[metaslider id="9331"]
BeléPTEtő Gólyatréning

Immáron hatodik alkalommal került megrendezésre a BeléPTEtő Gólyatréning – Interjú Fábián Dorottyával és Kőszegi Gergővel

Az első nap a jogi karon nem jelent mást, mint BeléPTEtő Gólyatréninget az elsőéveseknek. 2023. szeptember 4-én és 5-én került megrendezésre immáron hatodik alkalommal a BeléPTEtő Gólyatréning, amelyen közel 180 hallgatónk vett részt. Az elsősök 12 csoportba lettek felosztva, mindegyik csoport élén pedig két felsőbb éves tréner vezette végig a játékos feladatokból álló programot, amelynek kiemelkedő jelentősége van az ismerkedés elősegítésében, illetve a lemorzsolódás megakadályozásában. Arról, hogy milyen volt az idei gólyatréning, Fábián Dorottya és Kőszegi Gergő meséltek a Media Iurisnak!

Mi volt az első benyomásod, amikor megtudtad, hogy részt kell venned a gólyatréningen? Hallottál-e már előtte rólad vagy teljesen meglepetésként ért?

Fábián Dorottya

 

Fábián Dorottya: Ismeretlen volt számomra a fogalom, nem hallottam korábban ilyenről, de várakozással telve néztem a program elébe.

Milyen érzésekkel, elképzelésekkel indultál neki a programnak? Volt egy előre kialakított képed róla, vagy csak vártad, hogy mi lesz belőle?

Fábián Dorottya: Elképzelésem sem volt, hogy mi fog ott történni, de a gólyatáborban szerzett élmények után örömteli volt számomra a hír, hogy további gólyaprogramok várnak ránk.

A gólyatréning egy központilag meghatározott tematikára épült, amely különböző feladatokat takart magában. Milyeneknek találtad ezeket? Melyik feladatot mondanád a kedvenced? 

Fábián Dorottya: A feladatok sokszínűek voltak, szórakoztatónak és hasznosnak is éltem meg őket. Két feladatot sorolnék a kedvenceim közé. Az elsőben több másik gólyával is volt lehetőségem megismerkedni, akikkel azóta is örömmel töltöm az órák közötti szüneteket. A feladatunk az volt, hogy 1-1 percben fejtsük ki a véleményünket különböző témákról, illetve beszéljünk őszintén olyan érzéseinkről, mint hogy milyen kívánságunk lenne egy aranyhalhoz, vagy éppen melyik tulajdonságunkat találjuk kulcsfontosságúnak az egyetem elvégzéséhez.  A személyes kérdések bizalmas hangvétele hatására könnyebb volt egymást emberinek és szimpatikusnak találni. 

A másik kedvenc elemem az volt, amikor három fős csoportokban azt kaptuk feladatul, hogy az eddigi tapasztalataink és benyomásaink alapján jellemezzük a társainkat. Annak ellenére, hogy idegenként elemeztük egymást, meglepően valós jellemleírások születtek az egymásnak adott visszajelzéseink alapján. Nem csak érdekes és elgondolkodtató feladat volt, hanem szerintem mindannyian élveztük is.

BeléPTEtő Gólyatréning interjú

A reflexiós körök lényege az volt, hogy bemutassák ezeknek a feladatoknak a mögöttes, egyetemre, mindennapi életre kivetített tartalmát. Mit gondolsz, mennyire sikerült ezeket leszűrni a játékok során? Találkoztál-e esetleg olyan problémával, helyzettel vagy információval, amely új volt számodra és amelyre a későbbiekben figyelni fogsz?

Fábián Dorottya: Minden feladat végén a trénereinkkel megbeszéltük, hogy milyen mögöttes tartalmakat modelleztünk játékosan. Többnyire már a feladat közben is sikerült rájönnöm, hogy miről is szól az aktuális téma, de amire mindenképpen felhívta a figyelmemet az egyik játék, hogy a szájról-szájra terjedő információk, (ál)hírek, pletykák milyen gyorsan és könnyedén torzulhatnak egy-egy továbbadás során. Ez arra figyelmeztet, hogy a nem feltétlenül megbízható forrásokból származó hallottakat kritikával kezeljem.

Az egyetemi életre való felkészítés mellett azért a gólyatréningnek egy másik rendeltetése, hogy kicsit jobban megismerjék az elsőévesek a társaikat, főként azok, akiknek nem sikerült részt venniük a gólyatáborban. Mennyire volt hasznos a program ismerkedés szempontjából? Véleményed szerint sikerült-e egy közösséggé formálódni? Mennyire segítette elő azoknak a beilleszkedést, akik nem ismertek senkit?

Fábián Dorottya: Rendkívül hasznosnak találtam! Úgy érzem, hogy tökéletes alkalmak nyíltak a tréningen őszinte beszélgetésekre, amelyek stabil alapot adtak ahhoz, hogy ezeket a későbbiekben szívesen folytassuk, vagy akár barátsággá alakítsuk. 

Emellett nem csak kettesével, hanem szerintem csoportosan is sikerült kicsit összetartozóbbnak érezni magunkat. Aki senkit nem ismert az évfolyamról, az is garantáltan másnap már látott ismerős és kedves, mosolygós arcokat a folyosón.

BeléPTEtő Gólyatréning interjú feladat

Mit adott neked a tréning? Mi az, amit magaddal viszel és kamatoztatni fogsz a jövőben?

Fábián Dorottya: Ez volt a legjobb program, ami az első tanítási napon lebonyolításra kerülhetett! Sok megismert szaktársat, jókedvet és lelkesedést is gyűjtöttem, amelyekre azt hiszem, kivétel nélkül szükségem is lesz a későbbiekben. A legjobb döntés volt részt venni ezen az eseményen!

A tréning során előkerültek információk a jogi karral kapcsolatban is. Ezeknek köszönhetően sikerült-e kicsit jobban megismerni a helyet, az itteni hallgatói létet? Mennyire voltak hasznosak a trénerek tanácsai, tapasztalatai?

Fábián Dorottya: A két rendkívül segítőkész trénerünk, Pohl Dorka és Zaka Maja rengeteg hasznos tanáccsal látott el minket mind a város és az egyetem nyújtotta lehetőségekről, mind pedig a vizsgázási, kreditszámítási szabályokról. Emellett tapasztalataik megosztásával is igyekeztek az összes hasznos tudnivalót megosztani velünk, rengeteg bátorítást adtak nekünk és jókedvet varázsoltak a csapatba.

Annak érdekében, hogy az elsőévesek ilyen kellemes hangvételű foglalkozáson tudtak részt venni, szükség volt a felsőbb éves trénerek segítségére is, így megkértem Kőszegi Gergő harmadéves hallgatót, hogy mondja el, hogyan élte meg a tréninget egy vezető szemével.

Ha jól tudom, az idei volt a második gólyatréning, amit megtartottál. Mennyivel volt könnyebb felkészülni az ideire úgy, hogy egyszer már sikeresen levezettél egyet? Tudtad, hogy mire kell számítani vagy volt benned egy kis félelem?

Kőszegi GergőKőszegi Gergő: Először is köszönöm a lehetőséget neked Vivi!

Így, hogy tavaly is volt szerencsém csoportot vezetni, idén már nyugodtabban álltam a csoportomhoz. A felkészülést nem vettem könnyedebben, mint tavaly, de mivel tudtam, mire számíthatok, így félelem nélkül, izgatottan vártam a tréning kezdetét.

A csapatnévsort a tréning napján kaptátok meg, a gólyatáborból pedig biztosan emlékeztél néhány névre, arcra, azonban részt vettek a programon olyanok is, akik a táborban nem voltak. Őket mennyire sikerült bevonnotok a tréningbe? Okozott-e bajt, feszültséget, hogy voltak olyanok, akik már ismerősként mentek a foglalkozásra?

Kőszegi Gergő: Szerencsére nagyon aktív gólyák alkották a csapatot, akik nagyon nyitottan álltak hozzá a délutánhoz, így könnyedén be tudtuk vonni azokat a gólyákat a feladatokba, akik nem voltak gólyatáborban. Semmilyen feszültséget nem okozott így a tréning során az, hogy a csapat negyede nem vett részt a táborban.

A feladatok teljesítése során mennyire érezted aktívnak a gólyákat? Esetleg volt-e kezdetben egy kis feszengés bennük vagy már az elejétől kezdve egy jó hangulat alakult ki? Amennyiben volt, mennyire sikerült nekik feloldódniuk a feladatok során?

Kőszegi Gergő: Nyilván, mivel mindenki egyfajta új szituációba kerül a tréning elején, így a feszengés szerintem elkerülhetetlen. A tréning első feladata után viszont már azt éreztük, hogy mindenki kellően feloldódott és nagyon aktívan állt már a következő feladathoz is. A tréning végén külön ki is emeltük a gólyáknak, hogy szokatlanul nagyon aktívak voltak, amit itt is nagyon köszönök nekik.

Melyik feladat tetszett nekik a legjobban és miért?

Kőszegi Gergő: Szerintem a Marshmallow Challenge, amellyel meglepően gyorsan végeztek, hihetetlen volt számunkra, mennyire kreatív ötletekkel álltak elő a feladat során. Szerintem addigra már annyira összeszokott a csapat, hogy egy ilyen jellegű feladat zárásként nagyon feldobta a társaságot.

BeléPTEtő Gólyatréning Marshmallow Challenge

A feladatok után következtek a reflexiós körök. Mennyire sikerült levonniuk a gólyáknak a következtetéseket egy-egy játékból? Voltak esetleg olyanok, akik a reflexiós kör során saját tapasztalatokat is megosztottak?

Kőszegi Gergő: Meglepő volt ez is számunkra, de nagyon jól sikerült nekik. Saját tapasztalatokat is megosztottak velünk a gólyák, amellyel emelték a reflexiós körök színvonalát. Nagyon örültünk, hogy ennyire megnyíltak a csoportnak a hallgatók és elmondták mindenről az őszinte véleményüket.

A tréning során a trénerek a karral kapcsolatban is megosztanak néhány információt. Mennyire voltak érdeklődőek, nyitottak felétek, hogy információt kapjanak? Véleményed szerint sikerült minden lényeges dolgot megosztani velük, amely segítheti őket az egyetemi éveikben?

Kőszegi Gergő: Rendkívül nyitottak voltak, a tréning után fél órán át kaptuk a kérdéseket a karról, amelyekre természetesen örömmel válaszoltunk. Nagy öröm volt ez számomra, hogy ennyire kíváncsiak mindenre és belevetik magukat így az első egyetemi évükbe. Remélem, minden lényeges információt megkaptak tőlünk, de ha bárkinek akad még kérdése, természetesen bármikor kereshet, segítek mindenben, amiben tudok!

A gólyatréning befejezésével milyen visszacsatolások érkeztek felétek? Szerinted elérte-e a foglalkozás a célját és elősegítette-e a közösséggé formálódást? Sikerült-e azoknak is bekapcsolódnia, akik a gólyatáborban nem vettek részt, így esetleg újoncként álltak társaik előtt? 

Kőszegi Gergő: Véleményem szerint sikerült elérnünk azt a célt, amit kitűztünk magunk elé, a foglalkozás jól sikerült, és sikerült formálnunk egy összetartó közösséget. A közösség teljes egészében befogadta azokat a hallgatókat is, akik nem vettek részt a táborban, nagyon jó kis csapat alakult ki, amelyért hálásak is vagyunk nekik!

Nagyon szépen köszönöm az interjút Fábián Dorottyának és Kőszegi Gergőnek!

Kiemelt kép: 1

EnglishGermanHungarian