[metaslider id="9331"]

Óriás Nándor Szakkollégium online térben – interjú Kappel Gergellyel

A 2020. márciusa óta kialakult helyzet következtében a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának megannyi kari szerve már egy ideje az online tér keretei között működik. A tapasztalatok szerint vannak olyan kari szervek, amelyeknek ez nem okozott problémát – például a Media Iurisnak -, de vannak olyanok is, akiket hatalmas hátrányként ért a „költözés”. A következőkben Kappel Gergelyt kérdeztem, az Óriás Nándor Szakkollégium egyik alelnökét, hogyan élte/éli meg a Szakkollégium a járványhelyzetet.

Véleményed szerint főképp miben befolyásolta az Óriás Nándor Szakkollégium működését a kialakult járványhelyzet? 2020. márciusában mennyire vettétek könnyen az akadályokat?

Kappel Gergely: Véleményem szerint ez egy igen összetett kérdés, hiszen a Szakkollégiumnak több funkciója is van. Egyfelől ott van a szakmai része, ahol publikálunk, konferenciákon adunk elő, a szakkollégistáknak szervezett előadásokon veszünk részt, vagy éppenséggel más szakmai tevékenységet folytatunk. Tulajdonképpen, ezen a téren hamar alkalmazkodtunk a trendekhez és könnyedén vettük az akadályokat. Példának okáért a 2020-as tavaszi szemeszterben nagy sikerrel bonyolítottunk le egy konferenciát, ahol az ÓNSZ tagjai, illetőleg a kolozsvári Collegium Iuridicum tagjai adták elő kutatási eredményeiket az egészségügy és a jog témakörében. Mindazonáltal a Szakkollégium másik szerepe a közösség összetartásában ragadható meg. Nyilvánvalóan ezt a részét már komolyabban érintette a kialakult járványhelyzet, de úgy gondolom, hogy ez nem csak a Szakkoli tekintetében alakult így. Személy szerint nagyon hiányzott és hiányzik a mai napig is, hogy egy szakmai előadás után az egyetem kapui előtt folytassuk a diskurzust vagy a pécsi éjszakában beüljünk valahova egy sörre. Összességében elmondható, hogy a társasági életen kívül kifejezetten könnyen vettük az akadályokat.

A tavalyi évhez képest feltételezem már könnyebben és zökkenőmentesebben zajlott az online felületre történő átköltözés. Ezt idén hogyan tudtátok kivitelezni?

Kappel Gergely: A járványhelyzet okozta problémát hasonlóan oldottuk meg, mint ahogyan azt tettük a tavaszi szemeszterben is. Természetesen ameddig lehetett, az őszi szemeszterben is próbáltuk személyesen lebonyolítani a programjainkat. Az idei év is hasonlóan indult és a már jól bevált eszközöket és módszereket alkalmaztuk, illetve alkalmazzuk a mai napig is. Szerencsére a vírushelyzet a Szakkollégium iránti érdeklődést nem befolyásolta és sok új tagot köszönthetünk a soraink között. Őszintén szólva azt sajnálom, hogy az új tagok nem élik át azt a sok izgalmas és örömteli pillanatot, amit egy szakkolis összejövetelen megszokhattunk. Mindenesetre bízom abban, hogy ez a közeljövőben megváltozik.

Számodra melyek azok a tényezők, amiket a legjobban hiányolsz az online térből?

Kappel Gergely: Véleményem szerint erre a kérdésre mindenki ugyanazt válaszolná, hiszen az egyetemi élet nem a számítógép előtt történik. A kapcsolatainkra fokozott hatással van a járványhelyzet, gondoljunk csak arra, hogy kevésbé alakulnak ki olyan szoros kapcsolatok, mintha nap mint nap egymás mellett ülnénk a padban vagy az egyetem udvarán elfogyasztanánk egy kávét. Továbbá én az a fajta hallgató vagyok, aki kérdez és beszélgetésbe elegyedik az oktatóval. E tekintetben azt veszem észre magamon is, hogy kevésbé vagyok aktív az órákon, ami talán annak tudható be, hogy kevésbé van életszaga az óráknak. Természetesen vannak előnyei is az online oktatásnak, például sokkal több időm marad más dolgokra is az előadásokon kívül. A konklúzióm az, hogy inkább legyen kevesebb időm, de legyek a hallgatók, illetve a tanárok között és élvezzem az egyetem adta lehetőségeket.

Milyen keretek között tudjátok megvalósítani, vagy rosszabb esetben pótolni az ÓNSZ eseményeit?

Kappel Gergely: Úgy gondolom, hogy pótolni nem kell majd az eseményeinket, mert mindent meg tudunk valósítani az online térben is, amik a szakmai tevékenységek körül forognak. Ebben a félévben leginkább a publikálás, illetve az OTDK körül forog az élet, hiszen számos szakkollégista indult az OTDK versenyen, és reményeim szerint sokuk eredményesen fog „hazatérni”. Voltaképpen, amit pótolnunk szükséges majd, az a sok félszakmai program, ahol inkább a közösségi élet kap nagyobb hangsúlyt.

Milyen terveitek vannak a következő szemeszterre nézve? 

Kappel Gergely: Jelenleg nincs kimondott tervünk a következő félévre, nyilván azért is, mert a járványhelyzet alakulása nagy hatással lesz a Szakkoli programjaira. Természetesen a kutatási vonalat visszük ugyanúgy tovább és próbálunk minél több minőségi eredményt publikáció formájában közölni különböző szakmai folyóiratokban, ideértve a Scriptura elnevezésű elektronikus folyóiratunkat is. 

Végezetül vigyázzon mindenki magára és legyünk tudatosak, hogy minél előbb vége legyen ennek a járványhelyzetnek és minél előbb találkozhassunk egymással. 

A Media Iuris nevében is köszönöm Kappel Gergelynek, hogy elfogadta a megkeresésemet, és megválaszolta a kérdéseimet!

EnglishGermanHungarian