[metaslider id="9331"]

Bemutatkozik a Hallgatói Önkormányzati Testület új elnöke, Horváth Zsombor!

A 2023/24-es tanév kezdetén személyi változások következtek be a Hallgatói Önkormányzati Testületben – a PTE ÁJK megválasztotta az új elnököt, Horváth Zsombort. Zsombor személye nem ismertlen a hallgatóknak, hiszen mindig komoly szerepet vállalt az események szervezésében, lebonyolításában, valamint a közösségépítésben. Interjúmban az elképzeléseiről, terveiről kérdeztem az új elnököt.

Hogyan jött az ötlet, hogy indulj a Hallgatói Önkormányzati Testület elnöki pozíciójáért?

Horváth ZsomborHorváth Zsombor: Immár több mint 3 éve dolgozok a hallgatói mozgalomban, különböző munkakörökben. A leghosszabb ideig Horváth Dominik elnökhelyetteseként dolgoztam. A félév első felében Dominik kapott egy lehetőséget, mint az EHÖK közkapcsolatokért felelős elnökhelyettese, amelyet el is fogadott.

Több mint 3 évvel ezelőtt Dominikkal közösen kezdtük a munkát és maradtak még megvalósításra váró projektek. A PTE ÁJK-ra mint egy nagy közösségre tekintek, és ez a közösség a szívügyemmé vált az évek során, ezt pedig ápolni és fejleszteni kell. Csak állandó, konzisztens munkával tartható fent az a barátságos, segítőkész közeg, amire a hallgatóknak szüksége van, amelynek a megalapozását követően a fenntartása szintén nagy feladat. Ezek az indokok vezettek oda, hogy végül elindultam a választáson.

 

Miután hivatalosan is megszavaztak a hallgatók a HÖT elnöküknek, megkezdődött a kétéves időszakod. Van már egy elképzelésed arról, hogy ezt a viszonylag hosszú időt hogyan fogod beosztani?

Horváth Zsombor: Az eddigi tapasztalataim alapján ez a két év gyorsan elrepül, feszített tempóban kell dolgoznunk, hogy sikerüljön hosszabb projekteket is végigvinni. Igyekszünk a HÖT-ös csapattal együtt felosztani a két évet, ezekre kisebb időszakoként tekinteni és ezekben gondolkodni.

A kétéves terv középpontjában egyértelműen a közösségfejlesztés áll. Azt gondolom ahhoz, hogy a hallgatók jól érezzék magukat a Karon és megfelelően tudjanak teljesíteni a tanulmányaik során, szükséges a már említett közösség, közösségtudat. Kiemelt célom ezt fenntartani és fejleszteni.

Vannak természetesen féléves és egyéves tervek is. Itt főként a folyamatos érdekmonitorozás és annak való megfelelés, azzal való előrehaladás a cél. Ennek érdekében folyamatosan kapcsolatot tartunk mind a kari vezetéssel, mind az érdekképviselet vezetőivel, ezzel biztosítva a gyors, precíz reagálást.

 

Röviden tudnád ismertetni a programtervedet?

Horváth Zsombor: Igyekszek befogadhatóan rövidre fogni a válaszom, de akit részletekbe menően érdekel, nagyon szívesen a rendelkezésére bocsátom a teljes dokumentumot.

A programtervem főbb pontjai a rendezvény fejlesztés, a tudományművelés, az utánpótlás nevelés. Ezenkívül szeretnénk fejleszteni a tanulmányi és ösztöndíj tanácsadást is. De ezenkívül szeretném segíteni a kari sportélet fellendítését, közösségi estek létrehozásával segíteni a hallgatókat a kikapcsolódásban. Fontos célnak tartom a kari szakkollégiummal való minél szorosabb együttműködést, az utánpótlás nevelés terén a know-how átadás elősegítését, valamint a hallgatók támogatását az egyetem utáni „pályaválasztásban” a hivatásrendek képviselőinek bevonásával.

Mivel ez egy hosszabb, mélységeiben kidolgozott tervezet, nem tudnám röviden ismertetni, de a főbb csapásirányok egyértelműen a fent leírtak.

Horváth Zsombor elnöki interjú

 

Mennyire könnyíti meg az új pozíciód megszokását, hogy az előző periódusban Horváth Dominik elnökhelyettese voltál, valamint már korábban is tagja voltál a HÖT-nek?

Horváth Zsombor: Úgy gondolom, nagyon nagy segítség, hogy láttam Dominikot nap mint nap dolgozni, valamint a korábbi pozíciómból fakadó tapasztalataim is segítenek. Igyekszek minél több mindent átemelni Dominik munkájából a sajátomba, és az általa vallott elvek mentén működtetni a hallgatói érdekképviseletet.

A legnagyobb segítség és iránytű a munkám során talán az, hogy korán sikerült felismernünk a hallgatói érdekképviselet 3 alappillérét.

Az első ilyen pillér természetesen az érdekképviselet, amely magába foglalja a tanulmányi érdekképviselet minden szegmensét, valamint a minőségbiztosítási szempontokat is. A második pillér a közösségépítés vagy rendezvényszervezés. A harmadik pedig a szolgáltatói pillér, amit mi jelenleg a HÖT Plusz Szolgáltatói Irodán keresztül valósítunk meg.

 

Mik azok a dolgok, amelyeken az előzőekhez képest javítani szeretnél? Vannak esetleg olyan bevált módszerek, programok, amelyeket átveszel az előző időszakból?

Horváth Zsombor: Programok terén mindenképp szeretném a hagyományos rendezvényeket megtartani, mint a Jogász Nap, Tanszékek Éjszakája vagy a borkóstolók. A JogászKeddeket szeretnénk magasabb szintre emelni és fejleszteni. Ennek első lépése volt a már megvalósult online jegyértékesítés. Természetesen a világ és az igények változnak, ehhez mérten próbálunk mindig igazodni a hallgatók aktuális nézőpontjához, gondolkodásmódjához, és igyekszünk olyan rendezvényekkel készülni, amik minden igényt kielégítenek, így várhatóak új, eddig nem látott programok. Látjuk, hogy mely programok válnak egyre népszerűbbé, elég a nemrégiben lezajlott Tanszékek Éjszakájára gondolni, amely 130 fő részvételével rekordnak számít, és láthatóan elérte a kapacitásának határait a rendezvény.

Ezenkívül készülünk egy, a karon teljesen új, egyedülálló programmal, ami reményeink szerint az eddigieknél is nagyobb sikert fog aratni.

 

A hallgatók véleménye eddig is fontos tényezőnek számított a munkátokban. Szeretnétek ezt a jövőben is folytatni, esetlegesen nagyobb teret adni a hallgatók kívánságainak, ötleteinek?

Horváth Zsombor: Mindenképpen szeretnénk továbbra is minél inkább hallani a hallgatótársaink problémáit, ötleteit. Szeretném, ha ez minél közvetlenebb módon valósulna meg a jövőben, és bárki, akinek ötlete, észrevétele vagy problémája merült fel, még bátrabban merne fordulni a HÖT felé. Ennek elősegítésére már több terv elkészült, például személyes vagy online fogadóórák, illetve az online anonim HÖTlet platform.

Ezeket 2024 során szeretnénk pilot jelleggel megvalósítani és ez alapján rendszert teremteni belőle.

Minden visszajelzésre szükségünk van, így arra bátorítok mindenkit, hogy keressenek minket és mondják el véleményüket!

 

Be tudnál avatni minket a 2023-24-es év elképzeléseibe? Vannak már fix programok, amelyekben már most biztosak vagytok, hogy meg fogtok valósítani?

Horváth Zsombor: Természetesen készülünk ismét a már megszokott vonatos Bortúrával, Jogász Nappal és bulikkal, a már hagyományosnak mondható programokkal. Ahogy már említettem, folyamatosan figyeljük és monitorozzuk a hallgatók igényeit, és azoknak megfelelően készülünk új programokkal is.

Az utóbbi évek alapján már megvannak azok a tapasztalatok, amikből lehet építkezni. Mögöttünk van több nagysikerű gólyabál, gólyatábor és rekord létszámú JogászKedd.

HÖT elnöki interjú - gólyatábor

 

Elmondható, hogy az előző HÖT eredményeként szorosabb kapcsolat alakult ki más karokkal is. Ezeket az együttműködéseket a jövőben szeretnéd tovább vinni, bővíteni? Amennyiben igen, melyik karokra gondoltál már, mint potenciális vagy meglévő partner?

Horváth Zsombor: Természetesen szeretnénk megtartani a kapcsolatokat és erősíteni is őket. Jelenleg több programot valósítunk meg a KTK-val közösen, amiben a földrajzi közelség is nagy segítség. Ezenkívül a múltban többször csatlakozott hozzánk a KPVK pécsi képzési központja is, velük is szeretnénk együtt dolgozni.

Természetesen további együttműködéseket is tervezünk, mivel fontosnak tartom az egyetemi közösség építését, ápolását, fejlesztését is, valamint azt, hogy az ÁJK-s hallgatók minél inkább bekapcsolódhassanak ebbe a nagy közösségbe. Hiszen a PTE nem csak a szlogen szerint, hanem valójában is egy nagy család.

Ezúton is köszönöm minden hallgatótársamnak a bizalmat, és mindenkit arra bíztatok, hogy bármilyen probléma, ötlet, észrevétel esetén keressen bátran! Valamint köszönöm a felkérést az interjúra!

 

Még egyszer nagyon szépen köszönöm Zsombornak, hogy elvállalta az interjút és sok sikert kívánok az elnöki munkájához!

 

Képek forrása: 1

EnglishGermanHungarian