[metaslider id="9331"]

Férj, támasz, édesapa: Fülöp Edinburgh hercege

Péntek kora délután sajnálatos közlemény jelent meg a Buckingham-palota hivatalos oldalain: 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje. A bejelentést követően a palota zászlóját félárbócra eresztették, illetve a hivatalos közleményt a kapun is rögzítették.

Fülöp edinburgh-i herceg 1921. június 10-én született, görög-dán hercegi családba. Családjával viszonylag korán száműzték őket Görögországból, emiatt sokkal inkább skandináv, illetve dán származásúnak tartotta magát. A herceg folyékonyan beszélt angolul, németül és franciául, a görög nyelvet csak kis mértékben sajátította el. Franciaországban találtak menedéket, ahol édesapja szerencsejáték és alkoholfüggő lett, családját elhagyta. Egyedül maradtak süket édesanyjukkal, aki mentális betegsége miatt elmegyógyintézetbe is került. A nehéz gyermekkor ellenére, továbbra is tanult szerte Európában és tengerésznek készült. Az akkoriban nyolc éves Erzsébet hercegnőt egy királyi esküvőn pillantotta meg először, majd öt év múlva a Dartmouth-i Királyi Tengerészeti Főiskolán találkoztak újból, immár hivatalosan bemutatva egymásnak. Viszont Fülöp haditengerészeti szolgálata miatt csupán levelezés által tudták románcukat kibontakoztatni. Erzsébet hercegnő fülig szerelmes lett a nála idősebb, tengerész fiúba. Hajthatatlan volt kiszemeltjével kapcsolatban, pedig családja nem őt szánta volna neki. Ennek eredményeképpen hét év udvarlás után megkérte a királytól lánya, a hercegnő kezét, viszont hivatalosan csak Erzsébet huszonegyedik születésnapját követően jelenthették be. Ha számolunk egyet, idén hetvennegyedik házassági évfordulójukat ünnepelhették volna, ami viszont még hihetetlenebb, hogy egy nyolcvanhat éves ismeretséget tudhattak magukénak. Rekordok szempontjából a leghosszabb házasság a királyi család történetében, a herceg pedig a királyi család legidősebb férfi tagja volt. 2021. április 9-én otthonukban, a windsori kastélyban hunyt el, békességben.

Mindent a szerelemért

Fülöpnek a házasság érdekében le kellett mondania hercegi, illetve minden nemesi címéről, hiszen a német származása politikailag kényes téma volt a II. világháború után a szigetországban. Felvette az anglikán vallást és megkapta a brit állampolgárságot, ekkor már csak nevéről kellett lemondania, hiszen az is bonyolult és németes volt, így anyja után felvette a Mountbatten nevet. Az esküvő előtt a királytól megkapta a ,,királyi fenség” megszólítást, illetve Edinburgh hercege címét. Esküvőjén testvérei sem lehettek jelen, német férjeik és a hatalmas politikai ellenszenv miatt. A szerelem néhány spekuláción kívül töretlen volt, és ténylegesen örökké szólt számukra, érthető, hogy a Királynő többször is jellemezte őt ,,az erőm és támaszom”-ként az évek folyamán. Négy gyermekük született, Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

Az el nem ismert herceg

Felmerül tehát a kérdés, hogy miért csak herceg, miért nem király, ha a királynő férje? Egyszerűen a brit uralkodóházban királyi címet nem lehet házasság révén elnyerni, viszont a király felesége mindig a királynő címet viseli, a királynő férje pedig csak herceg lehet. A szigetországban így is nehezen fogadták el Fülöpöt brit hercegként, hiszen nem közülük való volt, csak úgymondván egy külhoni. Ezzel a problémával évekig küzdött, és ha ez nem elég, ő az egyetlen az országban, akinek gyermekei nem az ő nevét kapták születésükkor. Erzsébet trónra lépését követően kérdéssé vált az uralkodóház neve, ami logikusan Fülöp nevével új vonalat hozhatott volna létre, viszont a családnak ez nem nyerte el a tetszését, így végül Winston Churchill közbenjárásával Erzsébet és családja a Windsor-ház tagjai maradtak. Ha belegondolunk, egy férfinak ez hatalmas lyukat ejthet az önbecsülésén és férfiasságán. Erzsébet látva férje csalódottságát, megengedte a család cím nélküli tagjainak, hogy a Windsor-Mountbatten nevet használják, illetve megválaszthatta gyermekeik iskoláit és nevelőit. Egész életében csupán II. Erzsébet királynő férjeként emlegették, ismerte a világ. Pedig szorgalmas volt és önállóan tevékenykedett, már amennyire ezt a protokoll engedte. Például 1964-től 1986-ig a Nemzetközi Lovas Szövetség elnöke volt, előtte pedig maga is versenyszerűen űzte a sportot. Díjat alapított, amelyet fiatal tehetségeknek szánt. 2017-ben jelentette be visszavonulását a nyilvános szerepléstől.

Az igazi humorista

Őszinte, igazi diplomatikus ember volt, nem csoda, hogy emlegették csodás ámde éles humorát. Ezek az évek során mondhatni feldobták a királyi családról szóló híreket, cikkeket, interjúkat, bár a királyi család sajtósainak biztosan okozott pár fejtörést. Ebből szeretnék idézni egy párat: 

  • Egy Pápua-Új Guineából hazatérő brit túrázót azzal fogadott : ,,hogyan sikerült megúsznod, hogy megegyenek?”
  • Ausztráliában egy bennszülött vezetőtől megkérdezte: ,,még mindig dárdákkal dobáljátok egymást?”
  • ,,Önök a kalózoktól származnak, ugye”? – érdeklődött a Kajmán-szigeteken az emberektől.
  • ,,Ön nő, ugye?” – megkérdezte egy kenyai futónőtől.
  • ,,Ha a férfi kinyitja a feleségének a kocsi ajtaját, akkor az egy új kocsi vagy új feleség.”
  • ,,Te túl kövér vagy ahhoz, hogy űrhajós legyél” –  mondta egy tizenhárom éves kisfiúnak, aki elárulta neki, hogy asztronauta szeretne lenni.
  • ,,Ez olyan, mint amit a lányom hoz haza rajzóráról” – jegyezte meg, amikor egy etióp műalkotást mutattak neki.
EnglishGermanHungarian