[metaslider id="9331"]

Dahmer: sorozat vs. valóság

Az ősz egyik legfelkapott Netflix sorozatának számító Monster: The Jeffrey Dahmer Story egy igaz történetet dolgoz fel, ami bővelkedik pár igen érdekes – és gyakran gyomorforgató – jelenetben. De mennyi is igaz abból pontosan, amit a sorozat bemutat nekünk? Minden tényleg pontról pontra megtörtént a való életben? 

Ez egy igazi krimi sorozat, így valószínűleg nem meglepő, hogy a legtöbb része a tényekhez ragaszkodik a fikció helyett. Néhány jelenet azonban annyira megdöbbentő, hogy megfordul a fejünkben, vajon megtörténhetett-e a való életben vagy sem. Ahogy egyre többet mutatnak be és halad előre a 10 részes sorozat, a történet még fordulatosabbá és zavaróbbá válik. De igen, sajnos a Netflix és Ryan Murphy nagyjából ragaszkodott a pontos történethez, hogy elkészítse a műsort.

A Club 219 létezett és Jeffrey Dahmer valóban járt oda

A sorozatban Jeffrey Dahmer a Club 219 bárba látogat, és több áldozatát itt ismeri meg, mielőtt felvinné őket a lakásába. A Club 219 igazi melegbár volt Milwaukee-ban, és Jeffrey Dahmer valóban felkereste. A Wisconsin LGBT History Project szerint a Club 219 1981 februárjában nyílt meg, és széles körben a környék egyik legjobb helyeként ismerték. A klub azonban mára már bezárt. Népszerűsége hanyatlásnak indult, amikor újabb bárok nyíltak meg a környéken, és miután nyilvánosság elé tárták, hogy Dahmer gyakran kereste itt áldozatait.

Jeffrey Dahmer gyakran mutatta áldozatainak Az Ördögűző III című filmet

Igaz az, hogy Jeffrey gyakran mutatta meg az Ördögűző III-at azoknak, akiket felvitt a lakásába. Egy dermesztő interjúban úgy fogalmazott, hogy a filmek „meghozták a kedvét”, hogy elkövesse a bűntetteit. „Annyira reménytelenül gonosznak és elvetemültnek éreztem magam, hogy egyfajta örömet éreztem a kazetta nézésével.”

Dahmer valóban azt mondta Tracy Edwardsnak, hogy „Hallani akarom a szíved, mert meg fogom enni”

A sorozat egyik hátborzongató jelenetében, közvetlenül az Ördögűző III című film bemutatása után, Dahmer elmondja Tracy Edwardsnak, hogy hallani akarja a szívét, mert megeszi. A bíróságon Edwards megerősítette, hogy ez a való életben is megtörtént.

Valóban ebihalat ajándékozott a tanárának

Miközben nézzük, ahogyan Dahmer felnő és megpróbál beilleszkedni az iskolába, van egy jelenet, amikor az egyik tanárát megajándékozza egy pohárral, amelyben ebihalak vannak. Ez valós eseményeken alapul, és Dahmert valóban bosszantotta, hogy továbbadta az egyik osztálytársának, ezért valóban megölte az állatokat azzal, hogy motorolajat öntött a pohárba.

Jeffrey Damhert leállították a rendőrök, amikor emberi maradványok voltak az autójában

A bíróságon Dahmer megerősítette, hogy a rendőrök félreállították, amikor emberi maradványokat szállított a csomagtartójában. Az eset hajnali 3-kor történt azért, mert össze-vissza kanyarodott az úton, de meggyőző kiállásának eredményeképpen a rendőrök megengedték neki, hogy büntetés nélkül továbbhajtson.

dahmer

A vásáros incidens valóban megtörtént

A Netflix showban láthattunk egy olyan jelenetet, ahol Dahmert letartóztatták egy vásáron történt magamutogatás miatt. Ez a való életben is megtörtént. 1982 augusztusában, kevesebb mint egy évvel egy részegeskedési letartóztatása után Dahmert a Wisconsin State Parkban történt szeméremsértő magatartásért elítélték . 50 dolláros bírságot kapott a történtekért, ahol állítólag 25 ember volt jelent, köztük nők és gyerekek is.

Glenda Cleveland nem az Oxford Apartmentsben lakott, és soha nem találkozott Dahmerrel

Niecy Nash karaktere, Glenda Cleveland jelentős szerepet játszik Dahmer letartóztatásában. A sorozatban Cleveland Dahmer szomszédja, és gyakran találkoznak egymással, ami több rendőri panaszhoz vezet. A való életben ők soha nem találkoztak, és Cleveland soha nem lakott Dahmer mellett, ugyanis valójában a szomszédos épületben élt. Azonban többször is megpróbálta figyelmeztetni a helyi rendőrséget és az FBI-t Dahmer viselkedéséről. A sorozatban Cleveland lánya, Sandra Smith és unokahúga, Nicole Childress 1991. május 27-én látta, hogy a zavart 14 éves Konerak Sinthasomphone megszökött Dahmer lakásából. Cleveland felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, akik megérkeztek, és végül visszaadták a tinédzsert Dahmer felügyletébe, aki később megölte őt. Dahmer azt mondta a rendőrségnek, hogy a láthatóan sérült Sinthasomphone a 19 éves részeg barátja.

dahmer

Dahmer szendvicsekkel etette szomszédját, Pamela Bass-t

Pamela Bass az a nő, aki Dahmer szomszédságában élt. Viszonylag szerette őt, és nem sok gyanúja volt azzal kapcsolatban, hogy mit is csinált mellette szomszédja. Mindezek ellenére a Netflix sorozata nem említi meg az ő nevét. Dahmer letartóztatása után Bass azt nyilatkozta, hogy Dahmer „barátságos és nagyvonalú” volt vele, még azt is megerősítette, hogy szendvicsekkel etette. Miután beigazolódott Dahmer bűneinek brutális természete, Bass kifejezte félelmét azzal kapcsolatban, hogy emberi húst is tartalmazhattak ezek az ételek. „Valószínűleg megettem valakinek a testrészeit” – mondta a Jeffrey Dahmer akták című filmben.

Dahmer nem ivott vért, amikor a Milwaukee Vérplazma Központban dolgozott

A negyedik epizód Dahmernek azon életszakaszát követte, amikor elkezdett dolgozni a Milwaukee Vérplazma Központban. Azonban az események zavaró fordulatot vettek, amikor hazavitt több zacskónyi vért, amelyek közül az egyiket a fürdőszobában megitta. Dahmer a rendőrségnek küldött jelentései szerint a való életben megpróbált meginni egy fiola vért a központ tetején, de végül kiköpte.

Dahmer apja, Lionel a bíró közbelépését kérte, miután Dahmert elítélték egyik leendő áldozata testvérének szexuális zaklatásáért

Lionel felolvasott egy levelet a 2020-as Jeffrey Dahmer: Szörny elméje című sorozatban, amelyet 1990-ben William Gardner bírónak írt, és valamiféle segítségért vagy beavatkozásért könyörgött, mielőtt fiát kiengedték. „Fenntartásaim vannak Jeff esélyeivel kapcsolatban, amikor az utcára kerül. Rendkívül frusztráló időszakot éltem át, amikor megpróbáltam valamilyen kezelés megkezdését sürgetni” – mesélte. „Őszintén remélem, hogy beavatkozik valamilyen módon, hogy segítsen a fiamnak, akit nagyon szeretek, és akinek jobb életet szeretnék. Úgy érzem azonban, hogy ez lehet az utolsó lehetőségünk, hogy valami maradandót kezdeményezzünk, és ehhez maga a kulcs.”

 

Források: 1, 2

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian