[metaslider id="9331"]
Dr. Biró Zsófia, Fiatal Energiajogi Nagykövet interjú

Interjú Dr. Biró Zsófiával, karunk Fiatal Energiajogi Nagykövetével

Karunk hírei között olvashattuk nemrégiben, hogy az Európai Klíma-, Infrastruktúra- és Környezetvédelmi Végrehajtó Ügynökség (CINEA) beválogatta Dr. Biró Zsófiát az EU-ból érkező, mindösszesen 30 Fiatal Energia Nagykövet közé, akik 2023. június 19. és 22. között Brüsszelben, a Fenntartható Energia Európai Hete (EUSEW) alkalmával oszthatták meg gondolataikat és munkálkodhattak közösen a fenntartható uniós energiaipar megteremtésével kapcsolatos feladatokon. Felkerestem Zsófiát és feltettem neki néhány olyan kérdést, amelyekre adott válaszaira véleményem szerint sok-sok hallgató lehet kíváncsi, akiket akár egy kicsit is foglalkoztat az energia- és energiajog témaköre.

Mióta foglalkoztatja az energia- és energiajog témaköre? Hogyan vált ez – ha mondhatjuk így – az élete meghatározó részévé?

Dr. Biró ZsófiaDr. Biró Zsófia: 2017-ben a Pécsi Közgázon kezdett foglalkoztatni az energiastratégia, amikor egy tantárgy keretében a MOL 2030 hosszútávú stratégiáját elemeztem fenntarthatósági és pénzügyi szempontból. Annyira megtetszett, hogy két OTDK dolgozatot is írtam ebben a témában, az egyik stratégiaelemzés, a másik annak pénzügyi megvalósíthatósága volt. A Közgazdaságtudományi OTDK-n elért Különdíj után jött az „isteni szikra”: az energiagazdaságtant össze kell kötni a jogi hátterével és akkor lehet igazán nagyot alkotni. 2019-től tudatosan fontam egyre szorosabbra az energia gazdasági és jogi vonatkozásait, főleg az innováció, stratégia, szabályozás háromszögben mozogva. 2021-ben még a Budapesti Corvinus Egyetem energiagazdálkodási szakközgazdász képzését is elvégeztem.

Hogyan került sor a beválasztásra, milyen szűrőkön kell átmennie annak, aki Fiatal Energia Nagykövet szeretne lenni?

Dr. Biró Zsófia: Az Europe Direct megyei központjai kerestek jelölteket, akik aztán bekerültek egy országos listára, végül pedig Brüsszelben a CINEA (Európai Klíma-, Infrastruktúra- és Környezetvédelmi Végrehajtó Ügynökség) kiválasztott 30 Fiatal Energia Nagykövetet. Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy milyen szempontrendszer alapján döntöttek a nagykövetek személyéről, ezt nekünk sem árulták el, de feltételezem, hogy a CV, a motivációs levél, majd a második körben feltett szakmai kérdések mikéntjének megválaszolása lehetett a kulcs. Tehát így nyílt lehetőségem részt venni Európa legnagyobb megújuló energiával foglalkozó konferenciáján, a European Sustainable Energy Week-en, ahol szakértőként is hozzászólhattunk az egyes témakörökhöz. Sőt, volt olyan zártkörű rendezvény, ahol kifejezetten a mi véleményünkre voltak kíváncsiak, és négy ajánlást fogalmazhattunk meg az Európai Bizottság számára.

Dr. Biró Zsófia, karunk Fiatal Energiajogi Nagykövete

Az ÁJK honlapján röviden olvashattunk arról is, hogy részt vett az ún. Word Café nevű zártkörű rendezvényen, amelyen a 30 Fiatal Energia Nagykövet volt jelen. Mesélne nekünk arról, hogy milyen kérdéskörökkel foglalkoztak, illetve ismertetné olvasóink részére az ajánlásokat, amik a rendezvényen születtek?

Dr. Biró Zsófia: A négy témakör, amiben ajánlást fogalmaztunk meg, a tiszta és igazságos energiaátmenet, a viselkedésváltozás, az ún. „iker átmenet” (Twin Transiton) és a jövőre irányuló ütemterv készítés voltak. Mindegyikkel kapcsolatban 4-6 ajánlás született, de ekkor szembesítettek minket azzal, hogy csak négyet tudunk felterjeszteni a Bizottságnak, így nehéz döntéseket kellett hoznunk. A Flip Chart-okon szereplő ötleteinket két körben megszavaztuk és így végül a következő négy ajánlást terjesztettük a Bizottság elé:

  1. annak érdekében, hogy könnyebben birkózzon meg Európa ezzel az évtizeddel, a fenntartható termékeket mindenki számára elérhetővé kell tenni,
  2. fokozni kell a fiatal szakértők jelenlétét az energiaiparban,
  3. meg kell reformálni az egyes termékek garanciával kapcsolatos szabályozási hátterét, hogy mérsékeljük a fogyasztói társadalom környezetre gyakorolt negatív hatását.
  4. A legfontosabb pedig, hogy az európai polgárok és közösségek bevonása nélkül az energiaátállást nem lehet megvalósítani.

Dr. Biró Zsófia Fiatal Energiajogi Nagykövet

Mi a véleménye arról, hogy a fiatal generációk oktatása során nagyobb hangsúlyt szükséges fektetni az energiával kapcsolatos tananyagokra? Ha ez szükséges, miért?

Dr. Biró Zsófia: Egyértelműen szükséges, de nem csupán az energiát kell a fókuszba helyezni, hanem holisztikusan, összefüggéseiben kell kezelni a globális felmelegedés, fenntarthatóság és az energiatudatosság (a geopolitikát most nem is említve…) kérdésköreit. Ezek egymástól nem elválaszthatóak. Mint ahogyan azt egyébként Brüsszelben is megfogalmaztam, elengedhetetlen a tudatosságra, annak átadására már gyermekkortól hangsúlyt fektetni és a közoktatáson át egészen egyetemi szintekig egyre jobban elmélyíteni a témát. Minden tudományterületnek van kapcsolódási pontja, illetve minden korosztályt a megfelelő szemléletformáló „tananyaggal” kell megcélozni.

Az ÁJK nyúlt lehetőséget az energiajog iránt érdeklődők részére? Kifejtené ezt a lehetőséget?

Dr. Biró Zsófia: Igen, 2022 novemberében megalakult – az országban elsőként – a Technológiai Jogi és Energiajogi Tanszék, ahol a hallgatók számára a „Bevezetés az energiajogba” című szeminárium kínál bővebb betekintést a téma rejtelmeibe. Itt is összefüggéseiben vizsgáljuk a hallgatókkal az energiaipart: nem csak az energiajogi szabályozás alapvetéseinek megismerése a cél, hanem a különböző energiastratégiák, valamint minimális műszaki és gazdasági alapismeretek elsajátítása, továbbá egy kihelyezett óra keretében az energiaipar „tapasztalati átélése” is lehetőség. Meg kell ismernünk azt, amit szabályozni szeretnénk.

Akik pedig befejezik jogi tanulmányaikat, előttük nyitva áll 2024 februárjában induló energiajogi szakjogász (LL.M.) képzésünk, ahol a téma neves oktatóitól és nemzetközileg is elismert gyakorlati szakembereitől tanulhatnak.

https://ajk.pte.hu/hu/szakiranyu-tovabbkepzesek/energiajogi-szakjogasz-pecs

Köszönjük szépen az interjút a szerkesztőség nevében! 😊

Források: 1, 2

Kép forrásai: 1, 2

EnglishGermanHungarian