[metaslider id="9331"]

A futball Mozartja: Szoboszlai Dominik – 1. rész

Cikkemet egy személyes vonatkozással kezdeném, ugyanis Dominikkal mindketten a székesfehérvári kórházban születtünk, csak ő két és fél évvel előbb, mint jómagam. Édesapja és egy barátja alapított egy Főnix Gold nevezetű „kölyökcsapatot”, ahol Dominik mellett sok tehetséges gyerek jutott edzés- és játéklehetőséghez. Magam is játszottam ellenük többször, egy ideig mindkettőnk a magyar labdarúgás utánpótlásának élvonalában játszott. A tinédzser középpályás szintet lépve az osztrák Red Bull Salzburg futball-akadémiáját választotta, pontosabban az akadémia választotta őt. Én az egyetemi tanulmányaim miatt labdarúgó pályafutásomat egyesületi szinten befejezni kényszerültem. Dominik pálmája azonban Wolfgang Amadeus Mozart Salzburgjában nagyot nőtt a teher alatt.

A pénz (egyelőre) nem fontos

Karrierjének következő állomása szintén a Red Bull családhoz tartozó Leipzig lett. Akkor már a fél világ top csapata le akarta igazolni, de a lipcsei csapat mellett döntött a két tagú menedzsment, mely Dominik édesapjából és menedzseréből, Esterházy Mátyásból állt és áll ma is. A fél világ főleg gyümölcsöző üzleti befektetést látott Szoboszlaiban, akit viszont nem a pénz motivált, ő folyamatos játéklehetőséget szeretett volna kapni, ahogyan azt megkapta Salzburgban is. Mint utólag kiderült, zseniális döntést hozott. Dominikot többek között álmai csapata, a Real Madrid is meg szerette volna vásárolni. Nem más volt a telefon másik végén, mint a neves Zinedine Zidane. A franciák világbajnokát, ikonját annak, aki kicsit is tájékozott a futball világában, nem kell bemutatnom.

Szoboszlai Dominik

Marad Németország

Zidane-t végülis „kikosarazta”, így megkezdődhetett a lipcsei karrier, amely viszont nem indult túlságosan szerencsésen. Sérülés hátráltatta, illetve egy olyan edző, akinek elképzeléseiben Dominik felgyógyulása után sem igazán szerepelt. A szerencse forgandó, az edző nem sok időt töltött a klubnál, az új edző pedig Salzburgból már jól ismerte és elismerte a szupertehetséges focistát. A kerék egyre jobban forgott előre, a siker nem maradt el. Szoboszlai szerződése hosszú távra szólt, de tartalmazott egy úgynevezett kivásárlási záradékot. A záradékban foglaltak szerint, ha valaki úgy gondolja, van 70 millió eurója és csapatának szeretne egy Szoboszlait vásárolni, annak azt a tulajdonos klubbal nem kell megbeszélnie, csak a játékossal és annak jogi képviselőivel kell megállapodásra jutnia. Amennyiben a paktum létrejött, a vevőnek már csak a megfelelő összeget kell átutalnia a tulajdonos számlájára és az átadás-átvétel részleteit kell egyeztetnie vele.

Newcastle elszáll, a Liver bird leszáll

Idén nyáron egy angol élcsapat, a Bajnokok Ligája-résztvevő Newcastle United ostromolta a lipcsei vezetést vételi szándékával, de állandóan alkudozott, hezitált, sokallta a 70 milliós vételárat. A lipcseiek kinyilvánították németes határozottsággal, hogy 70 az ár, ha sokallják, megmarad a játékos nekik, aminek még örülnek is. Dominik értéke a játékosok pillanatnyi piaci árát megállapító listán (Transfermarkt) júniusban 50 millió euró volt. A Newcastle és a később „kérőként” megjelenő Liverpool FC is azon rágódott, hogy adjon-e 20 millió euróval többet a valós értékénél egy játékosért. Főleg, hogy jóval érték alatt is tudnak venni, csak szemfülesnek kell lenni, valamint lejárt szerződésű játékost is le tudnak igazolni, teljesen ingyen. A Newcastle United egy-két héttel az átigazolások lebonyolításaira engedélyezett időintervallum vége előtt kiszállt a versenyből, így maradt tehát egyetlen komoly érdeklődőként a Liverpool FC. A 2022/23-as bajnokság nem sikerült túl fényesre a csapatnak, csak az ötödik helyen végzett és éppen lemaradt a Bajnokok Ligájában való indulás lehetőségéről. Sok topjátékos például nem is igazol olyan klubhoz, amely nem BL-résztvevő. Dominik – mint később láthatjuk – megelégedett az Európa-ligával is.

Szoboszlai Dominik Liverpool

Motorcsere a középpályán

A dicső múltú egyesület nem a vezetőedzőt, Jürgen Kloppot okolta a kudarcért. A napnál is világosabbnak bizonyult a tény: hiába áll világsztárokból a csapat támadósora, a középpálya egész egyszerűen elöregedett, Kloppnak sürgősen „motorcserét” kell végrehajtania. A motor egyik hengerét már az argentin világbajnok Alexis MacAllister személyében beszerezték, ráadásul jóval piaci ára alatt. Dominik szeretett volna Liverpoolba szerződni, szóban meg is egyeztek, de a csapat amerikai tulajdonosi csoportja nem sportemberekből, hanem kemény pénzemberekből áll.

Nagyot durran a Dom Perignon

Klopp, az edzőfejedelem nagyon sóvárgott Dominik után, kicsit úgy, ahogy a kisgyerekek bámulják a cukorkabolt kirakatát, de zsebük üres. Az átigazolási időszak a végéhez közeledett. Az utolsó nap utolsó órái jöttek el. A liverpooli vezetők mindent bedobtak annak érdekében, hogy megrepesszék a lipcsei jégpáncélt, mely azonban nem mutatta a repedés jeleit, hisz mégiscsak németekről beszélünk. Az amerikai tulajdonos valószínűleg kiadta a parancsot: várni, várni az utolsó pillanatig. Olyan ez, mint amikor két autó száguld egymással szemben és végül valamelyik – jó esetben – úgyis kitér a másik elől. Ahogy mondani szokás: a fokozódó feszültség a tetőpontjára hágott. Az amerikai tulajdonos az utolsó pillanatban csakugyan elkapta a kormányt, ezzel megadva az angol légierőnek a kilövési engedélyt. Az angolok rácsaptak az átutalás feliratú gombra és durranhatott a Dom Perignon. Mellesleg Dom Szoboszlai egyik liverpooli beceneve.

Források: 1, 2

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian