[metaslider id="9331"]

Mit egyél és mit ne szilveszterkor és újév napján?

Az év utolsó napjához és éjjeléhez, illetve január elsejéhez számos szokás és babona társul. Ezeken a napokon általában családi összejövetelekkel, evéssel ivással, különféle rendezvényekkel és tűzijátékokkal ünnepelnek az emberek. Évszázadokon át minden kultúrában voltak szokások és babonák, amelyek a szilveszterhez vagy az újévhez kapcsolódtak, így van ez manapság is. 

Szerencsét hozó ételek

Lencse, borsó, bab

Az újévi lencse a népi babona szerint gazdagságot hoz. Ez minden apró szemű ételre, így pl. a borsóra, babra, rizsre is igaz, mivel a pénzérmét szimbolizálják. Január elsején együnk lencsét, hogy ez meghozza a bőséget és a gazdagságot az új évre! Érdekesség, hogy az olaszok kolbásszal kevert lencsét, a japánok babot esznek az újév első három napján. Koreában rizzsel készített levest kínálnak az újév első reggelén, míg Brazíliában lencse és rizs is szerepel az étlapon. A magyaroknál lencsefőzelék és lencseleves a tipikus újévi ebéd.

szil

Virsli

A virslieladások 10 százaléka a szilveszteri időszakra koncentrálódik. Évről évre egyre több virslit veszünk decemberben. A virslifogyasztás az újévi malachoz köthető, hiszen ilyenkor tiltott a szárnyasok fogyasztása. Mivel egy újévi malacot megsütni nem egyszerű feladat, ezért a német területről elterjedt országunkban is a virsli, amit nem csak főve ehetünk, hanem készíthető belőle virslis-sajtos stangli, virsli köré fonott kalács, virslis-spenótos batyu vagy virslisaláta is.

szil

Malac
Az újévet nagyon sok helyen ünneplik malacsült fogyasztásával. Ennek több oka is van: egyesek szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Más feltételezések szerint a malac kövérsége az, ami ehhez a megtisztelő szerephez juttatta, hisz ki lenne hivatottabb az új évet várni, mint a jóléttől kövér, zsíros malac. A magyarok virsli és sült formájában, a németek, írek, portugálok, kubaiak, spanyolok sültként fogyasztják, a svédek sertéscsülökkel várják az új évet. Amerikában a malacot egy másik jelképes étellel, a káposztával együtt fogyasztják, míg az olaszoknál lencsével kevert egytálételt készítenek belőle. Ausztriában nem csak húsként eszik, hanem kis szerencsemalacokat is készítenek marcipánból.

Káposzta

A káposzta azzal került be a szerencsehozó ételek közé, hogy az amerikaiak szerint erősen emlékeztet egy tekercs dollárra. Ezért nem csak a káposzta, hanem bármilyen zöld levél (spenót, kelkáposzta) is jelképpé válhat a szilveszteri asztalon, hiszen aki sokat fogyaszt belőle, az anyagi gyarapodást remélhet az elkövetkező évben.

Rétes
Az újévi rétes gazdagságot és hosszú életet hoz. A népi hiedelem szerint minél hosszabb a rétestészta, annál hosszabb lesz az életünk is. Egyes tájegységek babonája szerint minél többet eszünk belőle, annál több papírpénzünk lesz az új évben. Mások úgy vélik: minél gazdagabban töltjük édes töltelékkel, annál boldogabbak leszünk a következő évben.

Pogácsa
A babona szerint a pogácsát még az óévben kell megenni, hogy az új évben szerencsét hozzon. Egy szem pogácsába pénzérmét kell belesütni. A hagyományok szerint aki megtalálja a pogácsában elrejtett pénzérmét, annak gazdagságban és bőségben telik majd az új éve.  

Pezsgő

Az előbb felsorolt ételek mellett a pezsgő is a jólét ígéretét hordozza magában. Ha fényűző, drága és úri italt fogyasztunk az újév első perceiben, akkor az év hátralévő részében is gazdagság, pompa és bőség vár ránk. 

szil

Mit tilos fogyasztani újévkor?

A javasolt alapanyagok mellett vannak bizonyos ételek, amelyeket tilos az újévben fogyasztani. A szárnyasok elrepíthetik a szerencsét, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belőlük enni. A magyar hagyomány szerint a hallal elúszik a szerencse, ezért halat nálunk kevesen esznek. Más országokban azonban nagy hagyománya van a szilveszteri halvacsorának. A halpikkelyek a pénzt testesítik meg, ezért a svédek halban gazdag svédasztalt készítenek, a németek pontyot esznek, a dánok tőkehalat főznek, az olaszok a szárított tőkehalat részesítik előnyben, a lengyelek pedig heringet fogyasztanak. 

 

A Media Iuris nevében mindenkinek sikerekben, egészségben, szerencsében gazdag, boldog új évet kívánok!

 

Források: 1, 2, kiemelt kép, kép1, kép2, kép3

EnglishGermanHungarian