[metaslider id="9331"]
Feng shui és a szobanövények

Feng shui és a szobanövények

Következő cikkemben a Feng Shui jelentéséről fogok írni, illetve bemutatom, hogy melyek azok a jellemzők, amikre érdemes figyelni egy-egy növény vásárlásakor. Főként akkor fontos ezeket a szempontokat betartani, hogyha az otthonodba, legfőképp a szobádba veszed az adott növényt, mert a lakás energiáját tekintve nagyon sokat számíthat, hogy például kerek levelű vagy pedig egy hegyes levelű növény a kiválasztottad.

Mi is az a Feng shui?

A feng shui ősi kínai hagyomány, mely az Ég és a Föld törvényszerűségeinek megfigyelésével és alkalmazásával segít az ember és a természet közötti összhang megvalósításában. A hagyományos feng shui célja a legmegfelelőbb lakhely meghatározása a sikeres élethez a környező táj és terepformák elemzésével. A módszer a föld jellegzetességeinek megfigyelésén, illetve a lakhelyek megfigyelésén alapul. A negatív hatásokat ki kell küszöbölni, a pozitívakat felerősíteni, ezzel lehet azt elérni, hogy az ott élők, vagy ott dolgozók számára megteremtődjön az egészség, boldogság, gazdagság, szerencse kedvező áramlása.

Feng shui

Soha ne tegyünk növényt ajtó és ablak vagy két ajtó közti képzeletbeli vonalra, mert elpusztul. Ne kerüljön szobánkba kemény, szögletes formájú vagy éles levelű növény, és minden szúrós vagy tűlevelű növényt is tegyünk legalább 1 méterre attól a helytől, ahol dolgozunk, pihenünk, alszunk.

Csak olyan növényekkel vegyük körül magunkat, amelyek megfelelnek ízlésünknek. Az olyan, ajándékba kapott növényt, melyet nem találunk szimpatikusnak, adjuk rögtön tovább. Mivel a növényt valószínűleg nem úgy ápolnánk, mint ahogyan azokat a társait, akiket ténylegesen kedvelünk, nem is fejlődne úgy és csökkentené a lakás /szoba energiaszintjét. 

Ha a feng shui szerint szeretnénk harmonikussá tenni lakásunk egyes részeit, így az éles peremeket, üres sarkokat, lépcsőfordulókat, kiszögelléseket, erkélyeket, válasszunk csüngő szárú vagy kerek lombozatú növényeket. A virágos vagy termést hozó növények több energiával rendelkeznek, mint a levéldísznövények. A feng shui szerint a puha, kerek, lágy lombozat sugároz pozitív energiát, szemben a kemény, tüskés, hegyes levelekkel. Az úgynevezett ámpolnanövények, de a koronás fácskák vagy a gömb formájúra nyírt örökzöldek szintén szépek és ezenfelül pozitívan hatnak ránk, tehát jó választás lehet ezek egyike is. 

Néhány cserepes növény, amely kedvező Feng shui energiákkal rendelkezik:

  • Majomfa

A majomfa évszázadok óta jelen van az emberi kultúrában. Dél-Afrikában és más afrikai területeken a majomfát szerencsét hozó növényként tartják számon, és gyakran ajándékozzák házasságkötések, új otthonok vagy üzleti vállalkozások alkalmával. Úgy tartják, hogy a majomfa pozitív energiával tölti meg a környezetét és anyagi bőséget hoz a tulajdonosának. A majomfa ápolása során fontos a megfelelő öntözés, a megfelelő fényviszonyok és a jó talaj minősége. A növény hajlamos a túlzott öntözésre, ezért fontos, hogy csak akkor adjunk neki vizet, ha a talaj kiszáradt. A túl sok nedvesség gyökérrothadást és más problémákat okozhat.

  • Lantlevelű fikusz

A lantlevelű fikusz (Ficus lyrata) egy gyönyörű növény, amelyet a szobanövények között gyakran megtalálhatunk. Az idők során a lantlevelű fikusz a lakberendezési trendek egyik alapvető eleme lett. Otthonokban, irodákban, bevásárlóközpontokban és számos más helyen láthatjuk a növényt, amely a modern belsőépítészet egyik népszerű zöld dísze lett. A lantlevelű fikusz hatalmas levelei látványosan kitöltik a teret és eleganciát és frissességet visznek a környezetbe. A lantlevelű fikusz igényel egy kis figyelmet és megfelelő körülményeket ahhoz, hogy jól fejlődjön. A megfelelő öntözés, megfelelő fényviszonyok és a megfelelő hőmérséklet biztosítása elengedhetetlen.

Feng shui és a szobanövények - Lantlevelű fikusz

  • Szobaciklámen

A ciklámen, szobaciklámen vagy perzsa ciklámen a kankalinfélék családjába tartozó, a Földközi-tenger vidékének keleti részéről származó, nagyon kedvelt szobanövény, mely nemcsak levélzetével, hanem a megfelelő gondozás mellett hosszan pompázó virágaival is díszít. Világos, de nem tűző napos, jól szellőző, nem túl meleg helyet keressünk számára. A földet tartsuk nedvesen, ne száradjon ki, de ne is álljon a vízben.

Feng shui és a szobanövények - szobaciklámen

  • Ámpolna gyertyavirág

Gyönyörű, hosszú hajtásokat hozó, különleges szobanövény. Nagyon jól mutat felfüggesztve vagy bútor tetejéről lecsüngő hajtásokkal, fel is futtatható. Világos helyet kedvel, télen szereti a kicsit hűvösebb hőfokot. Óvatosan öntözzük. Levelei szürkés-márványozott mintásak, alapszíne sötétzöld. 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Képek forrásai: 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian