[metaslider id="9331"]

Az ősz slágere, a pumpkin spice

Mi is jelezhetné nekünk jobban az ősz beköszöntét, minthogy újra fogyaszthatjuk a Starbucksban a Pumpkin Spice Lattét? A pumpkin spice-t leginkább sütőtök fűszerként tudjuk lefordítani, érdekesség azonban, hogy ez az amerikai fűszerkeverék egyáltalán nem tartalmaz tököt. A pumpkin spice elsőként 1936-ban került említésre, mikor a Washington Postban megjelent egy süteményrecept ezzel a fűszerkeverékkel. Napjainkban a sikerét azonban egyértelműen a Starbucksnak köszönheti,  hiszen mióta a kávézó 2003-ban piacra dobta a Pumpkin Spice Lattét, egyértelműen ez vált az ősz ikonikus ízévé. Cikkemben ennek a különleges fűszerkeveréknek az összetevőit mutatom be, illetve további három pumpkin spice-t tartalmazó receptet, amelyeket elkészítve garantáltan megjön az őszi hangulatunk.

Pumpkin spice fűszerkeverék

Mire lesz szükséged?

  • 4 ek fahéj
  • 4 tk szerecsendió
  • 2 tk szegfűbors
  • 2 ek őrölt gyömbér
  • 2 tk szegfűszeg

Pumpkin Spice

Krémes Pumpkin Spice Latte, amelyben nem csak aroma a sütőtök

Hozzávalók két adaghoz:

  • 0,6 dl eszpresszó
  • 1 ek sütőtökpüré
  • 1 ek méz
  • 1 tk vaníliakivonat
  • fél tk pumpkin spice fűszerkeverék
  • 1 csipet só
  • 2,5 dl tej

Elkészítési mód:

Első lépésként készítsük el a fűszerkeveréket, a hozzávalókat alaposan keverjük össze. A keverékből tegyünk félre egy fél teáskanálnyit a díszítéshez, a maradékot pedig egy befőttesüvegben tároljuk, sötét, hűvös helyen. Következő lépésként főzzünk le két eszpresszót (60 millilitert), ebbe keverjük bele a sütőtökpürét, a mézet, a vaníliakivonatot, a sót, illetve a fűszerkeveréket. Az így kapott egyveleget osszuk két részre, öntsük ki két üvegpohárba. Végül forrósítsuk fel a tejet, habosítsuk és öntsük fel vele a kávénkat. Tálaljuk a tetején tejszínhabbal, illetve szórjuk meg a félretett fél teáskanálnyi fűszerkeverékkel. 

Pumpkin Spice Latte

Pumpkin Spice Brownie

Ezekre lesz szükséged:

A brownie-hoz:

  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl tej
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg holland kakaó
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 15 dkg étcsoki

A sütőtökös réteghez:

  • 10 dkg sütőtök püré
  • 1,5 dl tej
  • fél narancs reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8,5 dkg liszt
  • 1 tk. fűszerkeverék: fahéj, szerecsendió, szegfűbors, szegfűszeg, kardamom
  • 3/4 tk. sütőpor
  • csipet só

Ezeket a lépéseket kövesd:

Pumpkin Spice Brownie

Elsőként a brownie-hoz a csokoládét apró darabokra vágjuk, majd gőz felett felolvasztjuk. Következő lépésként a vajat a háromféle cukorral habosra keverjük. Az így kapott egyveleghez hozzáadjuk az olvasztott csokit, majd az egészet alaposan elkeverjük. Ha ezzel készen vagyunk, egy tálba kimérjük a száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, a kakaót, a sütőport, és egy csipet sót. A száraz keveréket a tejjel felváltva a vajas masszához keverjük, így egy viszonylag kemény masszát fogunk kapni. A masszát vizes kézzel egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk. Következőként a sütőtökös réteg hozzávalóit összekeverjük és a brownie rétegre kanalazzuk, majd egy kés segítségével összemárványosítjuk a tésztával. A süteményt 180 fokos előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A végeredmény pedig egy nagyon csokis, nagyon ragacsos sütemény, megbolondítva egy igazán őszi hangulatú sütőtökös réteggel. Fogyasszuk vaníliafagylalttal a még jobb élmény érdekében!

Sütőtökös amerikai palacsinta

Hozzávalók:

A palacsintához:

  • 1,3 bögre sütőtökpüré 
  • 1,5 bögre tej 
  • 1 db tojás 
  • 2 ek étolaj 
  • 2 bögre liszt 
  • 3 ek barna cukor (elhagyható) 
  • 2 tk sütőpor 
  • 1 tk szódabikarbóna 
  • 1 ek fahéj 
  • 0,5 tk szerecsendió 
  • 1 csipet só 
  • 1 tk sütőtök fűszer 

A sütéshez: 

  • 2 ek étolaj/vaj 

A tálaláshoz: 

  • 2 marék áfonya/ szeder/málna 
  • ízlés szerint juharszirup/vaníliafagyi 

A tejszínes mascarponéhoz: 

  • 100 ml habtejszín 
  • 125 g mascarpone 
  • 1 ek porcukor 

Pumpkin palacsinta

*Megjegyzés: egy bögre 250 ml

Így készítsd:

Elsőként megfőzzük a feldarabolt sütőtököt, leöntjük róla a vizet és villával összetörjük, majd megvárjuk, hogy teljesen kihűljön. Körülbelül 250-300 gramm sütőtökpürére lesz szükségünk. Következő lépésként külön összekeverjük a száraz és a nedves hozzávalókat (beleértve az általunk készített sütőtökpürét is), majd a kettőt összedolgozzuk, ezt követően az így kapott masszát 10 percig állni hagyjuk. Ezidő alatt felverjük a tejszínt a cukorral és belekeverjük a mascarponét. A palacsintákat vajon vagy olajon megsütjük. Tálaljuk a palacsintákat kedvenc gyümölcseinkkel, a tejszínes mascarponéval, sziruppal vagy fagyival.

Jó étvágyat!

 

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian