[metaslider id="9331"]
igy-utazom-egyetemistakent-1024x576

Így utazom egyetemistaként

-Mire költök az egyetemi éveim alatt? Hát ott az albérlet, a számlák, az evés-ivás, tankönyvek, utazás, bulizás…
– Ohh, vissza, várj egy percet. Utazás egyetemistaként? Ezt úgy érted, hogy háromhetente hazautazol a családodhoz, igaz?
– Nem, ezt úgy értem, hogy utazok, világot látok és kipróbálok új dolgokat.
– Akkor te biztos nagyon gazdag vagy, ha telik rá.
– Hát.. Nem.

Körülbelül így néz ki egy beszélgetés amikor kiderül, hogy egyetemistaként utazom. Valamiért az emberek fejében az jelenik meg minden alkalommal, hogy utazni csak iszonyatosan gazdagon lehet és tutira milliós tételre jön ki a végösszeg. Sokan nem is sejtik, hogy egy kis utánanézéssel meglepően olcsón ki lehet hozni egy-egy utazást. Ez a cikk erről fog szólni, megpróbálok néhány tanácsot adni, hogy miképp is lehet „spórolni” – főleg egyetemistaként – az utazáson. Csapjunk is bele.

REPJEGY

Elsőként nézzük a repülőjegy-vadászatot, ahol három lehetőség van. Az első, hogy csak menni akarsz, de nem tudod hova és mikor. Ebben az esetben érdemes olyan oldalakat böngészni, ahol kifejezetten az olcsó repülőjegyeket, esetleg utazásokat írják. Ehhez megfelelő lehet az utazómajom és az utazom.com. Ha az ember tudja, hogy mikor vagy, hogy hova szeretne menni, akkor pedig a Momondo lehet optimális, ahol megjelölhetjük vagy az időpontot vagy a helyszínt és listázza nekünk a legolcsóbb lehetőségeket.

Ha megvan a repülőjegy, akkor szerintem két oldalt érdemes szállás miatt böngészni. Ha az ember ragaszkodik ahhoz a szálláshoz, amit gyerekkorában megismert, akkor érdemes a Trivago-n böngészni, ha pedig egy kicsit bátrabb, nézelődhet Airbnb-n. Ha nem zavar az osztozkodás, akkor pedig választhatsz diákszállást, ahol több emberrel osztozol a szobán, viszont pont ezért jóval pénztárcabarátabb is.

igy-utazom-egyetemistakent

KÖRÜLTEKINTÉS

Ha megvan a hely, az időpont és a szállás is, érdemes utánanézni a neten, hogy hol-mi-milyen árban van. Ha előre készítesz útitervet az utazásod átláthatóbb lesz, megnézheted, hogy mi fér bele a keretedbe, böngészhetsz ingyenes programok után és vásárolhatsz helyekre előre jegyet, ami sokszor jóval olcsóbb és gyorsabb is, mint a helyszíni vásárlás.  Érdemes egyébként azt is megnézni, hogy az adott helyeken milyen étkezési lehetőségek vannak, milyen árakkal és azt is előre megtervezni, hogy hol fog enni az ember. Egyetemistaként tudom, hogy ezzel elveszik a spontaneitás, viszont akár több ezer forintot is spórolhat az ember, ha jól választ éttermet vagy streetfood helyet. Arról nem is szólva, hogy több olyan város is van, ahol szupermarketekben már 600-700 forintért lehet összeválogatni szendvics-üdítő-nasi kombót.

A reptérre menet a kistáskádba mindenképp érdemes magaddal újra tölthető palackot vinni, így az ellenőrzés után ezt megtöltheted, ezzel is spórolva a plusz kiadásokon. A környezetvédelemről nem is beszélve. Pro tipp, a Budapesti Reptéren van ivókút az éttermek szintjén a női mosdónál, de ha esetleg olyan helyen vagy, ahol nincs kút, a mozgáskorlátozott wc-ben mindig rendes csap van, így ott tudsz hideg vizet tölteni a palackodba.

KÖZLEKEDÉS

igy-utazom-egyetemistakent

Érkezéskor a reptérről a szállásra jutáshoz érdemes városi tömegközlekedést használni, ugyanis az mindenképp olcsóbb lesz (főleg egyetemistaként), mint a taxi. Egyébként erről is érdemes előre tájékozódni, sok utazással kapcsolatos blog segít az ilyen információk felderítésében. Az biztos, hogy szinte mindig érdemesebb a tömegközlekedést választani más opciók helyett, ez alól maximum az lehet kivétel, ha négyen vagy öten vagytok, mert akár pénzösszedobás esetén taxival vagy autóbérléssel is lehet spórolni. Természetesen ez is úti cél függő, hiszen egy nagyobb városban az autókázás időpazarlássá is válhat, viszont olyan helyen, ahol nem kiforrott a tömegközlekedés, optimális döntés lehet. Itt is a lényeg, hogy az ember előre utánanézzen, és készüljön az adott terület adottságaira. Ezen felül érdemes sétálni, mert sokszor gyorsabb, mint az átszállásos tömegközlekedés és olyan helyeken, ahol utanként számolják az utazást, ott jóval olcsóbb is (ilyen például London).

Összefoglalva, talán látszik, hogy az utazás nem feltétlenül a pénz kérdése, de azt mindenképp fontos figyelembe vennünk, hogy megfelelő előkészületet és körültekintést igényel, ha valaki nem szeretné óriási kiadásokba vágni magát egy-egy utazás során.

 

1 thought on “Így utazom egyetemistaként

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian