[metaslider id="9331"]
hel

A hongkongi Hello Kitty gyilkosságról

A Hello Kitty bűncselekmény sokkoló hatással rázta meg az egész világot, miután egy 14 éves kislány besétált a hongkongi rendőrségre és vallomást tett. A történelem során megannyi borzalmas és embertelen gyilkosság valósult meg, azonban a Hello Kitty gyilkosság kiemelkedő eset az emberölések közül. 

A vallomás 

A kislány valódi nevét nem hozták nyilvánosságra, az Ah Fong nevet alkalmazták az ügyben. A kiskorú az elkövető szeretője volt, aki 2 hónappal a gyilkosságot követően beismerő vallomásában elmondta, hogy már 3 hete egy női szellem zaklatja őt, amit a rendőrök először nem hittek el, de a lány kitartott az elmondottak mellett és azt is bevallotta, hogy a szellem nem idegen számára, ő is érintett volt a meggyilkolásában. Innentől a rendőrség komolyan vette az ügyet, a lány elvezette őket a gyilkosság helyszínéhez és a gyilkosok nevét is felfedte.

Az áldozat, Fan Man-Yee

Fan Man-Yee 1976-ban született Sencsenben, akiről családja lemondott, ezáltal árvaházba kényszerült és ott nevelkedett 15-16 éves koráig, a kora és helyhiány miatt el kellett hagynia az otthon, majd utcára került. Fan prostituáltként tartotta fent magát, ezenfelül kábítószerfüggővé is vált. 

1996-ban hozzáment az egyik visszatérő kuncsaftjához, Wú Chi-yuen-hoz, a házassággal azonban nem fordult jobb sorsra a fiatal nő élete. Folyamatosan veszekedtek és a drogokról sem tudott olyan könnyen lemondani, a folyamatos veszekedésekről a szomszédok számoltak be.

A kisfia megszületése után azonban egy biztonságosabb életet akart biztosítani gyerekének, így erőt véve magán elvált erőszakos férjétől, egy ideig leszokott a kábítószerről és felhagyott a prostitúcióval. 23 évesen egy éjszakai klubban vállalt munkát. 

Az emberrablás

A munkahelyén megismerkedett Chan Man-lokkal, a helyi alvilág közismert tagjával, ezen ismeretség alapozta meg tragikus halálát. A köztük lévő kapcsolat tisztázatlan maradt, de minden bizonnyal a drogok kötötték össze őket.

A nő 1999-ben az alacsony fizetése miatt merész tettre kényszerült és ellopta a férfi pénztárcáját, ami négyezer hongkongi dollárt tartalmazott. Miután a férfi rájött, két bűntársával, Leung Wai-lunnal és Leung Shing-choval arra kényszerítették a nőt, hogy az ellopott összeget kamattal együtt fizesse vissza. Fan az összeget képtelen volt kifizetni, így prostituáltként kényszerült ledolgozni tartozását. Adóssága egyre csak nőtt, a felgyülemlett hitelt már nem tudta tovább törleszteni, ezért elrabolták.

A kegyetlenség

Fogvatartói embertelen kegyetlenséggel kínozták és a Lai Yiu nevű apartmankomplexum Hello Kitty tematikájú szobájában tartottak fogva egy hónapon keresztül. Időközben Chan megismerte a kiskorú lányt, akinek beismerésével jutott el az ügy a rendőrséghez. A lányt abba a lakásba vitte, ahol a nőt kínozták, ezután ő is részt vett a kínzásokban.

Fant érő szexuális bántalmazások mellett Ah Fong önként tett vallomásából kiderült, hogy a nőt fémrudakkal verték, rugdosták, konyhaeszközökkel szurkálták, bokszzsákként használták, megégették és nyílt sebeibe csípős fűszereket kentek. A fiatal nő hamarosan megtört és teste kezdett fizikailag alkalmatlanná válni az erőszakhoz, de megkínzói tovább folytatták a kegyetlenségeket.

Egy hónapnyi szenvedés után, amíg az elkövetők távol voltak, Fan Man-Yee belehalt sérüléseibe 1999. április 14. és 15. között. A holttestét feldarabolták és a szeméttel együtt kidobták, fogait és egyes részeit a hűtőben tárolva lefagyasztották, valamint a koponyáját pedig a szoba tematikájából adódóan egy ember méretű sellő Hello Kitty plüssbe varrták. Innen ered a gyilkosság neve is. 

hel

Az ítélet

A rendőrség hamar utánajárt az ügynek. Chan Mant másnap letartóztatták, az egyik társa megadta magát, a másik Kínába menekült, de őt is sikerült elfognia a rendőröknek. 2000 októberében kezdődött meg a bírósági eljárás, amelynek keretében egyik elkövető sem tanúsított megbánást és a bizonyítékok ellenére tagadták a vádakat. Peter Nguyen bíró szavaival élve:

A hongkongi bíróság eddig nem hallott ilyen kegyetlenséget és gonoszságot, amit ember egy másik ember ellen követett volna el.”

A holttest állapota miatt nem tudták megállapítani a halál pontos okát, ezért a hármast bizonyítékok hiányában nem szándékos, hanem gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélték el. 

Hongkong különleges közigazgatási terület lévén sajátos jogrendszerrel rendelkezik, halálbüntetés kiszabásának hiányában életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a bíróság, húsz év után pedig feltételes szabadlábra helyezésre. A fiatal lány vádalkut kötött, Chan és Leung Wai jelenleg is büntetésüket töltik, a magát feladó Sing-cho büntetése tizenkét hónapra csökkent.

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrása: kiemelt, 1

EnglishGermanHungarian