[metaslider id="9331"]
divat

Így változott a divat az elmúlt évszázadban

„A divat az, ha van valami, ami nincs mindenkinek, de nemsokára mindenkinek van” – fogalmazza meg Vető József. Valóban sokszor ellenállhatatlan késztetést érezhetünk, hogy rögtön felvásároljuk a legújabb divatnak, trendnek megfelelő darabokat az üzletekben, ám fontos észben tartani, hogy a divat – főleg napjainkban – hihetetlen gyorsan változik. Ami most még divatos, fél év múlva már elavulttá válhat, éppen ezért fontos, hogy olyan darabokat vásároljunk, amik valóban a mi stílusunkkal összeegyeztethetők, bőven elég, ha szezononként csak egy-két éppen aktuális trendnek megfelelő kiegészítővel dobjuk fel az összeállításunk. De hogyan is változott a divat az elmúlt 100 évben?

Az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek

Az első világháború után a ruhaipar a legnépszerűbb iparágak egyikévé vált. Az első világháború jelentős hatással volt a nőideálra is, a nők egyenlő jogokat akartak, önállóságra vágytak, dolgozni akartak, hogy eltartsák magukat. Éppen ezért a ideál a fiús testalkatú, illetve rövid frizurájú nő lett. Ebben az időszakban terjedt el a rövid bubifrizura, illetve a bő, lenge ruhák, melyek praktikus célokat szolgáltak, viselője szabadon mozoghatott bennük. 

A ’30-as években a divat újból megváltozott, a fiús testalkat helyett újból a nőies, telt idomok voltak az ideál. Két alapvető ruhadarab is ekkor került be a nők gardróbjába, az egyik ruhadarab a farmer, melyet Marlene Dietrich német színésznő, énekesnő vezetett be a nők ruhatárába. A másik ruhadarab a melltartó volt, amelyet ekkor kezdtek el a mai méretezés szerint gyártani. A korszak legikonikusabb stílusjegyei a szőrme, a trapézujj, illetve Gingham-minta voltak. Nem feledkezhetünk meg természetesen a rakott szoknyákról, pöttyös ruhákról, illetve a körömcipőkről sem, melyek ekkor élték a fénykorukat. 

A ’40-es évek Amerikájában robbant be a piacra a nejlonharisnya, amely mind a mai napig elengedhetetlen kelléke egy nő ruhatárának. Illetve ekkor vált divatossá a halszálka motívum is, ez a minta a mai napig is rendkívüli népszerűségnek örvend. A második világháború beköszöntével a nőies darabok ismét háttérbe szorultak és az egyszerűség jellemezte a hölgyek viseletét. A térd alá érő szoknyák, illetve a válltömés ekkor élte virágkorát. 

divat
Balról jobbra: ’20-as, ’30-as, ’40-es évek divatja

Az 1950-es, ’60-as évek

Az 1950-es években Christian Dior hatására újból a nőies formák kerültek a középpontba. A nők ebben az időben gyakorta viseltek kesztyűt, kalapot, illetve ekkor kezdtek el figyelni arra, hogy a kiegészítők, a cipők és a táskák színben harmonizáljanak. 

Azt, hogy a divat milyen gyorsan változik mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy évtized leforgása alatt a derék, illetve a mell kihangsúlyozása helyett újból zsákruha, a nőies idomok elrejtése vált trendivé.

divat
Balról jobbra: ’50-es, ’60-es évek divatja

Az 1980-as, ’90-es évek

Az 1980-as évek beköszöntével a divat szépen lassan magánüggyé vált, hiszen azt már nem a politika, a világháborúk befolyásolták, már a fiatalok sem politikai ellenállásuk kifejezéseként öltözködtek. A divatot ebben az időben elsősorban a reklámok határozták meg. Ez a korszak egyértelműen a vagányságról, a bevállalósságról szólt. A nők gardróbjába bekerültek a holdjáró cipők, a különböző műanyag kiegészítők, a cicanadrág és az ikonikussá vált koptatott farmer.

divat
’80-as évek divatja

Ha a ’90-es évekről beszélünk nem hagyhatjuk ki a repertoárból a haspólót, a magasított derekú nadrágot, illetve skótkockás mintát sem.

divatAz ezredforduló

A korai 2000-es évek divatja napjainkban újra egyre népszerűbbé kezd válni, azonban azt bátran kijelenthetjük, hogy  ebben a korszakban talán még a szokottnál is több ízléstelen ruhaösszeállítással találkozhattunk. Elég ha csak a vastag derékövekre gondolunk, vagy a három réteg ujjatlan trikóra, amit valamilyen megmagyarázhatatlan okból még a nyári kánikulában is magukra tuszkoltak a nők. Nagyot hódított ebben az időben a cowboy csizma, a kockás sálak, a Juicy bársony melegítőszettek, illetve természetesen a csőtoppokat sem hagyhatjuk ki a felsorolásból.

divatA 2010-es évek

A 2010-es évek divatja rendkívül sokrétű volt, éppen ezért cikkemben most csak egy divatőrületet emelnék ki ebből a korszakból. Ha ebben az évtizedben voltál tini szinte esküdni mernék, hogy neked is volt virágkoszorúd, rojtos szandálod. A 2010-es évek első felében a divatba visszatért az igazi hippi életérzés. A népies motívumokkal díszített ruhák, az indián stílusú kiegészítők, a szandálok, illetve a rojtos bőrkabátok álltak minden fiatal lány gardróbjának középpontjában. 

divat

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrásai: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

EnglishGermanHungarian