagetti
Egy gyors fogás az olasz konyha szerelmeseinek, ami se nem carbonara, se nem hamis carbonara, ugyanis se tojás, se tejszín nincs benne, viszont egy finom krémes tésztaszósz lesz belőle.
Hozzávalók:
20 dkg spagetti
10 dkg bacon
2 evőkanál vaj
10 dkg krémsajt
20 g parmezán
1 gerezd fokhagyma
Olívaolaj (sütéshez)
Só, bors
Elkészítés:
Főzzük ki a tésztát enyhén sós vízben. Mikor al dentére főtt, kapcsoljuk le a lángot, tegyünk félre egy bögrényi főzővizet, majd szűrjük le. Amíg fő a tészta, egy kis olívaolajon pirítsuk le a bacont, majd mikor már nagyjából kész, dobjuk hozzá az összeaprított fokhagymát. Tegyük a vajat a baconös-hagymás keverékre, mikor elolvadt, öntsük hozzá a főzővizet is. Keverjük őket alaposan össze, majd mehet bele a krémsajt és a parmezán is. Mikor a sajtok elolvadtak, sózzuk-borsozzuk, majd keverjük bele a kifőtt spagettit. Melegen, parmezánnal megszórva tálaljuk.
Kefires tésztasaláta
Ha éppen szívesebben ennél valami hidegebbet, a tésztasaláta remek választás lehet.
Hozzávalók:
25 dkg penne tészta
5-10 dkg szeletelt sonka
1 kisebb fejes saláta
3-4 darab paradicsom
Fél kígyóuborka
Fél konzerv csemegekukorica
1 pohár kefir
Sültcsirke-fűszerkeverék
Só
Elkészítés:
Vágjuk kis kockákra a sonkát, a paradicsomot és a kígyóuborkát, majd helyezzük egy tálba az összetépett salátával, a lecsepegtetett kukoricával és a megfőzött tésztával együtt. Az öntethez a kefirt keverjük el egy kiskanál sültcsirke-fűszerkeverékkel és egy pici sóval, majd öntsük a tésztasalátára.
Rakott mákos tészta
Ha inkább édesszájúak vagytok, figyelmetekbe ajánlom ezt a receptet.
Hozzávalók:
25 dkg tészta
10 dkg darált mák
6 dkg porcukor
Pici vaj (tepsi kikenéséhez)
Zsemlemorzsa (tepsi megszórásához)
12,5 dkg baracklekvár
1,5 dl tejföl (20%-os)
1 tojás
Fél csomag vaníliáscukor
Így készítsd:
A tésztát főzzük ki sós vízben. Közben keverjük össze a mákot és a porcukrot. Miután a tészta kifőtt, keverjük hozzá a mákos keverékhez. Egy tepsit vajazzunk ki és szórjuk meg zsemlemorzsával. Öntsük bele a tészta felét, erre tegyük rá a baracklekvárt, majd a tészta másik felét halmozzuk rá. A tejfölt keverjük össze a tojással, a vaníliás cukorral és egy kis porcukorral. A keveréket öntsük a tészta tetejére és sütőben süssük meg.
Kínai zöldséges tészta csirkemellel
Hozzávalók:
50 dkg spagetti tészta
60 dkg csirkemell filé
1 doboz wok zöldség keverék – ennek hiányában 1 nagyobb sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, fél kg káposzta
3 gerezd zúzott vagy reszelt fokhagyma
5 evőkanál szójaszósz
Só, bors
Elkészítés:
Wokban lesütjük a kockára vágott csirkemellet, kiszedjük a wokból, utána a zöldségeket sütjük le. Közben kifőzzük a spagetti tésztát. Mikor a zöldségek megpirultak egy kicsit, hozzáadjuk a 3 gerezd zúzott (vagy reszelt) fokhagymát, pirítjuk még egy kis ideig. A zöldségekhez adjuk a kifőzött tésztát és a csirkemellet és leöntjük az egészet szója szósszal, hogy a szósz mindenhol érje a tésztát. Így pirítjuk még kb. 5 percig folyamatos keverés mellett.
Gombás tészta
A gombák gazdag ízvilága és a friss tészta is tökéletesen kiegészítik egymást.
Hozzávalók:
50 dkg fusilli tészta
25 dkg gomba
2 evőkanál olívaolaj
1 mokkáskanál só
2 csipet őrölt fehér bors
Fél darab vöröshagyma
Fél csokor petrezselyemzöld
1,5 dl tejszín
1,5 dl tej
1 tubus sajtkrém
Elkészítés:
Az olívaolajon pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd tegyük bele a felkockázott gombát. A gombát pároljuk meg, ez levet fog engedni. Keverjük bele a sajtkrémet, öntsük fel a tejszínnel, ha nem elég híg, adjunk hozzá egy kis tejet. Ezután fűszerezzük sóval és borssal, közben kóstolgassuk. A végén szórjuk bele a felaprított petrezselyemzöldet. Ezalatt főzzük ki a tésztát, ha kész, keverjük össze és tálaljuk, a tetejére szórhatunk pirított gombát díszítésként.
Jó étvágyat!
Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

Hautzinger Anna vagyok, a Pécs Tudományegyetem jogász szakos hallgatója. 2022 októberében lettem a Media Iuris csapatának a tagja. A magazin sokszínűsége már korábban, külső szemlélőként is vonzott, így nagy örömmel tölt el, hogy szerkesztőként már én is szélesíthetem a Iuris ’palettáját’ a cikkek terén.