[metaslider id="9331"]

Bill Gates, Jeff Bezos, Elon Musk – nem csak a pénz közös bennük

A Microsoft alapítója, Bill Gates nemrégiben csaknem 6 ezer hektárnyi területet vásárolt az USA-ban, amivel már összesen több, mint 101 ezer hektárnyi földterület van a birtokában. Nem ő az egyedüli, hasonlóan híres konkurenciái is nagyrétű földvásárlásokba kezdtek. Mi lehet ennek az oka?

Az embereknek mindig szükségük lesz két dologra: táplálékra és vízre. A globalizáció, a permanens népességnövekedés és a “climate change” hatására egyre nagyobb igény van az élelmiszerre és az egyéb mezőgazdasági termékekre. Ezek az  igények a mezőgazdaság technológiai fellendülését is magukkal hordozzák, egyre nagyobb a modernizálás, az automatizálás és a gépesítés. Ebbe az üzleti projektbe próbál egyre jobban belemerülni Bill Gates, de megemlíthetnénk Jeff Bezost és a Musk családot is.

Az új földbirtokos

“Tavaly derült fény egy titokzatos földvásárlási ügyletre. Sokakat nem hagyott nyugodni, hogy ki szerezhette meg a kelet-washingtoni Horse Heaven Hills borairól, szélerőműveiről és burgonyáiról híres termőföldjeinek nagyjából 6 ezer hektáros területét. Mint kiderült, Bill Gates volt az, aki 171 millió dollárt fizetett. Ezzel Gates már 101 ezer hektárnál is több termőfölddel rendelkezik, aminek következtében kijelenthetjük: ő az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosa!”

Ha jobban nagyító alá vesszük a témát, akkor kiderül, hogy a milliárdos üzletember nem csak Észak-Amerikában érdekelt az ágazatban: az ő és felesége nevét viselő Gates Foundation alapítvány sok egyéb más között Afrikában és Ázsiában is protezsál helyi kistermelőket, akiknek a helyi adottságoknak megfelelő technológiai eszközöket biztosítanak. Az új technológiák bevezetésével lényegesen meggyorsítható a termelési folyamat, ezt próbálja előmozdítani a Gates házaspár. 

Elég sok kritika éri mindkettőjüket, sok szakértő találgatja, hogy vajon miért foglalkoztatja a mezőgazdaság ennyire a milliárdos üzletembert. Egyes összeesküvés-elméletes körökben vannak, akik konkrétan gyarmatosítónak nevezték, de olyannal is vádolták Bill Gates-t, hogy az általa bevezetett “green technologies” segítségével a fejlődő országok termelőit saját földjeiken teszi rabszolgává, miközben GMO vetőmagok felhasználására ösztönzi. Mindemellett az is említésre került, hogy mezőgazdasági multikat juttat fejlődő piacokhoz, miközben adósságcsapdába kergeti a lokális gazdákat.

Növekvő piacon

A New York Post szakértői bemutatták, hogy a kompetens befektetők pontosan tudják, még bizonytalan időkben is az egyik legstabilabb financiális forrás a mezőgazdaság. Éppen ennek a hatására egyre több befektető bukkan fel a piacon, ami egyre nagyobb fejlesztéseket is von maga után. A szektorra egyre nagyobb hatást gyakorolnak a zöld vagy zöldebb technológiák, az automatizáció és a robotizáció nagysága még soha nem látott méreteket ölt. “A The Economist rámutatott, hogy a földeken dolgozó robotok piaca évente 23 százalékkal nő. Bill Gates ezeket a trendeket már évekkel ezelőtt felismerte. Számos fejlesztést gyorsított meg a vagyonával, melyek berobbanthatják a piacot, alacsonyabb károsanyag-kibocsátást és nagyobb profitot eredményezve”. Gatesék mellett Jeff Bezos és Elon Musk családja is felfigyelt a kínálkozó lehetőségekre, ám egyelőre még számottevő a lemaradás a Microsoft megálmodójától.

Zárszó

Attól függetlenül, hogy a pandémia okozta válság utáni bombasztikus üzlet az élelmiszer-termelés lehet, azért aggodalomra okot adó számok is megjelentek. “Az ENSZ legújabb jelentése alapján évente globálisan 931 millió tonna élelmiszert dobunk ki, melyek előállítása világszintű károsanyag-kibocsátás 8-10 százalékáért felelős. Az elpocsékolt élelmiszerek 61 százalékát a háztartások dobják ki, így a személyes felelősség kritikus szinteket ért el. Ehhez tegyük hozzá, hogy 2019-ben 690 millió ember nem jutott elegendő táplálékhoz. Az egészségügyi, gazdasági és környezeti költségekkel együtt ezek a problémák összesen 12 ezer milliárd dolláros kárt okoznak világszerte.”

Forrás:1 

EnglishGermanHungarian