[metaslider id="9331"]
bercesi-zoltan-oktatoi-interju

Az egyetemi oktatói munkában az oktatói tevékenységet tartom a legfontosabbnak! – Bércesi Zoltán interjú

Dr. Bércesi Zoltán címzetes egyetemi docens a  polgárjogi tanszékünkön tanít. Ezzel valószínűleg senkinek nem mondtam semmiféle újdonságot. De a tanár úrnak vannak ennél érdekesebb elfoglaltságai illetve munkái is. A továbbiakban a vele készült interjút olvashatjátok:

Media Iuris: Először is szeretném megköszönni, hogy elfogadta a Tanár Úr a megkeresésemet. Nem tudom, hogy hány hallgató tudja, de Ön pécsi fellebbviteli főügyészség ügyészeként is dolgozik, illetve ezért Kozma Sándor-díjat is kapott. Mit szeret legjobban, ebben a munkában?

Dr. Bércesi Zoltán: Az ügyészi munkának a sokszínűségét szeretem. Tekintettel arra, hogy én az ügyészi munkát polgári jogászként kezdtem, nem volt átlagos “utam”. Sokan nem tudják, de az ügyészségnek nagyon markáns polgárjogi feladatai is vannak. Például a fogyasztóvédelem, a környezetvédelem. Ilyenként kerültem az ügyészségre, viszont szép lassan más jogterületekkel is megismerkedtem.Mind közigazgatási ügyekkel, mind büntetőjoggal is foglalkozom. Emellett ügyészségi sajtószóvivő is vagyok, valamint az ügyészi szervezetben a fogalmazók mentorálásával is foglalkozom.

Media Iuris: Hogy került az ügyészi munka mellett az ÁJK-ra?

bercesi-zoltanBércesi Zoltán: Pont fordítva van a helyzet, ugyanis én itt kezdtem, miután befejeztem az egyetemet, idekerültem a Polgári Jogi Tanszékre tanársegédnek, aztán később adjunktusnak. Hét-nyolc éven át főállásban dolgoztam és utána jött a megkeresés az ügyészségtől. Szerettem volna kipróbálni magam egy klasszikus jogászi pályán. Úgy mentem át az ügyészségre, hogy a régi óráimat először másodállású oktatóként majd óraadóként megtartottam és tartom őket a mai napig.

Media Iuris: Akkor itt a ”nagy” kérdés, a Tanár Úr főállásban az ügyészségre került, az egyetemen pedig ezzel párhuzamosan fizetés nélkül dolgozott.

Bércesi Zoltán: Jók az információi.  Én ezt nem érzem annyira kardinális kérdésnek. Tény az, hogy volt ilyen időszak se ennél azért vannak fontosabb dolgok, ez a fontosabb dolog pedig az, hogy az ember szereti ezt csinálni. Ha az ember megmerítkezik az oktatói munkában és szereti akkor azt csinálni fogja, ha nem akkor pedig pénzért se csinálja.

Nekem nagyon hiányzott volna, számomra ebben az egészben a hallgatók foglalkoztatása a fontos. Az egyetemi oktatói munkában a tanári és a mentori munkát tartom a legfontosabbnak, a hallgatókkal nagyon szeretek foglalkozni. Amikor az ember azt látja, hogy valaki kéri a támogatást mondjuk másodéves korában és negyedéves korában eléri a célját, az egy olyan érzés, amit pénzben nehéz mérni.

Media Iuris: Mit gondol a Tanár Úr, miért jár egyre kevesebb hallgató előadásokra?

Bércesi Zoltán: Az az egy biztos, hogy vannak klisék, amiket rá lehet erre húzni. Például, hogy „Persze, mert más a világ.” Ez igaz. Ma már a kommunikációnak olyan különböző csatornái vannak, amelyek ki tudják váltani vagy legalábbis marginálisabbá tudják tenni az előadást vagy a személyes megjelenést. A mostani egyetemistáknak sokkal több lehetőségük van ismereteket szerezni. Az is fontos, hogy azért az oktatóknak is fel kell ezt ismerni, alkalmazkodnunk kell a megváltozott feltételekhez és élvezhetőbbé kell tenni az előadást. Meg kell kísérelni olyan módszereket találni amikkel fel tudjuk hívni a hallgatók figyelmét arra, hogy az előadásaink hasznosak. Sajnos, csak azért mert az oktató rokonszenves a hallgató nem fog előadásra járni. Az oktatónak nem szimpatikusnak kell lennie, hanem hasznos információt, kell átadnia és jól felkészültnek kell lennie. Én úgy gondolom, hogy ez bizonyos mértékű önkritikát is igényel. Tehát legalább olyan arányban oktatói felelősség mint más körülmények furcsa összjátéka.

Media Iuris: Amikor utána olvastam a Tanár Úrnak megtaláltam egy 2001-es írását ami a Jurában jelent meg az „Ügyész szerepe a környezetvédelemben” címmel, ( https://jura.ajk.pte.hu/JURA_2001_2.pdf ) illetve, hogy ezen a néven futott annó szeminárium is. Tervezi ezt visszahozni a jövőben?

Bércesi Zoltán: Annak idején én még a Baranya megyei főügyészségen kezdtem és ott akkoriban főügyészségenként volt egy olyan ügyész, aki környezetvédelemmel foglalkozott. Én környezetvédelmi szakjogász diplomával is rendelkezem ezért kézenfekvő volt, hogy én leszek ott aki ezt a feladatot elvégzi. Ezt el is láttam, viszont mára a környezetvédelem jogszabályi rendszere annyiban változott, hogy viszonylag marginálissá váltak az ügyészi munkában a környezetvédelmi kártérítési és egyéb más ezzel kapcsolatos keresetek. Önmagában egy ügyész munkáját ez már nem tölti ki, épp ezért egy szemináriumot se feltétlenül tudna megtölteni. Ha indítanék ilyesmi órát akkor az ügyészek magánjogi tevékenységéről indítanék mert ugyan az utóbbi tíz évben ez is jócskán leszerényedett, de maradt elég, hogy kitöltsön egy kurzust. Az viszont tény, hogy a fontossága lehet, hogy megalapozná.

EnglishGermanHungarian