[metaslider id="9331"]
Eldobni, vagy újrahasználni? – A low waste háztartás alapjai

Eldobni, vagy újrahasználni? – A low waste háztartás alapjai

A boltok polcain rengeteg opcióval találkozhatunk háztartási eszközök terén, azonban megvásárlásuk előtt érdemes azt is tudatosítani magunkban, hogy vajon mennyi ideig tudjuk őket használni kidobás előtt, illetve milyen mértékben szennyezik a környezetet. Cikkemben olyan általam is bevált termékeket fogok bemutatni, melyek fenntarthatóbb alternatívát jelentenek eldobható társaikhoz képest és amelyeket akár évekig is használhatunk.

Borotva

Hatalmas a választék belőlük, különböző fejrészekkel rendelkezőket is vásárolhatunk, illetve több darabos csomagban is találkozhatunk velük. Ami azonban nekem bevált, az a biztonsági borotva, mely általában fémből van és amelyhez elegendő a sima egyszerű pengéket megvenni.

Fontos különbség használatát illetően, hogy eldobható társaival szemben egy ferdébb szögben kell tartani borotválkozáskor. A pengecsomag nem egy nagy összeg és sokáig elég, a fém borotvát pedig körülbelül a megsemmisüléséig használhatod.

Vattakorongok

Régebben sminklemosáshoz tonnaszámra vettem a vattakorong csomagokat, de rá kellett jönnöm, hogy egy korongot egyetlen használat után dobok is ki a kukába, ami nem éppen környezetbarát, illetve valamennyi pénzt állandóan ki kell adnom egy újabb adagra.

Ennek megoldására egy nagyon egyszerű tanácsom van: bármi lehet mosható vattakorong. Akár egy anyagdarab is, de lehet kapni direkt erre a célra készített mosható arclemosó korong néven megtalálható termékeket. Ha pedig egy adag bekoszolódott, csak ki kell mosni mosógépben és újra tiszták lesznek. Érdemes mosózsákba tenni őket, hogy ne tűnjenek el a többi ruha között.

Vattakorong

Szilárd sampon és tusfürdő

Egyre több üzletben találkozhatunk velük és tapasztalatom szerint sok esetben jobban megéri őket használni, mint műanyag tubusos társaikat. Lassabban is fogynak és sokszor hatékonyabbak is. Persze kivételekkel itt is találkozhatunk, de kísérletezni kell és meg kell találni a számunkra megfelelőt.

Szilárd sampon és tusfürdő

Kulacsok

A sok egyszer használatos műanyag palack helyett érdemes beruházni egy újrahasználható változatra. Ez lehet műanyag, fém vagy üveg. Én a fémet preferálom, hiszen órákig megtartja a hőt és a hideget is. Az üveg törékeny, a műanyag pedig kidobás után jó pár évszázad, mire lebomlik, de még mindig jobb, mintha egyszer használtuk volna.

Luffa szivacs és konyhai eszközök

Ez már lehet, hogy egy magasabb szintű tűrőképességet igényel, hogy egy kiszáradt tökkel mosogass, de bizony: a luffatök termése használható mosogatószivacsnak. Műanyag társaival szemben komposztálható és megfelelő tisztántartása mellett akár több hónapig is használható. Otthon is termeszthető, a termést ki kell szárítani és ezáltal megmarad a tök váza, mely a vízben megpuhulva szivacsos állagot eredményez.

A mosogatószappanokat a már korábban említett szilárd samponokhoz hasonlóan kell elképzelni, de az előbbit akár tisztítószernek is lehet alkalmazni. Ugyanolyan hatékonyan el lehet vele mosogatni, mint folyékony társaival és nagyon sokáig elég, ezáltal árban is megéri.

Egyéb konyhai eszközökre pedig az a tanácsom, hogy leginkább fa vagy fém termékeket válasszunk, a műanyag változat elég, ha egyszer megolvad és már használhatatlanná válik, onnantól pedig megy a kukába.

Luffa szivacs és konyhai eszköz

Vászonszatyrok és egyéb szállítóalkalmatosságok

Rengeteg műanyag szatyrot csak addig használunk, amíg hazavisszük a boltból a nagybevásárlást. Érdemes eltenni a nagyobb szatyrokat és azokat újrahasználni, vagy vászonszatyrokat használni erre a célra.

Amik nekem nagyon tetszenek még azok a kosarak. A lényeg az, hogy egynél többször használjuk őket, és ne landoljanak egyhamar a szemétben, ahonnan sokszor a természetben fognak szétszóródni és az állatok „előszeretettel” beléjük akadnak.

A csomagolás 

Amely minden terméken megtalálható, az a csomagolás. Érdemes olyan alternatívát választani, amely papírba, vagy más könnyen lebomló anyagokba van csomagolva, hiszen ezzel rengeteg felesleges hulladéktól kímélhetjük meg a környezetünket. Persze nem kell az összes kedvenc termékünkről lemondani, de érdemes újakat is kipróbálni, hátha összeköthetjük a kellemeset a hasznossal.

Ha pedig kiürül egy műanyag doboz, vagy egy befőttesüveg, kidobás előtt mérjük fel, hogy találhatunk-e az adott tárgynak egy új feladatot, vagy mindenképp a szemétben van a helye. Persze nem csak a csomagolással járhatunk el így, például egy elszíneződött vagy kilyukadt ruhadarabot is használhatunk takarításhoz. A lehetőségek száma végtelen, rajtunk múlik, hogy mennyire vagyunk kreatívak.

Csomagolás

Ez az összefoglaló csak egy kis szelete a low waste életmódnak, ezeken kívül beszélhetnék a menstruációs kehelyről, a papírdobozos kozmetikumokról, a méhviaszos kendőről és még megannyi opcióról, de ebben az írásomban csak a legegyszerűbben megvalósítható alternatívákat szerettem volna bemutatni. Remélem, legalább pár dolgot hasznosnak találtok belőle és akár át is tértek a használatukra!

 

 

Képek forrásai:  1, 2, 4, 5, 6, 7

EnglishGermanHungarian