[metaslider id="9331"]
AI az üzleti mindennapokban prezentációs verseny interjú

AI az üzleti mindennapokban prezentációs verseny – a PTE ÁJK hallgatóinak beszámolói

Az őszi félévben megrendezésre került az AI az üzleti mindennapokban prezentációs verseny, melyen üzleti és jogi ismeretekkel rendelkező és az AI iránt érdeklődő versenyzők mérhették össze tudásukat. A pécsi jogi kar hallgatói nemcsak képviselték karunkat a versenyen, hanem meg is nyerték azt, így őket kérdeztem arról, milyen élményeik, tapasztalataik vannak a versenyről.

Honnan értesültetek a versenykiírásról, és milyen okból, illetve milyen motivációval jelentkeztetek a versenyre?

Berki VivienBerki Vivien: A versenyre az ÁJK honlapján találtunk rá legelőször, majd az Óriás Nándor Szakkollégiumon belül is biztattak minket arra, hogy induljunk rajta és próbáljuk ki magunkat ezen a téren is. A motivációnk leginkább az volt, hogy kipróbáljuk, hogyan is működnek az AI megoldások a gyakorlatban, illetve, hogy megnézzük, mennyire lehetnek hasznosak akár a mostani, egyetemi életünkhöz, akár a későbbi munkánkhoz, hiszen manapság már szinte a csapból is az folyik, hogy mekkora teret kezd hódítani magának a mesterséges intelligencia. Mindezek mellett természetesen motivációnk volt még, hogy megmérettessük magunkat csapatként egy aktuális kérdésekkel foglalkozó versenyen.

Hogyan néz ki a verseny menete, milyen feladatokat kellett teljesíteni?

Berki Vivien: A verseny két fordulóból állt: az első részben egy prezentációt kellett összeraknunk, amit a szervezőknek el kellett küldenünk PDF formátumban, majd a legjobb hat csapatot beválogatták a szóbeli fordulóra. A verseny célja igazából az AI megoldások bemutatása volt, hogy mennyire lehet őket alkalmazni az üzleti, jogi mindennapokban, mi pedig ezen belül is inkább az általunk választott programok összehasonlítására törekedtünk. A szóbeli fordulóra az első körben beküldött prezentációnkat átalakítottuk, pár diát például mesterséges intelligenciával csináltunk meg, valamint egy AI szereplőt is megszólaltattunk az előadásunkkor.

Milyen témát választottatok a kidolgozásra, és miért éppen azt?

Rózsa CsongorRózsa Csongor: A versenyfelhívásban az ügyvédi iroda meghatározott néhány területet és hozzájuk tartozó mesterséges intelligencia alapú programot, amik felkeltették az érdeklődésüket és amelyek mentén elindulhattunk. Annamarival rövidesen az összeset kipróbáltuk, majd az általunk hasznosabbnak vélteket elkezdtük kidolgozni. Szerencsére mindegyik témakörhöz találtunk összehasonlítási alapként egy másik programot is, így picit túllépve a keretet, a három helyett összesen ötöt dolgoztunk ki. A választott témáink így a prezentációkészítés (Slidesgo és Gamma.app), valamint a note  taking alkalmazások lettek (Otter.ai és Transzkriptor). Ötödiknek a manapság nagy népszerűségnek örvendő ChatGPT-t próbáltuk ki, annak mind az ingyenes, mind a fizetős változatát. Plusz egyként megemlítendő Noémi, csapatunk nem hivatalos 4. tagja, aki az utolsó pillanatban csatlakozott hozzánk Vivi jóvoltából. Ő egy Colossyan Creator nevű program által létrehozott avatar volt, aki a megalkotását követően a neki írt szöveget hibátlanul felolvasta.

Milyen eredményekre jutottatok a munkátok során, milyen generális szakmai konklúziót vontatok le? 

Rózsa Csongor: A verseny során lehetőségünk volt élesben kipróbálni ezeket a programokat, így egy hozzávetőleges képet kaptunk arról, hogy a mesterséges intelligencia hogyan segítheti az ügyvédi munkát a jövőben. A Slidesgo például nagyon pontatlan diavetítéseket készített, az ellenpárja, a Gamma.app azonban meglepően hasznosnak bizonyult (igaz, sokkal drágább is). A note taking alkalmazások a jövőben nagyban hozzájárulhatnak az ügyvédi munka könnyebbé tételéhez, de a beszédfelismerés még nem tökéletes. A ChatGPT a médiában elhangzottak ellenére korántsem olyan tökéletes, pontatlan válaszokat ad és hajlamos a magyartalan megfogalmazásra. A Colossyan Creator meglepetés azonban, jó minőségű előadásokat lehetséges vele csinálni, amik a későbbiekben oktató jellegű videókban ölhetnek akár testet (a mi prezentációnk egy részét is Noémi adta elő). Az eredmények ezek alapján sajnos felemásak: látszik az igyekezet és maga a lehetőség adott arra, hogy idővel tehermentesítse az ügyvédeket az MI, azonban a jelenlegi állapotában erre korántsem képes.

Hogyan működött a csapatmunka, kinek milyen részfeladatai voltak a projektben?

Kováts AnnamáriaKováts Annamária: Az első fordulóra a diasort Csongorral készítettük el. Ekkor AI alapú programokat kerestünk és különböző szakcikkeket olvastunk, hogy informáltabbak legyünk a ChatGPT-vel kapcsolatban, majd a tapasztalatokat egy kezdetleges diasorban szerkesztettük meg. Amikor szerencsésen továbbjutottunk a szóbeli fordulóra, Vivi is csatlakozott a munkához, amihez behozta a Colossyan programot, illetve az új prezentációnk elkészítésében ő vállalt nagyobb szerepet.

Összességében hogy éreztétek magatokat, milyen tapasztalatokkal lettetek gazdagabbak?

Kováts Annamária: Úgy gondolom, hogy nagyon pozitív élmény volt ez a verseny számunkra, mivel még a verseny kezdete előtt a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda dolgozói, Szabó V. László és Kristófné Gungl Rita bemutatkozott nekünk és lehetőségünk volt egy keveset beszélgetni velük arról, hogy mi motivált minket a versenyen való részvételünkben. Ezenfelül nagyon érdekes volt végighallgatni a többi előadást, hogy ki milyen eredményekre jutott a munka során, milyen szempontból közelítette meg a témát.

Összeségében az AI-al kapcsolatos tapasztalatunk az, hogy már rengeteg program létezik, amelyek az ügyvédi vagy üzleti munkát hívatottak segíteni, de még különböző fejlesztéseket kell végezni ahhoz, hogy ezeket ténylegesen tudják használni az ügyvédi irodák, nemcsak a nagy létszámú, főleg amerikaiak, hanem a kisebbek is.

AI az üzleti mindennapokban verseny

Ahogyan a versenyzők beszámolóiból is láthattátok, rengeteg hasznos tapasztalatot szerezhettek egy-egy tanórákon kívüli egyetemi programról, így érdemes figyelni az egyes platformokat (ÁJK holnap, social media), és különféle versenyeken, pályázatokon részt venni, ha tehetitek.

Köszönöm az interjút!

 

Képek forrása: kiemelt, 1

EnglishGermanHungarian