[metaslider id="9331"]
king

A Mester valódi arca– érdekességek Stephen Kingről

Borzongás, rejtélyek, természetfeletti lények és bohócok. Aki szeret félni, izgulni és megijedni (meg persze elég bátor ahhoz, hogy egy-egy horror story után este egyedül menjen ki a mosdóba) biztosan találkozott már Stephen King nevével. Bár, ha jobban belegondolok, valószínűleg azok is hallhatták már e nevet, akik nem tartoznak a Mester rajongótáborába. Kinget azonban nem csak a könyvek szerelmesei ismerik, hanem a filmeket kedvelők is, hiszen számos rémtörténetét vászonra vitték, párat többször is, többféle módon. A világhírű író élete legalább olyan izgalmas, fordulatos és sajnos sokszor sötét, mint az általa megálmodott világok, ezért összeszedtem róla pár érdekes tényt, ami talán Téged is meglephet.

Nehéz gyermekkor

Stephen King élete döcögősen indult, mivel kétéves korában apja elugrott a boltba cigarettáért, ám onnan sosem tért haza. Édesanyja ezután egyedül nevelte fiát, ami több nehézséget is okozott mindkettőjük számára, így többször kért fel bébiszittert, hogy vigyázzon gyermekére. Erre a munkára pechére nem csak türelmes és kedves emberek jelentkeztek. Egyik bébiszittere azzal szórakozott, hogy folyamatosan terrorizálta a fiatal fiút. King még csak 4-5 éves volt, amikor a tinédzser lány, akinek többször szenvedését is köszönhette, ráült a fejére, és úgy eresztett el egy galambot. Ezt a lány felettébb szórakoztatónak találta, King annál kevésbé. 

Már gyerekkorában írt… horror történeteket

A Mestert fiatalkorában azonban nem csak apja hiánya és a szadista tinédzserek miatt gyötörték rémálmok éjjelente. Édesanyja egészen pici korától kezdve többször mesélte el neki esti mese gyanánt azt az élményét, hogy hogyan nézte végig, ahogy egy ember belefullad a vízbe. Ez a történet sokáig kísértette őt, többször álmodott vele, viszont kétségkívül közel hozta hozzá a horror világát. Stephen King 14 éves korában írta meg első művét, anyja pedig folyamatosan bíztatta arra, hogy ne hagyja abba. Rövidebb történeteket alkotott, amelyeket a bátyjával készített újságban jelentetett meg.

A Carrie háttértörténete 

King egyik művét először 19 éves korában adták ki nyomtatásban, ám ebből neki nem sok bevétele származott, így beiratkozott egyetemre, és tanári diplomát szerzett. Tanulmányai alatt ismerte meg élete szerelmét is, Tabitha Spuce-t. A diploma megszerzése után szakmájában el is tudott helyezkedni, és angolt taníthatott egy gimnáziumban. Állását egy fogadásnak köszönhetően válthatta le az írói karrierre. Egy barátjával kötött fogadást, miszerint King úgysem tud egy olyan élvezhető történetet írni, ahol nő a főszereplő. Az ihletet egy telekinézisről szóló cikkből és egy gimnáziumi tamponautomatából merített, ami valljuk be, egészen furcsa kombináció. Mindenesetre ennek köszönhetően megszületett a Carrie, King egyik legismertebb műve. A regény befejezése viszont nem a fiatal írón múlott, hanem feleségén, aki a kidobott kéziratot a kukából kivette, és segített párjának abban, milyenek valójában a tinédzser lányok. A regény egyébként óriási sikert aratott, és King annyi pénzt tudott bezsebelni vele, amennyivel nyugodtan otthagyhatta a tanári állását,  és minden idejét  az írásnak szentelte.

king

Káros szenvedélyek

Miután a Mester megszállottan dolgozott, a káros szenvedélyek sem hiányoztak az életéből,  a drogokhoz és alkoholhoz fordult. Ezen problémái egészen húsz évig fennálltak, több művét bódult állapotban alkotta meg. Ilyen módon született többek között a Ragyogás vagy az AZ című regény is. Érdekesség, hogy a Ragyogás főszereplőjét valójában saját magáról mintázta. Felesége a hosszú évek után megfogta az üres alkoholos üvegeket és dobozokat, a csikkeket és a kokainos zacskókat, beletette őket egy zsákba, majd King lába elé öntötte őket. Ezután megfenyegette, hogy ha nem hagy fel a káros szenvedélyeivel, hiába szereti, de el fog válni tőle. Ennek hatására az író lemondott a káros szenvedélyeiről. Rajongói kevésbé örültek ennek, sokak szerint a ’90-es évek után megjelent könyvei már közel sem olyan jók. 

Mitől félhet a horror királya?

Stephen Kingnek is, mint bármelyik embernek, vannak félelmei, ám egészen érdekes félelmek ezek. Ő nem a halált tartja a legrémisztőbb dolognak a világon, hanem inkább az Alzheimer-kórt. Gyerekkorában rettegett a pókoktól, bohócoktól és a vécébe eséstől. Későbbi nagy félelme az volt, hogy egy nap nem lesz majd képes írni. Azt gondolom, ettől mai napig sokan tartanak. A legérdekesebb félelmet pedig a végére hagytam, miszerint King retteg a 13-as számtól és annak többszöröseitől. Csak hogy pár példát említsek, sosem hagyja abba az írást a 13. oldalnál, sem az olvasást, a 13 lépcsőfokból álló lépcsőn közlekedve az utolsót mindig átlépi. Bónuszként pedig egy vicces szokását osztanám meg, miszerint King minden elalvás előtt meggyőződik arról, be van e takarva rendesen a lába. Miért is csinálja ezt? Hiszi, hogy a takaró képes megvédeni őt a démonoktól.

Richard Bachman

A Mester egykori kiadójánál volt egy fő szabály, amely szerint évente egy írótól csak egy könyvet jelentetnek meg. Nem mindenkinek volt egyszerű betartani ezt, többek között Kingnek sem, ám ő könnyen kijátszotta ezt a rendszert azzal, hogy több művét Richard Bachman álnéven adta ki. Népszerűek voltak az így megjelent könyvek is, ám mikor fény derült a turpisságra, az eladások száma 28.000-ről 280.000-re ugrott meg. És hogy mi lett a leleplezés után Richard Bachman íróval? Hirtelen elhunyt daganatos betegség következtében.

Stephen King élete ennél még több érdekességet is rejteget, én csupán ezek közül néhányat válogattam össze, de remélem, volt közte legalább egy olyan, ami az újdonság erejével hatott.

king

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian