[metaslider id="9331"]
év

Hogyan induljon sikeresen az új éved, avagy a fogadalmak titkai

„Álljunk meg, és emlékezzünk a mögöttünk álló évre! Emlékezzünk a sikereinkre és a kudarcainkra, a megszegett és betartott ígéreteinkre. Arra, amikor a legjobb kalandokban volt részünk, és amikor bezárkóztunk, hogy elkerüljük a csalódásokat. Valójában erről szól a Szilveszter. Kapunk még egy esélyt, hogy megbocsássunk, hogy jobbak legyünk, többet adjunk, többet szeressünk, éljünk. Ne töprengjünk azon, mi lett volna ha, örüljünk annak, ami jönni fog. Fogadjuk meg, hogy jobban odafigyelünk egymásra, jót adjunk, és nem csak ma éjjel, hanem egész évben. ” 

Gyakran teszünk fogadalmakat szilveszterkor, az új év egy új kezdetet szimbolizál sokak számára.  Ilyenkor elhatározzuk, hogy változtatunk az életvitelünkön és elhamarkodott fogadalmakat teszünk, melyeket később nem tartunk majd be.  

Mikor érdemes fogadalmakat tenni?

Amikor már régebben elhatároztuk, hogy változtatni szeretnénk egy szokásunkon, vagy amikor már egy ideje tervezünk megvalósítani egy álmunkat, de hiányzik egy utolsó löket. 

Mindig megfogadjuk, hogy majd bejárunk az órákra, mindig készülni fogunk, de ezek a fogadalmak szép lassan elhalványulnak, mert mindig van valami újabb, amit fontosabbnak találunk.  Most itt a remek lehetőség, hogy elszánjuk magunkat, és minden erőnket belefektessük abba, ami igazán fontos számunkra! Ez lehet egy tanulmányi eredmény elérése, rendszeres sport beiktatása a mindennapokba, bármi, ami boldoggá teszi a szürke hétköznapokat. 

Miért nem tudjuk betartani fogadalmainkat?

A legtöbb fogadalmat a pillanat hevében határozzuk el és nincsen benne valódi elszántság. Általában nem gondoljuk végig a döntéseinket, és tervek nélkül nem könnyű megvalósítani a céljainkat. Mikor eljön az év első napja, akkor szembesülünk a nehézségekkel. Majd szép lassan a szilveszter elveszti jelentőségét és azzal együtt elhalványul a motivációnk is. 

Másik legnagyobb hiba, amit ilyenkor elkövetünk, hogy túl semmitmondó célokat vagy éppen túl drasztikus célokat tűzünk ki magunk elé. Ilyenkor megígérjük magunknak, hogy hétfőtől egészségesen fogunk étkezni, sportolni fogunk mindennap vagy egy új rutint építünk be a mindennapjainkba.  

Úgy gondolom, hogy fontosabb, hogy folyamatosan iktassunk be új szokásokat a napi rutinunkba, mint hogy minden célt az első egy hónapban próbáljunk megvalósítani és utána újra céltalanná váljunk.

év

Hogy legyen sikeres újéved?

BJ Fogg tudós szerint három dolog szükséges: motiváció, képesség és felszólítás. 

Első és legfontosabb a motiváció, mely segítségével végig elhatározottak maradunk. Képességet és felszólítást többféleképpen értelmezhetjük, talán a legalapvetőbb értelmezés, hogy rendelkezzünk olyan képességekkel, amelyek elsajátításával kitartóak maradunk végig és ösztönözzük önmagunkat, nem adjuk fel az első nehézség után. 

Fontos, hogy mindig emlékeztessük magunkat, miért is kezdtük el, valamint a siker kulcsa, hogy mindenképpen olyan célt kell választani, amire képesek vagyunk!

5 jó tanács az újévre

A célok kitűzése elengedhetetlen a sikerhez, a probléma ott merül fel, hogy tisztázatlan célokat tűzünk ki magunk elé. Most szeretnék pár tippet megosztani, ami nekem segített megvalósítani a terveimet és remélem, hogy hasznosnak találjátok őket!

1. Mindig nagyon kritikusak vagyunk magunkkal szemben, az önbíráskodás szorongáshoz és depresszióhoz vezethet, ezért fontos, hogy bízzunk önmagunkban és a képességeinkben!

Az önmotiváció titka az önmagunkkal való együttérzés, ezalatt azt értem, hogy ugyanolyan törődéssel bánjunk önmagunkkal egy kudarc után, mint ahogyan másokat támogatnánk, hasonló helyzetben. 

Ha be tudod ismerni, hogy hibát követtél el és már azon gondolkodsz, hogyan tudnál javítani a helyzeten, ahelyett, hogy önmarcangolásba kezdesz, máris jó úton haladsz.

 

2. Ne mindig kritika alapján válasszuk ki az újévi fogadalmainkat, hanem olyat, ami személyes okok miatt fontos nekünk, így nagyobb motivációnk is lesz teljesíteni!  Nem az számít, hogy mások szerint mi lenne számunkra a legjobb, hanem az, hogy mi jól érezzük magunkat a bőrünkben.

 

3. Írjuk le céljainkat és az okokat, hogy miért éppen ezt fogadjuk meg! Így végig szem előtt lesz, hogy miért is kezdtük el!

 

4. Úgy gondolom, a sikerhez hozzátartozik, hogy legyen egy támogató társ, aki hisz bennünk és megoszthatjuk egymással sikereinket, kudarcainkat. Együtt könnyebb sikerek elérni! 

5. Mindig csak pozitívan gondolkodjunk, próbáljunk mindenben valami jót találni! Így mikor valami nem úgy sikerül, ahogyan szeretnénk, elég erősek leszünk ahhoz, hogy beismerjük a hibánkat és tanuljunk belőle.

év

+1 A legfontosabb, hogy mindig bízz önmagadban és abban, hogy ha eleget küzdesz valamiért, akkor az biztosan sikerülni fog! 

 

Sikerekben gazdag új évet kívánok minden olvasónak!

 

Források: 1, 2

Képek forrásai: kiemelt kép, 1, 2

EnglishGermanHungarian