[metaslider id="9331"]
gyilkos

A Szita Bence gyilkosság

2012. október 29-én, az őszi szünet első napján egy 11 éves kisfiút, Szita Bencét brutális kegyetlenséggel megöltek. Az eset az egész országot megrázta, akkora volt a társadalmi felháborodás, hogy többen a halálbüntetés visszaállítását követelték. Cikkemben ezzel a gyilkossággal foglalkozom. Kitérek többek között a családi háttérre, a tragédia előzményeire, a bűncselekmény lelki hátterére, az ítéletre, illetve megnézem azt is, hogyan alakult az elkövetők és a család sorsa a gyilkosság után.

Családi háttér

Bencének nehéz gyerekkora volt, ennek ellenére vidám, vakmerő, bátor kisfiúként volt jellemezhető. Édesapját nem ismerte, lemondott róla, mikor az édesanyja várandós lett vele. Édesanyja később súlyos beteg lett, kilenc műtéten esett át, az állandó kórházba járkálás, otthoni fekvés miatt nem tudta ellátni Bence felügyeletét, ezért megpróbálták családon belül megoldani a helyzetet. Bence a nagymamájához került Kaposvárra, ő lett Bence gyámja. A kisfiú a harmadik osztályt kezdi, mikor a nagymama szintén súlyosan megbetegszik, Sándor, Szilvia volt férje vállalja át a gyermek nevelését, így kerül a fiú Felsőmocsoládra. Sándor élettársa, Polcz Erika, illetve az ő fia, valamint Bence testvére, Lilla élnek még Sándorral és Bencével közös háztartásban. A kisfiúk sokat veszekednek, ezt a konfliktushelyzetet nem sikerül kezelni, a viszony elmérgesedik, amely a felnőttek között is konfliktust szül. Polcz Erika úgy érzi, Bence elviselhetetlen teher a számára, ami megakadályozza a boldogságát Sándorral, gyűlöli és ezt meg is mondja a fiúnak. Az elviselhetetlen otthoni légkör következtében 4,5 hónap után Sándor és Erika szétköltözik. A kapcsolatot azonban továbbra is fenntartják, hétvégente találkoznak, ezeknek a találkozásoknak pedig mindig szép látszata van. 

A tragédia előzményei – lelki háttér

Az eddig vidám kisfiú viselkedése idővel megváltozik, ingerültté, feszültté válik, az iskolában is egyre rosszabbul teljesít. Mikor Erikáéknál tölti a hétvégét, gyakorta szörnyű hasfájással jön haza, a nagymama először arra gyanakszik, hogy Bence esetleg a kútból ivott, az igazság azonban az, hogy Erika már ekkor mérgezi Bencét. A fiú alvási zavarokkal is küzd, zokogva ébred, azt állítja, hogy ő az ördög. A nagymama kérdésére, hogy mégis honnan veszi ezt, Bence elmeséli, hogy Erika mondta ezt neki. Erika jósnőhöz hordja a kisfiút, hiszen a jósnő állítása szerint ki kell űzni Bencéből az ördögöt, mert az akadályozza, hogy Erika együtt legyen Sándorral. A jósnő végül öngyilkosságot követett el az eljárás során. Bencét továbbá pszichológushoz is viszik, mert mindig feketével rajzol, 2-3 hónapig járnak vele terápiára. Kis idő elteltével úgy tűnik, rendeződhet a helyzet, Erika feltűnően kedves lesz, mindenhova viszi magával a fiút, ajándékokkal halmozza el.

gyilkos

A gyilkosság

Hárman követik el a brutális kivégzést, Erika és két hajléktalan férfi, akiket a nő bérelt fel, Kertész és Bogdán. Az őszi szünet első napján, 2012. október 29-én Sándor hajnalban elmegy a munkahelyére, Bence reggel nyolc óra körül megy utána, ott együtt töltik a napot, Bence internetezik, a számítógépen játszik. Erika chaten csalogatja Kaposvárra a fiút annak ellenére, hogy meg volt beszélve, Sándorral együtt utaznak majd le. Sándor végül beleegyezik, a telephelyről 15:10-kor indul egy céges busz, erre teszi fel Bencét. Lilla este otthon várja Erikát és Bencét, ők azonban csak nem érkeznek meg. Lilla felváltva hívogatja a nőt és a kisfiút, Erika ekkor azonban már egyik mobilján sem elérhető. Éjszaka 00:10-kor Erika felhívja Sándort azzal, hogy Bence eltűnt. Sándornak arra a kérdésére, hogy miért nem szólt eddig, miért nem lehetett elérni, elfogadható, meggyőző választ Erika nem tud adni.

Október 30-án hajnalban Erika azt mondja a rendőröknek, hogy Bence a játszótérről tűnt el, meglátta a barátait és elment velük, azóta nem tud róla semmit. A rendőrök ezután visszanézik a térfigyelő kamerák felvételeit, azonban azokon a helyeken, amiket Erika említett, nem jártak Bencével. Erika mindeközben bejelentést tesz, hogy ellopták a kocsiját. A rendőrök Kaposvár közelében igazoltatnak egy autót, ami nem más, mint a nő által ellopottnak vélt jármű. A kocsiban öt személy ül, ezeket a személyeket elszámoltatják, ekkor már felmerül, hogy az autót nem tulajdonították el, hanem azt Erika adta oda használatra Bogdán József sántosi személynek. Ezután a rendőrökben felmerül a gyanú, hogy amennyiben Erika hazudik a kocsiról, hazudhat Bence eltűnéséről is.

Mi lehet a kapcsolat Erika és Kertész között? A rendőrök megnézik Bence, illetve Erika mobiljának cellainformációit, megállapítják, merre jártak, kikkel tartották a kapcsolatot. Így tűnik fel, hogy Erika feltűnően sokszor tárcsázott és fogadott egy számot, Kertész Józsefét. Kertész mutatja be Erikát a gyilkosság harmadik elkövetőjének, Bogdánnak, aki ekkor szabadul a rácsok mögül. Az elkövetők a gyilkosság előtt két nappal találkoznak az egyik kaposvári áruház parkolójában, Erika eladja ékszereit, ez lesz a gyilkosság ára, melyet a nő Kertésznek ad át.

Bence eltűnése utáni napon Erika kocsiját beszállítják a vármegyei rendőr-főkapitányságra, átvizsgálják, itt már tudni lehet, hogy valami nagyon nem stimmel Erika történetében, hiszen a járműben vérgyanús szennyeződéseket találnak. Ekkor már kimondottan bűncselekmény irányába megy a nyomozás, csak ezt még nem hozzák nyilvánosságra. A rendőrök találnak két személyt, pontosabban két vadászt, akik találkoztak Erikáékkal Bence eltűnésének napján a sántosi erdőben, ahol a kisfiút élve elásták. Ekkor Bence már nincs az elkövetőkkel.

gyilkos

Október 29-én este, Bogdán, Kertész, Erika és Bence együtt vannak a toponári Muskátli Sörözőben. Innen indulnak el két autóval a sántosi erdőbe, Bence nem gyanakszik, bízik Erikában. A fiút útközben borral itatják, hogy elkábuljon. A bírósági ítélet szerint Erika világít a lámpával, amíg Bogdán megüti és ásóval többször megszúrja a fiút, mikor Bence már teljesen magatehetetlen, segít levetkőztetni őt. Bence kínzásával mintegy huszonöt percet töltöttek az elkövetők, a testén több, mint 40 sérülés volt látható. November 2-án átfésülik a nyomozók a sántosi erdőt, vérgyanús szennyeződéseket, illetve egy megásott sírt is találnak, a sír azonban üres. Mint már korábban erről szó esett, Erikáékkal aznap éjjel az erdőben találkozik két vadász, akik megzavarják az elkövetőket, ezért ők a kisfiút kihantolják és Erika autójának csomagtartójában elviszik Fészerlak határába egy elhagyatott temetőbe. A halál beállta pontosan nem megállapítható, azonban Bence valószínűleg már nem él, mikor idehozzák.

November 3-án Erikát meggyanúsítják emberöléssel, ekkor a holttest még nincs meg, csak az üres sír a sántosi erdőben. Erika végül megtörik, a helyszíni kihallgatás során megmutatja a sántosi helyszínt és azt a bozótos részt, ahova Bence kihantolt testét vitték. A nyomozók a helyszíni szemle során megtalálják a holttestet Fészerlakon. Bence megölését egyik elkövető sem vállalja magára. Erika többször is megváltoztatja a vallomását. A nőnél kettős személyiségre derítenek fényt, ezért volt, hogy közvetlen környezetében teljes mértékben el tudta hitetni, hogy egy szerető, gondoskodó társa tud lenni az embernek. A tárgyaláson a mérgezés kísérletére is fény derül. Bogdán tagadja az egészet, állítása szerint ő a kocsmában maradt, sosem ment el a sántosi erdőbe, igyekszik mindent a másik két elkövetőre kenni. Kertész a szembesítés során először tagadja, hogy bármit is tudna az esetről, kis idő elteltével azonban folytatólagos kihallgatása során megtörik, ő az, aki a három gyanúsított közül elsőként részletesen beszámol arról, hogy valójában mi történt Bencével. Kertész elismeri, hogy Bogdán fenyegetésére megásta a sírt, segédkezett a fiú elhantolásában, de tevőlegesen a bántalmazást tagadja. Ő a legközreműködőbb, az egyetlen, aki bocsánatot kér a családtól.

gyilkos

Az ítélet

A Kaposvári Törvényszéken 2013. június 4-én tényleges életfogytiglani szabadságvesztést kért az ügyészség Szita Bence nevelőanyjára és a két hajléktalanra. A június 6-i elsőfokú bíróság tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a vádlottakat. Bogdán József elsőrendű vádlottat társtettesként, Polcz Erika harmadrendű vádlottat felbujtóként mondta ki bűnösnek a testület előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében; Kertész József másodrendű vádlottat szintén társtettesként találták bűnösnek, bár az ő esetében mellőzték a nyereségvágyat a minősítő körülmények közül.

2014. január 10-én a Pécsi Ítélőtábla másodfokon helyben hagyta az elsőfokú bíróság döntését, így jogerősen is életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a gyilkosokat, akik még feltételesen sem bocsáthatók szabadlábra. Emellett Bogdán Józsefet 192.200 forint vagyonelkobzással is sújtották. Ezzel Polcz Erika lett az első nő, aki jogerősen tényleges életfogytiglani szabadságvesztést kapott.

Hogyan alakult az elkövetők és a család sorsa a gyilkosság után?

Polcz Erika 2017 nyarán mellrákban meghalt a Kalocsai Fegyházban, Bogdán 2019-ben tüdőrákban halt meg. Mivel a családja sem vállalta a temetését, így Tököl Város Önkormányzata köztemetés keretében helyezte végső nyugalomra. Kertész  2019-ben a tököli rabkórházban hunyt el. Sándor, Bence nevelőapja rákban vesztette életét 2020-ban, így teljesült az a kívánsága, hogy túlélje fia gyilkosait.

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian