[metaslider id="9331"]
96. Oscar gála - Ismét átadják a filmvilág legnagyobb díjait

96. Oscar-gála – Ismét átadják a filmvilág legnagyobb díjait

A 96. Oscar-gálán az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 2023-as év legjobb filmjeit és filmeseit díjazza huszonhárom kategóriában. A gálának ezúttal is az ikonikus Dolby Theatre ad otthont, ahol március 10-én, magyar idő szerint március 11-én hajnalban veszi kezdetét a rangos esemény. A házigazda tavalyhoz hasonlóan ezúttal is Jimmy Kimmel lesz és az idei díjátadó egyik legfontosabb eleme, hogy magyar jelölt győzelméért is szurkolhatunk. Cikkemben bemutatom a főbb kategóriák jelöltjeit és győzelmi esélyeit, kitérek a magyar érdekeltségre és az Oscar-díj két „előszobájának” számító elismerés hatására.

A gála idei jelöltjei

2024. január 23-án került sor arra a bejelentésre, amely hivatalosan is „leleplezte” a díjátadó várományosait. A lista alapján kijelenthető, hogy az idei Oscar négy főszereplője az Oppenheimer, a Szegény párák, a Barbie és a Megfojtott virágok lesz.

A bejelentés során nem borult a papírforma, ahogy arra számítani lehetett az Oppenheimer kapta a legtöbb nominációt, összesen tizenhármat, ezzel majdnem megdöntve a Titanic és a Kaliforniai álom által felállított 14 jelölésből álló rekordot. Az Oppenheimert követi a Szegény párák 11, a Megfojtott virágok 10 és a Barbie 8 jelöléssel. 

Érdekesség, hogy míg a legjobb férfi és legjobb női mellékszereplő kategóriában Ryan Gosling és America Ferrera is jelölést kapott, addig a Barbie női főszereplője, Margot Robbie nem került fel a végső ötös listára, holott korábban a Golden Globe és az Amerikai filmkritikusok díján is a jelöltek között szerepelt.  Ugyanakkor még van esélye, hogy producerként elismerjék munkáját, amennyiben a Barbie-t választják meg az év legjobb filmjének.

A női főszereplők közül Emma Stone a Szegény párákban nyújtott alakításáért a második aranyszobrot gyűjtheti be, a férfiak oldalán az Oppenheimert megformáló Cillian Murphy és a szintén ebben a filmben maradandót alkotó Robert Downey Jr.  javára billen el a mérleg. 

Bafta díj
BAFTA-díj

Esélyek a legfőbb kategóriákban 

Az Oscar-gálát minden évben megelőzi egy hosszas, előzetes díjátadó szezon, amelynek eredményei nagyban befolyásolják a végkifejletet. Az előzetes átadósorozat legfontosabb kitüntetései a BAFTA és a Screen Actor Guild Award, melyeket hagyományosan egy hét különbséggel adnak át a szezonban. 

A február 18-án megtartott BAFTA-n az Oppenheimer kapta a legtöbb elismerést, köztük Cillian Murphy a legjobb férfi főszereplő díját vehette át. Korábban megnyerte az Arany Glóbuszt és a SAG díjat is, így a legnagyobb eséllyel indul az Oscarért. Meglepetést Paul Giamatti okozhat, akinek alakítása elsöprő pozitív kritikákat kapott és az amerikai filmkritikusok is elismerték teljesítményét. 

A női főszereplő kategória korántsem ilyen egyértelmű. Emma Stone a BAFTA-ig minden fontos díjat megnyert, de a Screen Actor Guild gálán a Megfojtott virágok főszereplőjét, Lily Gladstone-t díjazták. Kettejük párharca leginkább Cate Blanchett és Michelle Yeoh tavalyi vetélkedésére hasonlít, a SAG ugyanis nemegyszer jósolta már meg az Oscar szobor nyertesét is.

A női mellékszereplő kategóriában sokáig az Oppenheimer feleségét alakító Emily Blunt tűnt a legesélyesebbnek, illetve Jodie Foster, de az említett két elismerést a Téli szünet című alkotás szereplőjének, Da’Vine Da’Vine Joy Randolph-nak ítélték oda. Mindennek ellenére történt már olyan a díjátadó történetében, hogy néhány nyertes Bafta és SAG díj nélkül lett Oscar díjazott, például Regina King 2019-ben, így ez a kategória egyelőre nyitott a jelöltek között. 

A legjobb film kategória abszolút esélyese az Oppenheimer, a rendezőknél pedig Christopher Nolan viheti el a legnagyobb valószínűséggel a rangos elismerést.

Az Oscar esélyes Oppenheimer 
Az Oscar esélyes Oppenheimer

A magyar jelölt

Magyar szempontból az idei gála kiemelkedő pontja, hogy a Szegény párák győzelme magyar sikert is magával hozhat. A Production Design kategóriában ugyanis a budapesti születésű Mihalek Zsuzsa is jelölt lett. Az 58 éves berendezőnek ez az első Oscar jelölése, korábban olyan filmeken is dolgozott, mint a Hellboy 2 vagy az Atomszőke. 

Mihalek Zsuzsa munkásságát a kritikusok is kiemelték, a BAFTA-gálán a látványtervezés kategóriájában győzelmet is aratott társaival, így nagy esélye van az Oscar elnyerésére is. Utoljára 2022-ben örülhettünk magyar sikernek, akkor Sipos Zsuzsanna a Dűne című film berendezője vihette haza az aranyszobrot. 

Az idei Oscar-gála, hasonlóan a tavalyihoz, egy igazán színes, erős mezőnyt vonultatott fel, sikeresebbnél sikeresebb alkotásokat jelölve. Mindebből látszik, hogy az Akadémia mindent megtesz a gála népszerűségének visszaszerzéséért, ami a korábbi években csökkenő tendenciát mutatott. 

Az est díjátadói többségében a tavalyi díjazottak köréből kerültek ki, de visszatérnek a színpadra a korábbi évek nagy nyertesei is. Az eddigi évekhez igazodva ezúttal is élőben lehet követni a filmvilág legnagyobb díjátadóját. A magyarországi közvetítés a Disney+ szolgáltatón keresztül követhető, az élő kapcsolás március 10-én 23 óra 30 perckor kezdődik a vörös szőnyeges bevonulással, majd éjfélkor indul a 96. Oscar-gála.

Szerintetek kik emelhetik idén magasba az aranyszobrot?

 

 

Forrás: 1

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian