Mi is jelezhetné nekünk jobban az ősz beköszöntét, minthogy újra fogyaszthatjuk a Starbucksban a Pumpkin Spice Lattét? A pumpkin spice-t leginkább sütőtök fűszerként tudjuk lefordítani, érdekesség azonban, hogy ez az amerikai fűszerkeverék egyáltalán nem tartalmaz tököt. A pumpkin spice elsőként 1936-ban került említésre, mikor a Washington Postban megjelent egy süteményrecept ezzel a fűszerkeverékkel. Napjainkban a sikerét azonban egyértelműen a Starbucksnak köszönheti, hiszen mióta a kávézó 2003-ban piacra dobta a Pumpkin Spice Lattét, egyértelműen ez vált az ősz ikonikus ízévé. Cikkemben ennek a különleges fűszerkeveréknek az összetevőit mutatom be, illetve további három pumpkin spice-t tartalmazó receptet, amelyeket elkészítve garantáltan megjön az őszi hangulatunk.
Pumpkin spice fűszerkeverék
Mire lesz szükséged?
- 4 ek fahéj
- 4 tk szerecsendió
- 2 tk szegfűbors
- 2 ek őrölt gyömbér
- 2 tk szegfűszeg
Krémes Pumpkin Spice Latte, amelyben nem csak aroma a sütőtök
Hozzávalók két adaghoz:
- 0,6 dl eszpresszó
- 1 ek sütőtökpüré
- 1 ek méz
- 1 tk vaníliakivonat
- fél tk pumpkin spice fűszerkeverék
- 1 csipet só
- 2,5 dl tej
Elkészítési mód:
Első lépésként készítsük el a fűszerkeveréket, a hozzávalókat alaposan keverjük össze. A keverékből tegyünk félre egy fél teáskanálnyit a díszítéshez, a maradékot pedig egy befőttesüvegben tároljuk, sötét, hűvös helyen. Következő lépésként főzzünk le két eszpresszót (60 millilitert), ebbe keverjük bele a sütőtökpürét, a mézet, a vaníliakivonatot, a sót, illetve a fűszerkeveréket. Az így kapott egyveleget osszuk két részre, öntsük ki két üvegpohárba. Végül forrósítsuk fel a tejet, habosítsuk és öntsük fel vele a kávénkat. Tálaljuk a tetején tejszínhabbal, illetve szórjuk meg a félretett fél teáskanálnyi fűszerkeverékkel.
Pumpkin Spice Brownie
Ezekre lesz szükséged:
A brownie-hoz:
- 15 dkg vaj
- 10 dkg barna cukor
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1,5 dl tej
- 25 dkg liszt
- 5 dkg holland kakaó
- 1 tk sütőpor
- csipet só
- 15 dkg étcsoki
A sütőtökös réteghez:
- 10 dkg sütőtök püré
- 1,5 dl tej
- fél narancs reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8,5 dkg liszt
- 1 tk. fűszerkeverék: fahéj, szerecsendió, szegfűbors, szegfűszeg, kardamom
- 3/4 tk. sütőpor
- csipet só
Ezeket a lépéseket kövesd:
Elsőként a brownie-hoz a csokoládét apró darabokra vágjuk, majd gőz felett felolvasztjuk. Következő lépésként a vajat a háromféle cukorral habosra keverjük. Az így kapott egyveleghez hozzáadjuk az olvasztott csokit, majd az egészet alaposan elkeverjük. Ha ezzel készen vagyunk, egy tálba kimérjük a száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, a kakaót, a sütőport, és egy csipet sót. A száraz keveréket a tejjel felváltva a vajas masszához keverjük, így egy viszonylag kemény masszát fogunk kapni. A masszát vizes kézzel egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk. Következőként a sütőtökös réteg hozzávalóit összekeverjük és a brownie rétegre kanalazzuk, majd egy kés segítségével összemárványosítjuk a tésztával. A süteményt 180 fokos előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A végeredmény pedig egy nagyon csokis, nagyon ragacsos sütemény, megbolondítva egy igazán őszi hangulatú sütőtökös réteggel. Fogyasszuk vaníliafagylalttal a még jobb élmény érdekében!
Sütőtökös amerikai palacsinta
Hozzávalók:
A palacsintához:
- 1,3 bögre sütőtökpüré
- 1,5 bögre tej
- 1 db tojás
- 2 ek étolaj
- 2 bögre liszt
- 3 ek barna cukor (elhagyható)
- 2 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 ek fahéj
- 0,5 tk szerecsendió
- 1 csipet só
- 1 tk sütőtök fűszer
A sütéshez:
- 2 ek étolaj/vaj
A tálaláshoz:
- 2 marék áfonya/ szeder/málna
- ízlés szerint juharszirup/vaníliafagyi
A tejszínes mascarponéhoz:
- 100 ml habtejszín
- 125 g mascarpone
- 1 ek porcukor
*Megjegyzés: egy bögre 250 ml
Így készítsd:
Elsőként megfőzzük a feldarabolt sütőtököt, leöntjük róla a vizet és villával összetörjük, majd megvárjuk, hogy teljesen kihűljön. Körülbelül 250-300 gramm sütőtökpürére lesz szükségünk. Következő lépésként külön összekeverjük a száraz és a nedves hozzávalókat (beleértve az általunk készített sütőtökpürét is), majd a kettőt összedolgozzuk, ezt követően az így kapott masszát 10 percig állni hagyjuk. Ezidő alatt felverjük a tejszínt a cukorral és belekeverjük a mascarponét. A palacsintákat vajon vagy olajon megsütjük. Tálaljuk a palacsintákat kedvenc gyümölcseinkkel, a tejszínes mascarponéval, sziruppal vagy fagyival.
Jó étvágyat!
Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3, 4

Sziasztok! Klász Bettina vagyok, a PTE-ÁJK jogász szakos hallgatója. A Media Iuris szerkesztőségéhez harmadévesen, 2022 tavaszán csatlakoztam. Cikkeim célja, hogy a mindennapi témák, illetve a szórakoztatás mellett számomra fontos témák mellett is kiálljak, illetve olyan témákat is érintsek, amelyek talán kevésbé népszerűek, de számomra kedvesek és érdekesnek találom őket