[metaslider id="9331"]
2023-24-es színház bemutató ajánlás

Függönyt fel! – avagy ezt nézd a színházban a 2023/24-es évadban

A világ olyan, mint egy műkedvelő színház, ott nem illik a főszerepeket elkapkodni, az alantasabbakat pedig lenézni. Egyébként minden szerep jó, ha az ember művésziesen játssza, és nem veszi túlságosan komolyan.” – Boleslaw Prus

Szeptember beköszöntével a Pécsi Nemzeti Színház ismét megnyitja kapuit a színházkedvelők előtt. A társulat pedig a 2023/24-es évad során nem kevesebb, mint 10 premierrel, köztük öt nagyszínházi produkcióval várja a nagyérdeműt. A tavalyi évaddal kapcsolatos cikkemhez hasonlóan most is kiemelnék néhány különböző témájú, műfajú előadást, amely garantáltan kellemes kikapcsolódást nyújt majd a nézők számára.

A víg özvegy

A víg özvegy egy nagyoperett három felvonásban, mely utoljára 22 évvel ezelőtt volt Pécsett műsoron. Ez Lehár Ferenc egyik legsikeresebb alkotása. A történet szerint a dúsgazdag özvegy, Glavari Hanna sok-sok év elteltével ismét összefut fiatalkori szerelmével, Danilovics Danilóval. Természetesen az elmúlt évek sok változást hoztak mindkettőjük személyiségében, Hanna gyanakvó lett és kemény, Daniló pedig cinikus és iszákos. Nem kis feladatot jelent a pár számára, hogy újra megtalálják a másikhoz vezető utat, hiszen a múlt tévedésein, valamint a jelen sértésein nem tudnak egykönnyen túllépni. A darab zenéjét a meg nem élt, elfojtott, valamint a kirobbanó szenvedély jellemzi, mely elemi hatást gyakorol a színészekre és a nézőkre egyaránt.

Bemutató: 2023. szeptember 23.

A víg özvegy színház bemutató

Nyolc nő

A Nyolc nő című mű egy bűnügyi komédia 2 felvonásban, Vidákovics Szláven rendezésében. A történet helyszíne egy magányosan álló ház a hegyvidéken. A család éppen lelkesen várja külföldön tanulmányokat folytató lányuk hazatérését, mikor váratlanul egy hatalmas sikoly töri meg az idillt. A ház urát a szobájában holtan találják, hátából pedig egy kés áll ki. Mit tehet ilyenkor nyolc nő, akik az időjárási körülmények miatt a házban kénytelenek maradni? Természetesen nyomozásba kezdenek, azonban a nyomozás során kiderül, hogy mindenki hunyó valamiben. Hazugságok, egyre kuszább történetszálak jellemzik a darabot, egy azonban biztos, a gyilkos köztük van.

Bemutató: 2023. december 16.

A király beszéde

A király beszéde című darab egy igaz történetet mesél el két felvonásban. A történet előzménye V. György király halála, akit a trónon idősebb fia, VIII. Eduárd követ. Eduárd azonban rövidesen lemond az uralkodásról, hogy hozzámehessen egy elvált asszonyhoz. Helyét öccse, Albert – Bertie – herceg veszi át, aki nem más, mint II. Erzsébet királynő apja. A bonyodalom azonban az, hogy Bertie dadog, mely problémán Lionel Logue, az ausztrál logopédus próbál segíteni. A történet e két férfi barátságának kibontakozását követi nyomon. Láthatjuk, milyen különleges érzékkel bánik egy egyszerű, polgári származású ausztrál egy rendkívül önbizalomhiányos királlyal, illetve láthatjuk munkájuk gyümölcsét is, ahogy rögös úton bár, de elérik a király beszédének tökéletesedését. A darab egy igazi fejlődéstörténet mindkét karakter tekintetében, hiszen Lionel, aki eredetileg színész akart lenni, azonban nem járt sikerrel, most mégis tökéletesre tudja fejleszteni egy olyan ember beszédkészségét, nyilvánosság előtti „játékát”, aki sosem akart beszédeket tartani vagy a nyilvánosság előtt szerepelni. A film 2011-ben számos Oscar-díjat zsebelt be, színpadi változatát pedig több magyarországi színházban is bemutatták már. 2024-ben ezúttal a pécsi közönségnek is alkalma nyílik megnézni ezt a megindító darabot, a szavak és a barátság erejéről.

Bemutató: 2024.

A király beszéde színházi bemutató

Az öldöklés istene

Ez a darab az előzőekkel ellentétben nem a Nagyszínházban, hanem a Kamaraszínházban kerül bemutatásra. Az öldöklés istene vígjáték egy részben, vagy ahogy az írónő mondja: házaspárbaj egy részben. A történet szerint két 11 éves kisfiú a helyi játszótéren konfliktusba keveredik egymással, melynek eredménye néhány törött fog és felduzzadt ajkak. Az „áldozat” kisfiú szülei ezután meginvitálják a „támadó” szüleit otthonukba azzal a szándékkal, hogy kulturáltan megbeszéljék egymással a történteket. Az „öldöklés istene” azonban rájuk zárja az ajtót és innentől nincs menekvés. Mindkét házaspár kénytelen szembenézni gyereknevelési csődjükkel, mi több egész életük csődjével. A szülők beszélgetése után egyértelművé válik, hogy ők sem jobbak gyermeküknél. 

Bemutató: 2023. október 7.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian