[metaslider id="9331"]

Interjú a Nemzetközi jogi, Európa-jogi és környezetvédelmi jogi TDK helyezettjével

A 2020. október 21-22-én megrendezésre kerülő Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia ismét számos sikerrel zárult. A 26 továbbjutott pályamunka közül most egyet emelünk ki különösen, Schubert Bálint munkáját, aki a TDK-n első helyezést ért el Nemzetközi jogi, Európa-jogi és környezetvédelmi jogi tagozaton. A vele készült interjúból most megtudhatjuk, hogy hogyan is kezdte TDK pályafutását, majd ez hova is vezette őt. 

Schubert Bálint, A Holodomor nemzetközi büntetőjogi megítélése az emberiesség elleni bűncselekmények és a genocídium fogalma alapján című dolgozatra kapta az első helyezést, konzulense Dr. Kis Kelemen Bence.

Mi volt a motivációd, aminek köszönhetően végül ezt a témát választottad a nemzetközi jogi, európa-jogi és környezetvédelmi jogi tagozaton?

A pályamunkám címe „A Holodomor nemzetközi büntetőjogi megítélése az emberiesség elleni bűncselekmény és a genocídium fogalmának elemzése alapján”, ami elsőre a legtöbb embernek elég keveset mondhat. A Holodomor az 1930-as évek elején a mai Ukrajna területén bekövetkezett éhínség volt, amelyben 5-10 millió ukrán nemzetiségű ember vesztette életét. A témával kapcsolatos megítélések meglehetősen vegyesek, egyesek szerint természeti katasztrófa volt, mások szerint mesterségesen előidézett éhínség. A Holodomorral én csak érintőlegesen találkoztam középiskolai tanulmányaimban, aztán egy hosszú kihagyás után meglehetősen sajátos módon figyeltem fel rá újra. 2019-ben már gondolkodtam az OTDK induláson (ez éppen az előző OTDK idején történt), viszont még nem volt semmilyen ötletem a témára vonatkozóan. Azt tudtam, hogy nemzetközi joggal kapcsolatos lesz, de hogy pontosan mi, azt még nem. Ekkor jelent meg a Chernobyl című sorozat, amiről gondolom sokan hallottak. Ennek egyik részében egy katona arra szólít fel egy idős nőt, hogy hagyja el az atombalesettel érintett területet, amire a nő úgy válaszol, hogy őt még a Holodomor sem tudja rábírni arra, hogy elmeneküljön, így most sem fog. Ez az egy félmondat megfogta a képzeletem és rövid kutatás után meg is volt a pályamunkám témája. 

Mire számítasz és mik az elvárásaid az országos megmérettetéssel kapcsolatban?

A járványhelyzet miatt idén sajnos csak online lehet megtartani az OTDK-t, így az előadásainkat is interneten keresztül kell bemutatnunk. A körülmények változásához nekünk is alkalmazkodni kell, hiszen így sokkal nehezebb figyelemfelkeltő és figyelemmegtartó előadásokat tartani, nekünk is és a zsűrinek is nehezebb egymásra reagálni. Ennek ellenére egy izgalmas és kihívásokkal teli OTDK-t várok, az elvárásokkal kapcsolatban pedig csak annyi van, amennyi szerintem minden indulónak: szeretnék helyezést vagy különdíjat elérni.

Amikor belevágtál a TDK-ba, milyen elképzelésekkel és tervekkel indultál neki? 

Az Óriás Nádor Szakkollégium tagjaként korábban már több tanulmányt is írtam, a szakkollégiumi munka alapvetően felkészített arra, hogy mire készüljön az ember ha ilyen munkába vágja a fejszéjét. A téma megtalálása után rögtön felvettem a kapcsolatot dr. Kis Kelemen Bencével a Nemzetközi- és Európajogi Tanszék tanársegédjével, aki rendkívül sokat segített a pályamunkával kapcsolatban. Szeretném is megragadni az alkalmat és megköszönni Bencének a rengeteg segítséget és támogatást, illetve azt, hogy mindig fordulhattam hozzá ha elakadtam, vagy ha nem voltam biztos valamiben. A kérdéshez visszatérve ekkoriban nagy elvárásaim még nem voltak a TDK-val kapcsolatban, meglehetősen korán (szinte az előző OTDK vége után) álltam neki a munkának, így még rengeteg időm volt reményeket fűzni a dolgozathoz. Az elsődleges cél a pályamunka elkészítése volt, a továbbiakkal nem foglalkoztam még ekkoriban. 

Kiknek ajánlanád elsősorban, hogy jelentkezzenek a TDK-ra?

Bárkinek, aki érez magában affinitást arra, hogy egy témáról nagyobb terjedelemben írjon. Ha ez megvan, akkor a TDK csak pozitív dolgokat adhat. Igaz, sok munkának tűnhet, ami ahhoz kell, hogy elkészüljön, de az ember rengeteget fejlődik a munka során, amit nem csak a további tanulmányai, hanem az egyetem elvégzése után is kamatoztathat. 

Köszönöm Schubert Bálintnak, hogy elvállalta az interjút!

1 thought on “Interjú a Nemzetközi jogi, Európa-jogi és környezetvédelmi jogi TDK helyezettjével

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian