[metaslider id="9331"]
minden

„Minden rendezvényünkön rekordszámú volt a hallgatói létszám” – évértékelő interjú Horváth Dominikkal a PTE ÁJK HÖT elnökével

Ismét eltelt egy év, amely tele volt izgalommal, örömmel, olykor viszont szomorúsággal és stresszel is. Ugyan még nagyban tart a vizsgaidőszak, viszont leszögezhetjük, hogy mindent figyelembe véve egy igencsak izgalmas év áll mögöttünk. Gondoljunk csak bele, szeptemberben – sőt, még az előző vizsgaidőszakban is – életünk egyik meghatározó elemét jelentette a vírushelyzet, a maszkhasználat és az oltási igazolvány körüli mizéria – szerencsére ezek már a második félévben nem voltak jelen. Ezen nehézségek mellett is rengeteg izgalmas esemény történt az egyetemen, említve itt a megrendezésre kerülő két gólyatábort, a Tanszékek Éjszakáját vagy a keddi jogászbulikat. Bátran kijelenthetjük, hogy ezeknek a megszervezése nem kis energiabefektetéssel járt, és ahhoz, hogy olyan színvonalon tudott működni minden, mint ami elénk került, a HÖT-nek rengeteg munkájával járt. A tanévről, valamint a megrendezésre került eseményekről kérdeztem Horváth Dominikot, a Hallgatói Önkormányzati Testület elnökét.

Véleményed szerint hogyan hatott az egyetemre, hogy újra jelenléti oktatás zajlott?

Horváth Dominik: Abszolút jót tett a kar közösségének, hogy ismét személyesen lehetett jelen lenni. Ez érezhető volt a különféle programok megvalósulásakor is. Minden rendezvényünkön rekordszámú volt a hallgatói létszám az előző évekhez képest. Ehhez persze hozzájárul az a tény is, hogy a pécsi jogi karra az elmúlt három évben folyamatosan nőtt a jelentkezők és a felvettek száma is.

 

 

 

Melyek voltak az idei év legnagyobb kihívásai? Volt bármilyen extrém szituáció, amivel meg kellett birkóznia a HÖT-nek?

Horváth Dominik: Igyekszünk mindenre felkészülni, hogy ne nagyon érhessen minket váratlanul egy szituáció sem. Az idei évben nem tudnék kiemelni semmit, ami extrém szituációként hatott volna a szervezeti egységünkre. Mindent elterveztünk és szisztematikusan megvalósítottunk. Az érkező akadályok elhárítására pedig már megvolt előre a megfelelő eljárásunk, amelynek alkalmazásával minden feladatunkat megfelelő minőségben el tudtuk látni.

Hogyan értékeled az előző éves rendezvények lebonyolítását? Mindent sikerült megvalósítani, amit elterveztetek vagy maradt még a következő évre is?

Horváth Dominik: Amint már említettem, minden rendezvényünket előre elterveztük, majd meg is valósítottuk. Igyekszünk folyamatosan figyelni és reagálni a hallgatótársaink igényeire, amelyek által formáljuk az előttünk álló programokra vonatkozó lehetőségeinket. Nem csúszott el egy rendezvényünk sem, mindent sikerült megvalósítanunk eddig. Az előretervezésből fakadóan viszont elmondhatom, hogy a következő félévre is már elkészült a tervünk, hogy miket és mikor szeretnénk megvalósítani. Fontos, hogy szeptembertől több és sokszínűbb programlehetőségeket szeretnénk a hallgatótársaink rendelkezésére bocsátani, hogy mindenki megtalálhassa magát valamelyikben és ennek köszönhetően tudjuk segíteni a pécsi jogi kar közösségének fejlődését.

Mik voltak az évben a legpozitívabb és legnegatívabb események, helyzetek, ami az egyetemhez – és egyben hozzátok, a HÖT-höz – kapcsolódott?

Horváth Dominik: Pozitív esetként értékelem azt, amikor ki tudtuk bővíteni a vizsgaidőszaknak az idejét plusz három munkanappal, de hétvégével együtt plusz öt nappal. Ez rendkívül releváns intézkedés volt, ugyanis fontos szempont számunkra is, hogy mindenkinek legyen megfelelő mennyiségű ideje legyen felkészülni a vizsgáira. Pozitív esetként értékelném azt is, hogy mind a Gólyatáborban, mind a Gólyabálon valamint a Jogásznapon is rekordszámú ÁJK-s hallgató vett részt.  Negatív esetet nem tudnék kiemelni, szerencsére ilyet most nem tapasztaltunk.

Ha minden rendben fog menni, akkor idén lesz ismét gólyatábor. Tudnál erről egy kis bennfentes információt mondani?

Horváth Dominik: A Gólyatábor szervezése már két hónapja folyamatosan zajlik és nagyon lelkes a csapat, hogy idén is egy olyan táborban fogadhassuk a gólyákat, ahol oldódni tudnak, ki tudnak alakítani közösségeket, megtudnak alapvető információkat a kar és a jog világáról. Idén Pécsen szeretnénk megtartani a tábort a Boszorkány Kollégium területén, viszont annyit elárulok, hogy lesz majd olyan nap, amikor a karon fogunk különféle programokat megvalósítani. Ez egy jó alkalom lesz a gólyáknak is, hogy megismerkedhessenek azzal a helyszínnel, ahová a képzési időszakuk végéig kötve lesznek. A csapatvezetői és segítői csapat is összeállt már, és elmondhatom, hogy nagyon jó kezekben lesznek a csapatok. Mindenki várja a tábor kezdetét és bízom abban, hogy a leendőbeli gólyák minél nagyobb létszámban részt fognak venni az egyetemi éveik egyik legmeghatározóbb eseményén.

minden

 

Képek: https://hu-hu.facebook.com/pg/pteajkhot/photos/

EnglishGermanHungarian