[metaslider id="9331"]

Évértékelés és előretekintés – Interjú az éppen 30 éves Fiatal Értelmiségi Klub vezetőségével

A pécsi jogi kar azon hallgatói számára, akik érdeklődnek a hallgatói szervek iránt, ismerősen csenghet a Fiatal Értelmiségi Klub – vagyis ahogyan leginkább ismert, a FÉK – neve. A Fiatal Értelmiségi Klub a Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület ifjúsági tagozata, valamint a kar legrégebb óta működő hallgatói szervezete: 1993-ban kezdte meg működését, így immáron 30 éve meghatározó szerepet tölt be a hallgatói közösségi életben. 

A jubileumhoz kapcsolódik a Klub idei félévben megrendezett első programja, az aranyosgadányi Szabadegyetem, ami október 11-én lesz. Többek között e jeles alkalomról is olvashattok az alábbi interjúban, amelyet a FÉK vezetőségének három tagjával készítettem.

A korábbi év történéseit így foglalta össze Lacza Kinga, a FÉK egyik alelnöke: 

Hogyan értékeled az előző évet? Milyen programokon volt lehetősége a hallgatóknak részt venni? 

Lacza Kinga - Fiatal Értelmiségi Klub interjúLacza Kinga: Először is szeretném megköszönni a megkeresést, igyekszem kimerítő választ adni a feltett kérdésekre!

Egy abszolút sikeres évet zártunk a Fiatal Értelmiségi Klubbal. November 7-én vettem át az alelnöki pozíciót elődömtől. Apróbb módosítások történtek a FÉK szervezőbizottságában is, új tagokkal bővültünk, de ez mind azt szolgálta, hogy a hallgatók igényeit maximálisan ki tudjuk elégíteni. Az előző évben meglepően sok elsőéves csatlakozott a Klubhoz az előző évek tendenciájához képest, akik nagy lelkesedéssel vettek részt programjainkon.  Az év különlegessége, hogy a Fiatal Értelmiségi Klub idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, illetve mentorunk és alapító oktatónk, dr. Horváth Csaba is a 70. életévébe lépett. Méltó programokkal ünnepeltük ezen jeles alkalmakat, valamint terveink szerint a következő szabadegyetemen is szeretnénk megemlékezni a kerek évfordulókról.

Az ősz folyamán hallgatóink részt vehettek egy borkóstolón, amely Borkatedrális Pincészettel együtt valósult meg a Vasutas Művelődési Házban. Márciusban a Kalocsai Fegyház és Börtönbe látogattunk el tagjainkkal. Évek óta ez az egyik legsikeresebb programunk, a legutóbbi alkalommal kevesebb, mint 24 óra alatt beteltek a helyek. Érdekes előadást hallgathattunk meg, majd körbevezettek minket az intézetben, ahol bármilyen kérdésünkre szívesen válaszoltak. A napot a kalocsai „Vigadóban” zártuk. Szintén tavasszal a Klub egy kis csoportja bepillantást nyerhetett a PTE ÁOK Igazságügyi Orvostani Intézetébe, ahol egy boncoláson vettünk részt. Örülök, hogy sikerült feléleszteni ezt a hagyományt és sok év kihagyás után újra ellátogattunk az orvosi egyetemre. A szemesztert pedig a szokásos aranyosgadányi Szabadegyetemmel zártuk, ahol a gyermekvédelem volt a téma. A résztvevők sokat tanulhattak neves előadóinktól, akiknek ezúton is köszönjük, hogy elfogadták a meghívásunkat. A hallgatókat az előadás után kötetlen beszélgetés, paprikás krumpli és fröccspong bajnokság várta a Horváth-birtokon, ahol mentorunk, dr. Horváth Csaba kedveskedett házi nedűivel az érdeklődőknek. Összességében szerintem egy eredményes évet zártunk a FÉK-kel, amelyet igyekszünk idén is folytatni. Tervben vannak bizonyos programok, mint például rehabilitációs otthon látogatás, valamint a megszokott börtönlátogatás és a szabadegyetem. Én arra buzdítanék mindenkit, hogy ne habozzon csatlakozni, mert egy szuper közösségnek és egy olyan szervezetnek lehet tagja, amely megpróbálja közelebb hozni egymáshoz az oktatókat és a hallgatókat is!

A Fiatal Értelmiségi Klub 2023 tavaszán megrendezett Szabadegyeteme
A 2023 tavaszán megrendezett Szabadegyetem

A közeljövőben várható eseményekkel kapcsolatban az elnök, Filó Fanni a következőképp nyilatkozott: 

Mire számíthatunk a FÉK-től az idei évben? Vannak már tervek programokkal, célokkal kapcsolatban? 

Filó Fanni - Fiatal Értelmiségi Klub interjúFiló Fanni: Mint minden félévben, ezúttal is megrendezésre kerül majd a FÉK két, már-már hagyományossá vált programja: az aranyosgadányi szabadegyetem és a börtönlátogatás. Az elmúlt félévekben Kiskunhalason, Pécsett és Kalocsán jártunk börtönlátogatáson, előszóban pedig annyit elárulhatok, hogy az őszi félévben új helyszínnel bővül majd a sor.

Ami viszont a félév kihagyhatatlan programjának ígérkezik majd, az nem más, mint a szabadegyetem. Az idei év ugyanis nagyon különleges, hiszen a Fiatal Értelmiségi Klub idén ünnepli fennállásának 30-ik évfordulóját! Ennek alkalmából egy jubileumi szabadegyetemet szervezünk, ahol a szokásos programon túl a hallgatók megismerkedhetnek a FÉK korábbi elnökeivel, alelnökeivel és meghívott előadóinkkal.

A két megszokott programunk mellett ismét várható a boncolás, ami a sokszoros túljelentkezés okán ebben a félévben várhatóan 2-3 fordulós lesz. Emellett pedig meglátogatjuk majd az INDIT Közalapítvány pécsváradi rehabilitációs otthonát, ahol szenvedélybetegek rehabilitációjával foglalkoznak. A félév második felében pedig készülünk egy szakmai programmal, ahol a hallgatók megismerkedhetnek a klasszikus jogászi hivatásokkal. A félév elején közzétettünk egy részletes programtervet, így akik nem szeretnének lemaradni, azok kövessenek minket Facebookon és Instagramon! Kérdés esetén pedig keressetek minket bátran!

Fiatal Értelmiségi Klub - Kalocsai büntetés-végrehajtás intézet látogatás 2023 márciusában 
Kalocsai büntetés-végrehajtási intézetlátogatás 2023 márciusában

A FÉK másik alelnöke, Szép Marcell pedig arról beszél Nektek, miért éri meg a hallgatói szerv tagjának lenni, javaslatát személyes tapasztalataival is megerősítette:

Hogyan gazdagította a FÉK az eddigi egyetemi éveidet? Miért érdemes a hallgatóknak csatlakozni a szervezethez?

Szép Marcell - Fiatal Értelmiségi Klub interjúSzép Marcell: Még elsőévesen kerültem be a Fiatal Értelmiségi Klub szervezőbizottságába és azóta rendszeresen veszek részt programjaink megszervezésében és természetesen azok látogatásában is. Eddigi egyetemi éveim egyik kiemelkedően fontos részének gondolom a FÉK-ben eltöltött időmet, mivel ez idő alatt sok szakmailag érdekes és szórakoztató programon vehettem részt, amelyek során mindig új tudással és élményekkel gyarapodtam, amikért pedig nagyon hálás vagyok. Az első program, amin részt vettem a 2021-es őszi Szabadegyetem volt. Gólyaként nagyon tetszett a légkör, ami fogadott, igazán remek kis társaság része lettem. Számos szakmai eseményünk van, személyesen én a börtönlátogatásokat szeretem a legjobban. Talán ez is a legnépszerűbb az összes közül, minden félévben nagyon sokan érdeklődnek a börtönlátogatások miatt. 

Mind gólyaként, mind pedig már felsőbbéves hallgatóként megéri csatlakozni a FÉK-hez, részt venni programjainkon. Számos programunkon mindenki megtalálhatja, amit keres, legyen az egy Szabadegyetem, ahol aktuális társadalmi témákról és azok jogi szempontból való vizsgálatáról hallgathat meg egy előadást, esetleg megtekintene egy büntetés-végrehajtási intézetet vagy csak egyszerűen kikapcsolódna és egy jót beszélgetne egy borkostolón hallgatótársaival.

Én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy csatlakozzon hozzánk, remek élményekben lesz részetek! 

Fiatal Értelmiségi Klub - Szabadegyetem 2021 szeptemberében 
Szabadegyetem 2021 szeptemberében

A Media Iuris nevében köszönöm az interjút Fanninak, Kingának és Marcinak, valamint én is bátorítom innen is a hallgatótársaimat, hogy csatlakozzatok a FÉK-hez! 

A FÉK Facebook oldala: https://www.facebook.com/AjkFek 

Instagram: https://www.instagram.com/fiatalertelmisegiklub/?hl=hu

 

Felhasznált forrás: 1

Képek forrása: 1

EnglishGermanHungarian