[metaslider id="9331"]
drog

Drogkereső kutyák — a bűnözők rémálma

A kábítószer elleni harcban manapság már nemcsak rendőrök vesznek részt, hanem munkájukat képzett kutyák könnyítik meg. A kábítószer-kereskedelem hatékony féken tartásában elengedhetetlen szerepet játszanak a drogkereső kutyák. Köszönhetően a rendkívül éles szimatjuknak, magas szintű intelligenciájuknak és a tanulásra való fogékonyságuknak. Rendszeres és kitartó foglalkozással szinte mindegyik kutyából sikeres detektív rendőrkutya válhat. 

A drogkereső kutyák alkalmazásának elterjedése

Legelőször Egyiptomban 1932-ben segítettek a kutyák a kábítószer-kereskedők elleni küzdelemben. Majd a hatékonyságuk és eredményességüknek hála egyre elterjedtebbé vált, hogy a repülőtereken és az országok közötti határoknál kábítószer kereső kutyák segítik a hatóságok munkáját. Az ilyen típusú kutyák számának jelentős emelkedése a hetvenes években következett be, amikor az Egyesült Államokban sorban nyitottak meg kutyaiskolák az állatok célirányos nevelésére. A sok munka ára hamar megfizetődött, mivel számos szállítmányt sikerült lekapcsolniuk az illetékes hatóságoknak a kábítószerkereső kutyák segítségével.

drog

Az elmúlt években Európa-szerte megnőtt az igény a drog- és a robbanószerkereső ebek iránt. Az Európai Unió 2011-ben Kynopol néven hozta létre a rendvédelmi kutyavezetők hálózatát. Magyarországon a Dunakeszin található Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető képző és Állatfelügyeleti Központjában több országgal együttműködve tapasztalatokat és információkat cserélnek egymással mindenről, ami elősegíti a drogkereső kutyák képzését és munkáját.

Egy kábítószer kereső kutya kiképzése

drogA kiképzés hónapokon át tartó, sokszor megterhelő, de nagyon célirányos munkával jár együtt. Az általános rendőrkutya-képzés 5 hónapos, ez idő alatt derül ki, hogy a kutya mely feladat ellátására lesz a legalkalmasabb. A járőrkutya kiképzés 3 és fél hónapos, a kereső kutyák 4 hónapig, a nyomkövető kutyák pedig fél évig tanulnak. Legelőször a kutyavezető megismerkedik és összeszokik a kutyával, emellett megkezdődik a kutya magabiztos magatartásának kialakítása különböző helyszíneken, helyzetekben. Majd a jelzés kialakítása következik. Megkülönböztetünk aktív és passzív jelzést. Az aktív jelzés alatt, azt értjük, hogy a kutya a kábítószer megtalálásakor leül vagy éppen lefekszik, és így tudatja a kutyavezetők számára, hogy talált valamit. Ezzel ellentétben a passzív jelzés, azt jelenti, hogy a kutya mozdulatlan testtartással jelez a vezetők felé. A tényleges kábítószer keresés gyakorlása csak a képzés második hónapjában kezdődik meg. A tanulás során felhasznált kábítószerek a következők: marihuána, hasis, heroin, kokain, amfetamin és ópium.
A kiképzés további része különböző szituációk gyakorlásából és a vizsgára való készülésből áll. 

Milyen kutyafajták lehetnek alkalmasak erre a feladatra?

Mint már korábban írtam, abból a kutyákból lesznek a legjobb drogkereső kutyák, amelyek r intelligensek, nyitottak a tanulásra, és remek szimattal rendelkeznek. Természetesen vannak olyan fajták, amelyeket előszeretettel tanítanak és képeznek ki, ilyen például a labrador, retriever, dobermann vagy német juhászkutya. A jó drogkereső kutya ismérve, hogy bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között képes a feladatát megoldani, és éles bevetésen is megbízható. Egy megbízhatóan teljesítendő drogkereső kutya értéke szinte felbecsülhetetlen, hiszen komoly segítséget nyújtanak az illegális drogkereskedelem elleni küzdelemben.

Málna, a leghíresebb magyar drogkereső kutya

Hazánkban jelenleg 600 drogkereső kutya tevékenykedik. Közülük is vannak kiemelkedően tehetséges állatok, akik bármilyen körülmények között képesek kiszagolni a kábítószereket. A Málna névre hallgató belga juhász kimagaslóan teljesít, és számos elismerésben részesült, nemcsak magyar, de külföldi viszonylatban is. Például egy bevetés során az ágyneműtartóból szagolta ki az illegális szereket. A Dévaványán rendezett Szolgálati Kutyák Országos Bajnokságán elnyerte a legjobb őrző-védő, illetve a legjobb szuka címet is.

drog

Hihetetlen drogkereső kutyák

Nem is gondolnánk, hogy egy yorkshire terrier lesz a bűnözők rémálma. A József névre hallgató drogkereső kutya apró méretének ellenére heves elszántsággal áll elébe a legnehezebb feladatoknak is. Mára számos drogot talált József, akinek munkája a véletlennek köszönhető, mivel az egyik szakoktató kapta ajándékba, és a kis kutyus lelkesen követte még az akadálypályán is gazdáját. Végül annyira belejött a drogkeresésbe, hogy megannyi szállítmány lekapcsolásában vett részt. Hogy külföldi példát is említsek – hiszen ott is akadnak híres kábítószer kereső kutyák magas számmal- az ausztrál Louie nyolcéves szolgálati ideje alatt közel 20 millió ausztrál dollárnyi tiltott szert segített leleplezni. Louie végül miniszteri dicsérettel vonulhatott nyugdíjba.

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian