[metaslider id="9331"]

Hazai turizmus – Síaréna Eplény

Nagyjából decemberben kezdetét veszi a síszezon, ami körülbelül márciusig tart. Ugyan a vírus több mint egy éve van jelen az életünkben, a tavalyi év még megúszta a korlátozásokat, mehettünk külföldre is síelni, de idén ez máshogy alakult. Bele kellett törődnünk abba, hogy a mostani télen nincs lehetőségünk megismerni a külföldi síparadicsomokat, de közben köszönetet mondhatunk azért, hogy hazánkban van lehetőségünk sílécre állni. Magyarországon több sípálya is üzemel, mint például az eplényi, a mátraszentistváni, a visegrádi, és még sorolhatnám. A pécsi lakosok nagy örömére, a városban is található egy pálya, igaz nem olyan nagy, de kikapcsolódásnak megteszi. Nemrégiben volt szerencsém kipróbálni az eplényi sípályát, így most megosztanám a tapasztalataimat, véleményemet.

Mettől meddig tart nyitva a sípálya?

Nekem mindig is a bakancslistámon szerepelt az esti síelés, külföldön erre még nem volt lehetőségem, de idén ezt a pontot kihúzhatom, ugyanis az Eplényben található sípálya, a Síaréna Eplény, reggel 9-től egészen este 19-ig nyitva tart, a hét minden napján. Mi is kihasználtuk ezt a hosszú nyitvatartási időt, és őszintén nagyon örülök neki, ugyanis a síelés már maga is egy külön élmény, hát, még ha ezt sötétben csinálja az ember…

Hol érdemes megvásárolni a belépőjegyet?

A járványhelyzet miatt érdemesebb a síjegyet előre, online megvásárolni. A jegyeket 1 héttel a kiszemelt nap előtt lehet megvenni, de a helyszínen is van lehetőség jegyvásárlásra. Én személy szerint az online megoldást ajánlanám, mivel a korlátozások végett az is meg van szabva, hogy hány ember tartózkodhat a sípályán. E-mailben küldik ki a webshopos jegyet, amelyet a helyszínen található pénztárnál kell felmutatni, ezután kerülhet csak kiadásra a kártya.

Hogyan lehet megoldani az étkeztetést?

Indulás előtt próbáltam rákeresni, hogy a helyszínen található-e büfé, vagy esetleg étterem, de csak azt az információt találtam, hogy a pálya területén tilos enni/inni, a kocsiban lehet elfogyasztani az ételt. Mi vittünk magunkkal nasit, de arra igazából mégsem volt szükségünk, mert 2 helyen is lehetett különböző ételeket, illetve hideg és meleg italokat venni. Ezeket tényleg a kocsiban kellett elfogyasztanunk, de ennyi belefér.

Lehet a helyszínen felszerelést bérelni?

Képzeljétek, az eplényi sípálya biztosít bérlési lehetőséget! Ha felmentek az oldalukra, online könnyedén elintézhetitek a foglalást. Előre meg kell adnotok, hogy mi az, amit szeretnétek kikölcsönözni, és azt pontosan milyen méretben. Mi a párommal nem náluk kölcsönöztünk felszerelést, hanem Budapesten, ugyanis nekünk így olcsóbban jött ki, de szívből ajánlom az ottani kölcsönzőt is, hiszen nem sok eltérés volt az árak között, és ahogy láttam, az eszközök nem az olcsó, kopott kategóriába tartoznak. 

Hány pálya van, s azok mennyire hosszúak?

Eplényben található Magyarország leghosszabb síelhető útvonala, amely 1927 méter hosszú. Emellett számos más pálya áll rendelkezésünkre, amelyek nagyon izgalmasak és hasonlóan hosszúak. Ha felmentek a sípálya weboldalára, akkor találtok egy térképet az eplényi pályákról, azok számozásáról és színéről, de a biztonság kedvéért ide is feltöltöm a térképet.

Milyen árban vannak a napijegyek és a bérletek? 

Az áraknál már észrevehető egy kisebb változás, ugyanis hétvégén valamivel többet kell fizetni, mint hétköznap, illetve, mint mindenhol máshol, itt is számíthatunk diákkedvezményre. Ha hétköznap szeretnétek menni, úgy kedvezményes jegyet kell vennetek, ezen belül pedig meg van határozva, hogy a megvásárolt jegy egész napra szól, vagy csak 2,3,4, illetve 8 órára. A hétvégi jegyek a normál jegy elnevezést kapták, szintén olyan időintervallumban lehet őket megvenni, mint a hétköznapi esetében, csak ezeket drágábban. 

Előfizethetünk oktatásra? 

A pályán lehetőség van oktatót kérni, ezt meg lehet tenni egyénileg vagy csoportosan. Magasan képzett oktatók segítenek elsajátítani a snowboard és a síelés rejtelmeit, amelyre szintén lehet online felületen jelentkezni. Ha már jártas vagy a síelésben, de úgy érzed, vannak hibáid, az sem gond, mert az ottani oktatók ebben is tudnak segíteni neked. Érdemesebb csoportosan előfizetni, mert úgy megoszlik köztetek az oktatás ára, és még jól is szórakozhattok közben. 

Remélem, kedves olvasó, sikerült felkeltenem az érdeklődésedet! Ha eddig szkeptikus voltált a hazai sípályákkal kapcsolatban, próbáld ki őket, ugyanis én kellemesen csalódtam, nálad sem lesz máshogy! Ha pedig zöldfülű vagy még a síelés, snowboardozás terén, vágj bele, jó kezekben leszel!

EnglishGermanHungarian