[metaslider id="9331"]
Barnahus kiemelt

BARNAHUS – Az áldozattá vált gyermekekért

Nem szabadna a gyerekeket azzal kínozni, hogy annyiszor elmondatják velük az egészet … Az annyira fájdalmas. Csak egyszer kelljen elmondani, szerintem, mondjuk… Közvetlenül a pszichológusnak, aki majd elmondja a nyomozónak, vagy valakinek és akkor ők majd az összes vallomást elviszik a bíróságra és a gyereknek nem kellene többször odamenni. Vagy, ha más nincs, a gyerek elmondhatná a bírónak… De ne a bíróságon!” 14 éves lány, szexuális bántalmazás áldozata

A barnahus, amely izlandi nyelven „gyermek házat” jelent, először Izlandon jött létre 1998-ban, alapul véve az amerikai Children’s Advocacy Center-t (Gyermekképviseleti Központ), mely egy olyan alapítvány, ahol több, gyermekeket érintő területen dolgozó és tevékenykedő szakembereket egyesítő csapatok segítik azon gyermekek meghallgatását, akik szexuális és/vagy pszichikai erőszak áldozatai, mindezt abból a célból és olyan technikákkal, hogy ezek a gyermekek elkerüljék a másodlagos viktimizációt. Ezen cikkemben igyekszem bemutatni ezen intézményrendszer jelentőségét, és remélem sikerül felhívnom a figyelmet arra, mennyire szükségesek az ilyen és ehhez hasonló intézmények annak érdekében, hogy a gyermekek jogai maradéktalanul érvényesüljenek a büntetőeljárásban és abban, hogy ne kelljen újra és újra traumák sorozatait átélniük.

A Barnahus modell legfőbb céljai

A Branahus modell legfőbb feladata, hogy összehangolja és a gyermekek szempontjából a legkíméletesebben segítse a bűnügyi és gyermekjóléti vizsgálatok lefolytatását. Mindezt úgy, hogy igyekszik elkerülni az erőszak áldozatává vált gyermekek másodlagos viktimizálódását. A Barnahus csapatának tagjai elősegítik a kommunikációt a bíróság, ügyészség, a rendőrség, a helyi gyermekvédelmi szakszolgálat, továbbá gyermek jogi képviselője között, miközben folyamatosan egyfajta kontrollt gyakorolnak ezen személyek és hatóságok között, mindvégig szem előtt tartva a gyermekek érdekeit. 

A meghallgatást szakember végzi, miközben kép- és hangfelvétel készül, ez segít abban, hogy a gyerekeknek ne kelljen újra és újra átélniük az őket ért traumákat. A Barnahus intézménye ezenkívül természetesen gyermekbarát környezetben szakértői orvosi vizsgálatot biztosít, amelyért egy tapasztalt gyermekorvos, egy nőgyógyász, egy szakképzett nővér és egy izlandi egyetemi kórház munkatársai felelősek. A segítség ugyanúgy biztosított a hátrányosabb településeken élő gyermekáldozatok számára is, sőt talán nekik van szükségük a legnagyobb segítségre és támogatásra, hiszen az elmaradottabb, vidéki falvakban élő családokban a gyermekek nagyobb valószínűséggel lesznek erőszak áldozatai. 

A modellt kidolgozó szakemberek tisztában voltak/vannak azzal is, hogy a traumát átélő gyermekeknek hatalmas szükségük van szüleik támogatására, már amennyiben nem ők a bántalmazás elkövetői, így a szakemberek tanácsadást nyújtanak a nem bántalmazó szülők/gondviselők és adott esetben a testvérek számára is. Ez többek között azért is szükséges, mivel az erőszakot elszenvedő kisgyermek szülei, testvére(i) számára is hatalmas trauma mindaz, amit családtagjuk átélt és nekik is hatalmas segítségük van arra, hogy mindezt megértsék, feldolgozzák, valamint végig tudják kísérni a gyerkőcöt a gyógyuláshoz vezető úton. A leglényegesebb jellemzője a Barnahus-modellnek, hogy nem az áldozattá vált gyerekeknek kell különböző intézményekbe menniük, hanem egy helyen elérhető számukra a segítő- és igazságszolgáltatás. 

Barnahus

A Barnahus legfontosabb kritériumai:

  1. A gyermek kihallgatása bizonyítékon alapuló protokoll alapján történik.
  2. A gyermek vallomásának bizonyító erejét megfelelő intézkedésekkel biztosítják, a „szabályszerű eljárás” elvének megfelelően. A cél megakadályozni, hogy a gyermeknek a bírósági eljárás során ne kelljen megismételnie a vallomását, ha vádemelésre kerül a sor. 
  3. Az igazságügyi nyomozás céljából végzett egészségügyi értékelés, valamint a gyerekek fizikai jólétét és felépülését biztosító körülmények rendelkezésre állnak.
  4. A gyermek és a nem bántalmazó családtagok és gondviselők traumájára adott pszichológiai segítségnyújtás, valamint rövid- és hosszútávú terápiás szolgáltatások hozzáférhetőek. 
  5. Az áldozat és testvérei számára szükséges védelem megtörtént és az utánkövetés biztosítva van. 

A gyermek kihallgatás

Kutatások kimutatták, hogy a gyermek sokszor történő, nem szakember által végzett kihallgatása újratraumatizálódáshoz vezethet, illetve torzítja a gyermek beszámolóját a történtekről, éppen ezért a kihallgatásokat Barnahus speciálisan képzett munkatársa végzi. Kihallgatás során egy monitoring szobában az eljárásban érintettek is jelen lehetnek, valamint kérdéseket tehetnek fel a gyerekeknek a szakértőn keresztül. Az interjúkat a már említett módon, audiovizuálisan rögzítik, hogy az egyes szakemberek újra meghallgathassák anélkül, hogy a traumatizált kisgyermeknek újra át kellene élnie az őt ért erőszakot. 

A kihallgatásokat igyekeznek a lehető legrövidebb időn belül lebonyolítani, amennyiben szükséges, szüneteket tartani és a nyomozás sikeres lefolytatásához elengedhetetlen interjúk számát a szükséges minimumra korlátozni. Amennyiben többszöri kihallgatás szükséges, azokat ugyanaz a szakember végzi. A Barnahus-modell biztosítja és tiszteletben tartja a vádlott tisztességes eljáráshoz való jogának érvényesülését, így lehetősége van a védőügyvédeknek arra, hogy a gyermek beszámolóját követően kérdéseket tegyen fel a gyermeknek, esetleg a gyermek második kihallgatását kezdeményezze. Amennyiben erre sor kerül, a védőügyvéd már csak kiegészítő kérdéseket tehet fel, az első kihallgatáson elhangzott kérdések már nem ismételhetőek meg, a vádlott pedig nem léphet a Barnahus területére, de a gyermek vallomását az arról készült felvételről megtekintheti. 

Szombathelyi Barnahus

2016. november 15-én Szombathelyen megnyitott az 51. Barnahus ház, az országban akkoriban az első, amelynek megnyitóján jelen volt Bragi Guðbrandsson, aki 1997-ben nyitotta meg az első Barnahust. 

Egy szexuális abúzusgyanú esetén a feljelentést követően a rendőrség kirendel egy igazságügyi pszichológus szakértőt, aki a Barnahus előírásainak megfelelő szakképesítésben részesült és aki e módszereknek megfelelően végzi el az ügy összes iratanyagának áttanulmányozását. 

De hogy mi is az az abúzus? Olyan visszaélés vagy bántalmazás, ahol az elkövető visszaél hatalmával vagy pozíciójával. Dr. Lázáryné Illés Mária, aki a szombathelyi Barnahus-Szolgálat igazságügyi pszichológus szakértője, egy vele készült interjúban úgy fogalmazott, hogy: „Abban az esetben beszélhetünk abúzusról, amikor a gyermek legbelsőbb bizalmi köréből kerül ki a bántalmazója, ez lehet édesapja, nevelőapja, édesnagyapja, nevelőnagyapja, nagybátyja, testvére vagy féltestvére. Ezekről gondolja azt a gyermek, hogy ezek soha nem bántanak engem, ezek csak szeretnek.” 

Vas és Győr-Moson-Sopron Vármegyében a rendőrségi gyermekkihallgatás a szombathelyi Barnahus intézményben történik, s mivel a gyerekek nagyon szeretnek babázni, ezért babákon keresztül el tudják mondani, mi is történt velük. Ezek a babák természetesen nem hagyományos értelemben vett babák, van ugyanis nemiszervük, ez azonban a szexuálisan abuzált gyermekeket nem zavarja, hiszen ezeken keresztül meg tudják mutatni azt, mi is történt velük. A szombathelyi szolgálat kizárólag hivatalos szerv felkérésére vizsgálódik, ami lehet a Család- és Gyermekjóléti Szakszolgálat, a Gyámhivatal, illetve a rendőrség, van azonban az intézménynek egy telefonos konzultációja is, ahol a magánszemélyek kereshetik fel a Barnahus szakembereit abúzus gyanúja esetén. 

Szombathelyi Barnahus

Ha bizonytalan a tényekben, ha járatlan az igazságszolgáltatás eljárásaiban, ha tanácsra van szüksége, akkor kérjen telefonos konzultációt a Barnahus-Szolgálattól az alábbi telefonszámokon: 

  • +36 30 725 3133
  • +36 30 724 0402

Azt gondolom, hogy rengeteget elárul az igazságszolgáltatási rendszer és az állam gyermekekhez való hozzáállásáról, jogaik és érdekeik érvényesítéséről az, hogy csupán 2021. január 1-től tette lehetővé a büntetőeljárásról szóló törvény, hogy a büntetőeljárásban igazságügyi pszichológus szakértő vagy a Gyvt. (Gyermekvédelmi törvény) által meghatározott szaktanácsadó kérdezze a gyerekeket, ezt megelőzően ugyanis a rendőrségnek mint nyomozóhatóságnak kötelezően meg kellett hallgatnia a gyermekeket és kikérdeznie őket. Opcionális volt ugyan az igazságügyi szakpszichológus jelenléte ezekben az esetekben, azonban ő nem tehetett fel kérdéseket, kizárólag a nyomozó. 

A rendelkezést követően a 2016-ban Szombathelyen megnyílt Barnahus után 2021. február 1-től Budapesten is megnyitotta kapuit a Barnahus-Szolgálat, ezenkívül az ország területén még Gyulán és Debrecenben található ez a nagyszerű gyermekeket segítő intézmény. 

Fontosnak tartom elérni azt, hogy mind a világban, mind pedig az országban egyre több ilyen és hasonló intézmény kerüljön megalapításra, illetve bevezetésre. Nagyszerű lenne, ha Magyarországon valamennyi vármegyében megnyitná kapuit a Barnahus intézménye, azonban megérzésem szerint sajnos erre még várni kell egy ideig. Úgy vélem, hogy a gyermekek, főként a bántalmazott, nevelőszülőhöz, lakásotthonba vagy épp a befogadóotthonba kerülő gyermekek kezét az állam nem fogja kellőképpen szorosan, nem tesz meg mindent foggal körömmel azért, hogy segítse őket annak érdekében, hogy megóvja a lelküket a sorozatos traumatizálódástól. Egyetlen gyermeknek sem szabadna soha azt éreznie, hogy magára van hagyva és nincs alatta egy olyan háló, amely bármikor megfogja őt, ha lezuhanna. 

„Sokféle módon érhet bántalmazás egy gyereket, de azt tudnia kell mindegyiküknek, hogy annak mindegyik formája megengedhetetlen” Vaskuti Gergely-Nemecsek program 

Források: 1, 2

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian