[metaslider id="9331"]
fog

Így készítsd el a tésztás fogásokat, hogy kevésbé váljanak unalmassá

Ha viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételeket szeretnétek összeütni, feltételezem, gyakran a főtt tésztából készült fogásokra esik a választásotok. A tésztaételekben különösen jó, hogy „számtalan” módon tudjátok variálni őket, az ízléseteknek megfelelően. Ebben a cikkben öt receptötletet hoztam nektek, hogyan is tudjátok a tésztás fogásokat feldobni – különösen ajánlom ezeket, ha unjátok a „klasszikus” sajtos-tejfölös vagy a „szimpla” paradicsomszószos tésztát.

Baconos-krémsajtos spagetti

Egy gyors fogás az olasz konyha szerelmeseinek, ami se nem carbonara, se nem hamis carbonara, ugyanis se tojás, se tejszín nincs benne, viszont egy finom krémes tésztaszósz lesz belőle. 

Hozzávalók:

20 dkg spagetti 

10 dkg bacon 

2 evőkanál vaj 

10 dkg krémsajt 

20 g parmezán 

1 gerezd fokhagyma 

Olívaolaj (sütéshez) 

Só, bors 

Elkészítés:

Főzzük ki a tésztát enyhén sós vízben. Mikor al dentére főtt, kapcsoljuk le a lángot, tegyünk félre egy bögrényi főzővizet, majd szűrjük le.  Amíg fő a tészta, egy kis olívaolajon pirítsuk le a bacont, majd mikor már nagyjából kész, dobjuk hozzá az összeaprított fokhagymát. Tegyük a vajat a baconös-hagymás keverékre, mikor elolvadt, öntsük hozzá a főzővizet is. Keverjük őket alaposan össze, majd mehet bele a krémsajt és a parmezán is. Mikor a sajtok elolvadtak, sózzuk-borsozzuk, majd keverjük bele a kifőtt spagettit. Melegen, parmezánnal megszórva tálaljuk. 

fog

Kefires tésztasaláta

Ha éppen szívesebben ennél valami hidegebbet, a tésztasaláta remek választás lehet. 

Hozzávalók: 

25 dkg penne tészta

5-10 dkg szeletelt sonka 

1 kisebb fejes saláta 

3-4 darab paradicsom

Fél kígyóuborka 

Fél konzerv csemegekukorica 

1 pohár kefir 

Sültcsirke-fűszerkeverék

Elkészítés: 

Vágjuk kis kockákra a sonkát, a paradicsomot és a kígyóuborkát, majd helyezzük egy tálba az összetépett salátával, a lecsepegtetett kukoricával és a megfőzött tésztával együtt.  Az öntethez a kefirt keverjük el egy kiskanál sültcsirke-fűszerkeverékkel és egy pici sóval, majd öntsük a tésztasalátára. 

fog

Rakott mákos tészta

Ha inkább édesszájúak vagytok, figyelmetekbe ajánlom ezt a receptet. 

Hozzávalók: 

25 dkg tészta 

10 dkg darált mák 

6 dkg porcukor 

Pici vaj (tepsi kikenéséhez) 

Zsemlemorzsa (tepsi megszórásához) 

12,5 dkg baracklekvár

1,5 dl tejföl (20%-os) 

1 tojás 

Fél csomag vaníliáscukor 

Így készítsd: 

A tésztát főzzük ki sós vízben. Közben keverjük össze a mákot és a porcukrot. Miután a tészta kifőtt, keverjük hozzá a mákos keverékhez. Egy tepsit vajazzunk ki és szórjuk meg zsemlemorzsával. Öntsük bele a tészta felét, erre tegyük rá a baracklekvárt, majd a tészta másik felét halmozzuk rá. A tejfölt keverjük össze a tojással, a vaníliás cukorral és egy kis porcukorral.  A keveréket öntsük a tészta tetejére és sütőben süssük meg. 

fog

Kínai zöldséges tészta csirkemellel 

Hozzávalók: 

50 dkg spagetti tészta

60 dkg csirkemell filé 

1 doboz wok zöldség keverék – ennek hiányában 1 nagyobb sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, fél kg káposzta

3 gerezd zúzott vagy reszelt fokhagyma 

5 evőkanál szójaszósz

Só, bors 

Elkészítés: 

Wokban lesütjük a kockára vágott csirkemellet, kiszedjük a wokból, utána a zöldségeket sütjük le. Közben kifőzzük a spagetti tésztát. Mikor a zöldségek megpirultak egy kicsit, hozzáadjuk a 3 gerezd zúzott (vagy reszelt) fokhagymát, pirítjuk még egy kis ideig. A zöldségekhez adjuk a kifőzött tésztát és a csirkemellet és leöntjük az egészet szója szósszal, hogy a szósz mindenhol érje a tésztát. Így pirítjuk még kb. 5 percig folyamatos keverés mellett. 

fog

Gombás tészta

A gombák gazdag ízvilága és a friss tészta is tökéletesen kiegészítik egymást. 

Hozzávalók: 

50 dkg fusilli tészta 

25 dkg gomba 

2 evőkanál olívaolaj 

1 mokkáskanál só 

2 csipet őrölt fehér bors

Fél darab vöröshagyma 

Fél csokor petrezselyemzöld

1,5 dl tejszín 

1,5 dl tej 

1 tubus sajtkrém

Elkészítés: 

Az olívaolajon pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd tegyük bele a felkockázott gombát. A gombát pároljuk meg, ez levet fog engedni. Keverjük bele a sajtkrémet, öntsük fel a tejszínnel, ha nem elég híg, adjunk hozzá egy kis tejet. Ezután fűszerezzük sóval és borssal, közben kóstolgassuk. A végén szórjuk bele a felaprított petrezselyemzöldet. Ezalatt főzzük ki a tésztát, ha kész, keverjük össze és tálaljuk, a tetejére szórhatunk pirított gombát díszítésként. 

fog

Jó étvágyat! 

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian