[metaslider id="9331"]

DLA Piper Hungary’s Lawyer and Advisor-for-a-Day 2021-es sikerek – interjú Sükösd Gergővel és Pinczés Ákossal

2021. november 12-én zajlott le a DLA Piper Hungary’s Lawyer and Advisor-for-a-Day 2021 elnevezésű verseny döntője. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karát Sükösd Gergő és Pinczés Ákos képviselte, ahol Gergő és csapata első helyen végeztek. A következő interjúban a két döntős mesél a megmérettetésről, tapasztalataikról, illetve arról, hogy miért ajánlanák másoknak is ezt a versenyt. 

 

A DLA Piper Hungary’s Lawyer and Advisor-for-a-Day 2021 versenyének döntője november 12-én zajlott le. Tudnál mesélni a versenyről? Mi az alapkoncepciója, kiknek érdemes részt vennie rajta?

Sükösd Gergő: A DLA Piper Hungary nevű ügyvédi iroda által szervezett Lawyer and Advisor-for-a-Day 2021 elnevezésű versenyen az idei évben elsőként– ahogy az az esemény nevéből is kiderül – nem csak joghallgatók vettek részt, hanem közgazdász (pénzügyes) hallgatók is. A verseny első két, online fordulójában mindkét kategóriának az adott szakmához kapcsolódó feladatokat kellett megoldani: a joghallgatóknak az első részt egy tesztsor kitöltésével lehetett teljesíteni, a második fordulóba jutott versenyzőknek pedig egy dinamikusan fejlődő startup cég tőkebevonásával kapcsolatban felmerülő jogi kérdésekre kellett válaszolniuk. Kiemelendő, hogy a több, mint 140 jelentkezett hallgató 38%-a pécsi, illetve, hogy a döntőbe a PTE ÁJK-ról két hallgató is bejutott.

A döntőbe a 10 legjobb eredményt elérő joghallgató és az 5 legjobb eredményt elérő közgazdász hallgató került, akiket véletlenszerűen 5 darab 3 fős csoportba sorsoltak. Én egy ötödéves joghallgató lánnyal a Szegedi Tudományegyetemről és egy közgazdász fiúval a Budapesti Corvinus Egyetemről kerültem egy csapatba, akik rendkívül kiterjedt, gyakorlatias tudással rendelkeztek a verseny témakörében. A csapatok munkáját egy-egy mentor (az irodában dolgozó jogász) is segítette. A döntőben a csapatok feladata a második fordulóban részletezett tőkebevonás lebonyolítása volt: elsőként a befektető által készített term sheet-et kellett elemeznünk, majd az ügyfelünkkel való egyzetetést követően – az ő érdekeit képviselve – prezentáltuk a dokumentum módosításával kapcsolatos javaslatainkat, végül lefolytattuk a befektetéssel kapcsolatos tárgyalást a befektető képviselőivel. A verseny nehézségét fokozta, hogy a befektető egyik képviselője kizárólag angol nyelven kommunikált. 

Véleményem szerint a versenyen minden olyan jogász szakos hallgatónak érdemes részt vennie, akik szeretik a kihívásokat és nem riadnak meg attól, hogy tudásukat a gyakorlatban, valós környezetben is megmutassák.

 

Hogyan készültél fel a versenyre és kinek/kiknek a segítségével?

Sükösd Gergő: Mivel a döntő feladatáról előzetesen nem volt információm, azt csupán a helyszínen tudták meg a versenyzők, így csak valószínűsítettem a korábbi évek versenyeinek gyakorlata alapján, hogy az utolsó fordulóban a második körben felmerült jogi kérdések gyakorlati megvalósítása lehet a feladat. Ebből kifolyólag igyekeztem minél széleskörűbben tanulmányozni az ott szereplő kérdéseket. Ezen túlmenően a döntő előtt konzultáltam egy oktatómmal, Dr. Mohai Máté adjunktussal és édesapámmal is, néhány olyan jogintézmény gyakorlati kérdéseiről, amelyekről úgy gondoltam, hogy a döntő során szerepet kaphatnak; az ő segítségüket ezúton is köszönöm. 

 

A verseny során több, mint 140 joghallgató közül bekerültél a 10 döntős közé. Ezt követően összesorsolták a döntősöket, és végül a ti csapatotok nyert. Hogyan élted meg a versenyt és a döntőt?

Sükösd Gergő: A verseny nevét tükrözve valóban megtapasztalhattam, hogy milyen érzés egy nemzetközileg is meghatározó ügyvédi iroda ügyvédjeként képviselni az ügyfeleket. Külön élmény volt a verseny során, hogy a versenyzők, mint ügyvédek, használhatták az iroda minden szintjének valamennyi infrastruktúráját a panorámás tárgyalóktól kezdve, az egyes irodákon át, a konyhákig.

A döntő zárása, ahogy korábban is említettem, a prezentáció és a tárgyalás volt; a csapatoknak nem volt lehetőségük a többiek előadását hallgatni, így az eredményhirdetésen csapattársaimmal még nagyobb izgalommal vártuk a zsűri döntését, hiszen nem tudtuk összehasonlítani a saját teljesítményünket a többi csapat előadásával. Az eredményhirdetés előtt úgy éreztem, hogy jól sikerült a tárgyalásunk, de nem számítottam arra, hogy megnyerjük a versenyt. Amikor elhangzott a nevünk, mint a győztes csapat tagjai, még fel sem fogtam, hogy valóban a mi csapatunk teljesített a legjobban; ez csak a hazaúton realizálódott bennem.

 

Ajánlanád másoknak is ezt a versenyt? Ha igen, miért, és milyen jótanácsokkal látnád el a jelentkezést fontolókat?

Sükösd Gergő: Természetesen ajánlom a versenyt minden joghallgatónak, aki érdeklődik a gazdasági jog iránt, elsősorban azért, mert olyan feladatokkal találkozhatnak a különböző fordulók során, amelyek a tárgyi tudáson túl gyakorlati jellegű tudást is igényelnek, ezáltal a versenyzők beleláthatnak egy nagyobb ügyvédi iroda mindennapi működésébe. Ezen túlmenően egész jogászi pályafutásuk szempontjából meghatározó tapasztalatokat szerezhetnek és kapcsolatokat építhetnek, valamint a győztesekre értékes nyeremények is várnak. Jó tanácsként azt szeretném üzenni a jelentkezést fontolóknak, hogy ne csupán a jó jogi megoldás megtalálására törekedjenek, hanem vegyék figyelembe a gazdasági tényezőket is.

 

A DLA Piper Hungary’s Lawyer and Advisor-for-a-Day 2021-es versenyén sikerült a legjobb 10 közé jutnod, majd ezt követően is szép teljesítménnyel zártad a megmérettetést. Hol hallottál először a versenyről, és miért döntöttél úgy, hogy kipróbálod magad?

Pinczés Ákos: PTE ÁJK honlapján hallottam először a versenyről, ahol egyébként mi hallgatók sok más lehetőségről és kihívásról tudunk tájékozódni. Valamint az elmúlt években több pécsi joghallgató is sikeresen szerepelt az előbb említett megmérettetésen, az ő példájuk pedig rám is ösztönzőleg hatott.

 

Tudnál mesélni a verseny menetéről? Milyen egyéni kompetenciákkal kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki eredményesen vehessen részt a versenyen?

Pinczés Ákos: A versenyre való jelentkezés egyik elengedhetetlen követelménye a megfelelő szintű jogi alapismeret, amelyet egyetemünk a 3-4-5. éves hallgatók számára tökéletesen biztosít. Ezenkívül pedig szükség van a versennyel leginkább kapcsolatos jogterület iránti elköteleződésre, illetve a modern jogágak, technológiák iránti nyitottságra. Továbbá előny lehet az aktualitásokkal kapcsolatos informáltság, hiszen sok esetben egy éppen aznap hatályossá vált rendeletre vagy pár hetes, hónapos jogintézményre kellett, illetve lehetett hivatkoznunk.

 

Hogyan és milyen eszközökkel, esetleg kinek a segítségével tudtál felkészülni?

Pinczés Ákos: Ezúton is szeretném megköszönni dr. Bujtár Zsolt patronálását, az elmúlt hetekben rengeteget tudtam tanulni a Tanár Úrtól, igazán releváns ismeretekre tettem szert, amelyeket a jövőben szeretnék is kamatoztatni. Valamint ki szeretném emelni a barátnőm támogatását is, aki mindig nyitottsággal fogadta, bármely napszakban a jogesettel kapcsolatos ötleteimet, álláspontjaimat, segítségemre volt azok megvitatásában.

 

Végül pedig, min változtatnál a felkészülésedben, ha tehetnéd? Mit csinálnál másképpen? 

Pinczés Ákos: Sok versenyzőtársam már 2-3. alkalommal, DLA-s gyakornoksággal a háta mögött jelentkezett az idei versenyre, ezért a Talent Pool adta lehetőségekkel, mindenképpen szeretnék élni, amelyek gyakornoki pozíciót és számos szakmai programot kínálnak számunkra. Illetve a pénteken megszerzett tapasztalatokból, ismeretekből igyekszem a jövőben előnyt kovácsolni.

Még egyszer szeretném megköszönni a Media Iuris nevében Gergőnek és Ákosnak az interjút! További sikerekben gazdag féléveket kívánok!

 

 

 

Forrás: 1 

EnglishGermanHungarian