[metaslider id="9331"]

Hazai hírességek jogi végzettséggel

A jogi oktatás már Európa első egyetemein is jelen volt, mindig is nagy népszerűségnek örvendett ez a szak. Számos híresség végezte el a jogi egyetemet, majd áttért a filmvászonra, tollat ragadott, a sport szerelmesévé vált vagy a szépségiparban találta meg a helyét. A külföldi sztárvilágból Gerard Butler, Rebel Wilson, Rahida Jones színészek rendelkeznek jogi diplomával. A híres operaénekes Andrea Bocelli is jogász végzettséggel büszkélkedhet énekhangja mellett. De mi a helyzet a magyar hírességekkel? A teljesség igénye nélkül, íme néhány példa.

A magyar irodalom nagyjai közül sokan döntöttek úgy, hogy kitanulják a jogászi szakmát. Kölcsey Ferenc a debreceni jogi karon végezte tanulmányait. 1810-ben, hogy jogi ismereteit tovább gazdagítsa, Pestre utazott, ahol azonban inkább irodalmi érdeklődése fokozódott. Szózatunk szerzője, Vörösmarty Mihály is sikeres ügyvédi vizsgával büszkélkedhetett, ám az irodalom és a politika iránt érzett szeretete őt is elszólította a jogi hivatástól. Az arany ember atyja, Jókai Mór 1844-ben fejezte be jogi tanulmányait Kecskeméten. Ezután prókátori munkát szerzett, ám inkább szenvedélyének, az írásnak hódolt és 1846-ban végleg elhagyta az ügyvédi pályát. A forradalom egyik vezéregyéniségeként, regényíróként vált kultúránk részévé. Édesapja nagy álma látszott megvalósulni 1896-ban, amikor Ady Endre a debreceni akadémia jogi karának tanulója lett. Ady imádta azt a szabadságot, amellyel joghallgatóként rendelkezett, de sem a város, sem a tanulás nem ragadta meg a költőt. A második tanévet már Budapesten kezdte meg, ám hamarosan úgy döntött, inkább Temesvárról, levelező tanrendben végzi tanulmányait. Bár a jog nem érdekelte a magyar költőt, szülei kedvéért elvégezte az iskolát. 

Vámos Miklós magyar író, dramaturg, akinek munkásságát József Attila-díjjal ismerték el. A jogászi diploma megszerzése után (1975) nem maradt a jogi pályán, hanem az Objektív Filmstúdió dramaturgjaként tevékenykedett. Legismertebb művei: Apák könyve, Töredelmes vallomás, Én és én, Borgisz.

„ A jog azért is fantasztikus, mert ez az egyetlen olyan egzakt tudomány, amely időtálló fogalmakat tudott kimunkálni.” mondta Havas Henrik újságíró, műsorvezető, a Budapest Média Intézet alapítója. Egyetemi jelentkezését a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karára adta be, azonban nem nyert felvételt. A visszautasítás után gépjármű-villamossági műszerésznek tanult, azonban a szakma nem keltette fel az érdeklődését, az újságírás felé sodorta az élet és a későbbiekben levelező szakon elvégezte a jogi egyetemet. Elmondása szerint a jogi diplomájának kifejezetten nagy hasznát a rendszerváltás után időkben, ugyanis a parlamenti tudósítók közül csak ő rendelkezett ilyen végzettséggel.

Sokan nem tudják, hogy a Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett magyar újságíró, televíziós szerkesztő, műsorvezető és riporter, Friderikusz Sándor jogi diplomával rendelkezik. Televíziós karrierje során politikai témájú, illetve szórakoztató műsorai hozták meg a hírnevet számára. Pályafutása során a Megasztár, a Legyen Ön is milliomos, Az ének iskolája, a Sztárban sztár című műsorokat vezette. 2013-ban beszélgetős műsora került a képernyőre, majd más celebek életét ismertette meg a nézőkkel az Összezárva Friderikusszal című showjában. A 2020-as évben Friderikusz vezetésével új műsort készült, az Életünk története – sztárpárok jövőutazása című talkshowját tűzték napirendre. 

Somló Tamás is a jogi diplomások táborát erősíti a magyar sztárvilágban, azonban ő is a művészetnek hódolt be, dalszerzőként, énekesként ismerik a legtöbben. Zenészkarrierjében elsősorban az LGT énekese és basszusgitárosa volt, de rövid ideig a Non-Stop és az Omega együttes tagjaként tartották számon. Az LGT feloszlása után elhagyta az országot, 1992-ben tért csak haza és kezdte meg szólókarrierjét. 2004-ben jogi diplomát szerzett. 2012-ben a Voice tehetségkutató műsor zsűrije volt. 

Csapó Gábor olimpiai bajnok (1976) és Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok (2000, 2004, 2008) vízilabdázók a sportkarrierjük építése mellett szántak időt tanulmányaikra, így ők is jogászi végzettséggel rendelkeznek.

A bulvárlapok gyakran cikkeznek Zimány Linda párkapcsolatairól, külsejéről. A modell korábban megjelent a Playboy magazinban is, 2013-ban egy Las Vegasi szépségversenyen szerezte meg az első helyet, majd 2014-ben vette át jogi diplomáját, azóta ügyvédi karrierjét igyekszik előrelendíteni, de a közösségi platformokon is aktívan szerepel, Instagram oldalán a bemutatkozó szövegében is büszkélkedik jogi végzettségével.

Bár a jogi egyetemet sikeresen elvégezték az általam felsorolt hírességek, nem mindegyikük maradt a pályán. Életük más irányt vett, más területen értek el nagy sikereket. Amikor a jövőnket tervezzük, fontos, hogy szem előtt tartsuk azt, mi tesz minket boldoggá a későbbiekben. 

 

Felhasznált források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian