[metaslider id="9331"]

Érzelmi intelligencia

Többféle intelligenciát ismerünk és különböztetünk meg egymástól, mint például a nyelvi, logikai-matematikai, zenei, mozgási vagy éppen az érzelmi intelligenciát (EQ). Utóbbi hosszú időn keresztül nem kapott nagy jelentőséget, csak az elmúlt évtizedekben figyeltek fel rá. Mostanra már egyes kutatások a leglényegesebb intelligenciatípusnak tartják; nem véletlenül, mivel ez egy képesség, aminek segítségével képesek vagyunk felfogni, értelmezni és kezelni saját, illetve mások érzelmeit. 

Ennek fényében érdemes megnézni a 11 jelét annak, amelyből kiderülhet, hogy alacsony érzelmi intelligenciával rendelkezel.

Motiváció hiánya

Ezek az emberek nehezen képesek az érzelmeiket felpumpálni, ezzel maguk elé célokat kihelyezni és azokat megvalósítani. 

Nincs empátiájuk

Számukra teljes mértékben irreleváns mások érzelme. Mivel saját maguk érzelmeivel sincsenek tisztában, ezért nem tudják megérteni a többiekét sem. 

Korlátozott érzelmek 

Egy alacsony EQ-val rendelkező személy nem tudja pontosan meghatározni, ha jól érzi magát, míg egy magas érzelmi intelligenciájú ember meg tudja különböztetni a boldogságot a nyugalomtól, vagy például a büszkeségtől.

Hamar ítélkezik

Nagyon hamar kialakul a véleményük valamivel kapcsolatban, és csak azokat a tényeket veszik számításba, amelyek álláspontjukat alátámasztják, viszont ami szembe néz vele, azt teljesen figyelmen kívül hagyják. 

Nem tudja elengedni a negatív érzelmeket és nehezen viseli a kritikát

Képtelen maga mögött hagyni sérelmeit és ezek fölött elsiklani. Ezzel együtt járnak a kritikák is, amik nem csak negatívak, hanem pozitívak is lehetnek. Ezek könnyen kizökkenthetik őket stabil érzelmi állapotukból. 

Nem tud nemet mondani

Szükség van egy érzelmi stabilizációra, hogy nemet tudjunk mondani, úgy, hogy a kapcsolatunk ne romoljon, de erre az alacsony EQ-val rendelkező személyek nem képesek 

Nem tud megbocsátani

Túl sokat rágódnak és gondolkodnak a másik hibája felett és nem tudnak átlépni rajta, ezáltal megbocsátani annak, aki megbántotta őket. 

Könnyen megsértődnek

Ahogy mondani szokták, ha kritikusan őszinte vagy magaddal, akkor új dolgot nem tudnak mondani neked, ami nem lenne igaz. Ezt ugyan csak képtelenek kezelni, mert úgy érzik a másik nem érti meg őket.

Nem tudják elengedni a mérgező embereket

A mérgező emberek nagyon energiaszívók tudnak lenni, és akár tudatosan vagy tudatlanul képesek másokat bántani. Sajnos ezeket az embereket nem ismerik fel, valamint nem is tudják emiatt kizárni az életükből.

Nehezen tartja meg kapcsolatait

Nem érti az érzelmi szituációkat, mivel se a saját, se a másik ember érzelmeivel nincsen tisztában. Emiatt sokszor konfliktusba kerülhet, ráadásul könnyen benne is ragadhat.

Hirtelen érzelem kitörések

Akárcsak a padlás esetében, feldobáljuk a sok kacatot, ami éppen akkor nem kell, de lehet a későbbiekben elővennénk, vagy újra használnánk azokat. Így vannak ezzel az alacsony érzelmi szinten lévők is, akik teljesen telepakolják érzelmekkel, majd mikor jön egy “földrengés” akkor minden kiesik és széttörik. 

Ezt letisztázva felmerülhet néhányunban a kérdés, hogy hogyan lehet ezt kezelni és mit kell csinálni, hogy magas érzelmi intelligencia szinten legyünk. Ezt is lehet fejleszteni, valakinek lassan, valakinek gyorsan megy a folyamat, de fejlődünk, ha energiát fektetünk bele. 

Tudatosítani kell az érzelmeket, amelyek lefolynak bennünk. Érdemes néha leülni és átgondolni, hogy hogyan is érzed magad, mi az a pontos érzelem és mi váltotta ki belőled azt. Nem szabad ezeket félretolni, hanem meg kell őket vizsgálni. Az embereknek csak a 36%-a képes az adott pillanatban felismerni érzelmeit, ami rettenetesen kevés. Próbáld meg az egészet látni, ne csak a te szempontodat, hanem mint egy külsős ember, úgy megvizsgálni a helyzetet. Ne félj segítséget kérni ebben, hiszen más lehet, hogy jobban átlátja az egészet. Érdemes egy kicsit kimozdulni a megszokott környezetből, akár egy parkba, vagy beülni egy kávézóba és papírra vetni a gondolataidat. Légy nyitott és ne zárkózz el a másik gondolataitól, próbáld inkább megérteni őt. Nem szabad kivetíteni saját gondolkodásunkat és értékrendünket a másik félre, mert emiatt nehéz közös nevezőre jutni. Akár el is mehetsz az emberek közé megfigyelni őket, hogy hogyan viselkednek, hogyan beszélnek, hogyan viszonyulnak egymáshoz. Utolsó tipp a “miért” kérdés használata. Érdemes többször megkérdezni magadtól, hogy miért érzed úgy, ahogy magad, mi az oka. Ebből kifolyólag megtalálhatod a problémád forrását is.

Társas lények vagyunk, emiatt fontosak számunkra az emberi kapcsolatok, amiben sokat segít a magas érzelmi intelligencia. Figyelmet kell rá fordítani, mert az életünk minden egyes területén ott vannak. Kihatással van a párkapcsolatodra, a családodra, barátaidra, ismerőseidre, kollégáidra, egyetemedre, hobbijaidra, mikor csak egyedül vagy.  Ha megtanulod őket kezelni, egyre inkább előrébb kerülhetsz az életben. 

Forrás: 1,2,3,4,5

EnglishGermanHungarian