[metaslider id="9331"]
vás

Az online vásárlás jövője: a Vinted

Egyetemistákként igyekszünk az anyagilag kedvező megoldásokat keresni a mindennapi életben, így a ruhavásárlás területén is. Diákokként próbálunk törekedni az olcsó, de jó minőségű ruhadarabok vásárlására, ezért is keltheti fel sokak érdeklődését a Vinted. 

A Vinted megalakulása 

A Vinted 2008-ban indult el Litvániából. Az ötlet megszületése egy Milda nevű lánytól és barátjától, Justastól származik: Milda költözés előtt állt, azonban rengeteg ruhát halmozott fel, és segítségére barátja elindított egy weboldalt, ahova a használt ruhadarabokat feltöltötte és elajándékozta. Így született meg a Vinted névre hallgató online piactér, ahol az emberek használt ruháikat adják el, amelyeket az érdeklődök megvásárolhatnak. 

Az áttörő siker

A népszerűséget a weboldalnak a németekkel való együttműködés során sikerült elérnie. Az alapítást követően Európa szerte kinőtte magát, és nemsokára a ruhaneműk mellett megjelentek kiegészítők és elektronikai cikkek is. 2015-ben az üzlet egy mélypontra érkezett, innentől kezdve Milda és Justas csapatát egy Thomas Plantenga nevű férfi erősítette. Plantenga az új vezérigazgató szerepét töltötte be és lényeges újításokat vitt véghez, mint például csökkentette az eladók és a vevők költségeit.

Mára a vállalatnál több, mint 1000 ember dolgozik és körülbelül 75 millió felhasználó regisztrált a weboldalra vagy töltötte le az applikációt, naponta 23 000 taggal bővül a piactér. 11 év után 1 milliárdos bevétellel rendelkezik, ezzel Litvánia első milliárdos cégévé vált. Magyarországon az utóbbi néhány évben vált felkapottá a Vinted nemcsak a fiatal, de az idősebb korosztály körében is. 

A Vinteden folyó eladás és vásárlás 

Talán a Vinted azért is keltette fel ennyi ember érdeklődését, mert használata rendkívül egyszerűre lett kialakítva. Természetesen eladás és vásárlás szempontjából elengedhetetlen az alkalmazás letöltése vagy a weboldalra történő regisztráció. Ezt követően árusításkor szükség van fotók feltöltésére a termékről és az ehhez tartozó leírásra. Az így feltöltött több ezer áru között keresgélhet szabadon a vevő, de hogy időt spóroljon, szűkítheti is a kínálatot márka, szín, méret vagy nem szerint, és a kedvenceket szívecske alakú ikon segítségével mentheti el. Miután megtörtént a megvásárolni kívánt termék kiválasztása, a felületen lévő chaten keresztül a vevő és eladó felveheti a kapcsolatot, majd végbemehet a kiszállítás. Az értékesítőnek 5 nap áll rendelkezésre feladni a csomagot, majd, ha a vevő a megérkező áruval kapcsolatban mindent rendben talál, a fizetés következik. 

Tippek az eladáshoz és a vásárláshoz 

Különböző tapasztalatok és szakértői oldalak véleménye alapján létezik többféle praktika a sikeresebb vásárláshoz, illetve eladáshoz; ezekből szeretnék néhányat megemlíteni: Először is a termékről készült fotóknak érdemes jóminőségűnek és élesnek lenniük, mert az ilyen képek a kuncsaftokat előbb megfogják és előbb veszi meg a terméket is; a termékleírás jó, ha lényegtörő, kulcsszavakat vagy akár hashtageket tartalmaz. Ez a vásárlónak az átláthatóságot, könnyebb megtalálhatóságot eredményezi. Ajánlott a megfizethetőségre koncentrálni és nem magas árakat kiállítani, mert mégiscsak olyan árucikkekről beszélünk, amelyet valaki már megvett vagy esetleg hordott is ezelőtt. Egy ezzel foglalkozó internetes oldal a 15 eurót vagy annál alacsonyabb árat tartja optimálisnak. Ideális az egyetlen termékcsoportra való fókuszálás, ebből a kuncsaftok azt a következtetést fogják levonni, hogy az értékesítő, habár egy témával kapcsolatban is, de abban maximálisan tájékozott. Ezek mellett lehetőség van a szabadság mód beállítására is a Vinteden. Használatával 90 napig szüneteltethetőek a hirdetések; az eladó oldalán lévő termékek nem lesznek láthatóak, amíg ő szabadság módot ki nem kapcsolja. Akkor célszerű ezt a funkciót alkalmazni, ha a kívánt árut nem sikerül elküldeni vagy más okból szakad meg a kereskedés. Úgy gondolom, hogy vásárláskor hasznos lehet, ha a kiszállítást követően az elégedetlen vásárló Vinteden keresztül értékelheti a feladót és véleményt is alkothat róla. Ez a többi vásárló számára hasznos visszajelzésként szolgálhat, hogy kitől érdemes vagy éppen nem tanácsos vásárolni.  

Vinted és a használt ruhadarabok jelentősége 

Természetesen használt ruhadarabok megvásárlásával az ember képes pénzt spórolni, vagy akár a Vinteden és más használtruha boltokban olyan darabokra bukkanni, amelyek egyediek, ezért az utcán nem fog még egy olyan szembe jönni. De az egyediség és pénztárcabarát megoldás mellett a fenntarthatóság és a bolygónk védelme is középpontba kerül. Sánta Péterné, az egri Best Használtruha Áruház tulajdonosa az alábbi véleményt fogalmazta meg a használt árucikkekről:

„Az egyik, amiért ajánlom, az az újrahasznosítás és a fenntarthatóság, valamint a környezettudatosság. Hiszen földünk természeti értékeinek megőrzése kiemelt jelentőséggel bír. A másik pedig, hogy sokszor márkás, teljesen új, vagy újszerű termékek a bolti ár töredékéért vásárolhatók meg.”

Mára a használtruha vásárlás egyfajta trenddé vált a fiatalok körében. Alig akad már olyan tinédzser, aki a fast fashion boltokat látogatja. Szerencsére ez a népszerűség akár a Vinted, akár a használtruhaboltok körül előnyére válhat a vásárlóknak, és hosszú távon kifizetődőbbé válik a környezetünk számára is. 

Források: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian