A levendula az egyik legismertebb gyógynövény, amelynek több mint 300 különböző színű, illatos fajtája létezik. Közkedvelt a természetgyógyászoknál, a gasztronómiában, a szépségiparban, sőt még a lakberendező szakmában is. A levendula ugyanabba a gyógynövénycsaládba tartozik, mint a menta, a zsálya, a kakukkfű és a rozmaring, bár abban különbözik a többi gyógynövénytől, hogy leveleivel ellentétben a virágait szoktuk felhasználni.
A levendula gyógyhatásai
A levendula elbűvölő illatú virágának és illóolajának nyugtató és izomlazító hatása már régóta ismert. Ennek köszönhetően gyógyír az álmatlanságra, javítja a hangulatot, enyhíti a depressziót, a szorongást. Görcsoldó hatású, valamint az emésztést és az epekiválasztást segítő tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért puffadás és emésztési zavarok esetén is hatékony. Emellett alkalmazható idegi eredetű gyomor- és bélpanaszok enyhítésére is. A levendula élénkíti, serkenti az étvágyat és megszünteti a felfúvódást, valamint fertőtleníti a szájban található sebeket, a gyulladt fogínyre is jótékony hatású. A levendula-olaj pedig felső légúti megbetegedések tüneteit csökkentő cseppek, illetve oldatok, valamint reuma ellenes kenőcsök, fürdőolajok, illetve orrdugulást mérséklő orrkenőcsök gyakori hatóanyaga. A növény hígítatlan illóolaja rovarcsípések kezelésére fertőtlenítő szerként, valamint izzadásgátlóként is népszerű. A háziállatok számára is hasznosak a levendula gyógyító hatásai. Nemcsak nyugtatóként alkalmazzák, hanem bolha- és tetűriasztóként is. Ezek mellett az illóolaj aromalámpába vagy párolóba csepegtetve kiválóan alkalmas a légtér illatosítására.
Levendula alkalmazása a szépségiparban
A levendula erejét már az ókori Rómában és az ókori Egyiptomban is használták a szépségiparban – a rómaiak többek között fürdőolajként és a levegő illatosítására is alkalmazták.
A levendula a „nyugalom virága” és teljesen bőrbarát, így a fejbőrtől kezdve egészen a talpakig képes kifejteni hatását, sőt nemcsak „külsőleg”, de „belsőleg” is hatásos: többek között nyugtat és ellazít. A levendulás kozmetikumok fő összetevője az orvosi levendula virágos szárából készült, természetes levendulaolaj, melynek számos jótékony hatása ismert. A levendula nyugtatja és bársonyossá teszi a bőrt, bőrtípustól függetlenül. A pattanások ellen is hatékony lehet a levendula, hisz segít optimalizálni a bőr működését és a faggyútermelést, illetve fertőtlenít és gyulladáscsökkentő hatású is. A levendulavirágot főzet formájában felhasználhatjuk nyugtató fürdő készítéséhez. A hajápolásban a levendulaolajra korpásodás elleni szerekben találhatunk rá, ugyanis alkalmas annak kezelésére is.
A levendula felhasználása a konyhában
A Franciaország déli részén fekvő Provence a levendulatermesztés egyik központja. Ezen a vidéken a helyi konyha egyik elmaradhatatlan fűszere a Provence-i fűszerkeverék, melynek egyik fontos összetevője a levendula. A Provence-i fűszerkeveréket elsősorban húsok ízesítésére alkalmazzák, önmagában a levendula azonban ennél változatosabban is felhasználható a konyhában.
Ha levendulát adunk egy üveg porcukorhoz vagy kristálycukorhoz, akkor a sütéshez kellemes aromájú levendulás cukrot készíthetünk, olívaolajból vagy balzsamecetből egy kis levendulával vegyítve pedig különleges ízű salátaöntet készülhet. A levendula alkalmas a tej és a tejszín ízesítésére is, ehhez csupán annyit kell tennünk, hogy friss virágait beáztatjuk a tejbe vagy tejszínbe, majd pedig leszűrjük. A lekvárokból, zselékből, csokoládékból szintén kivételes édességeket készíthetünk, ha egy kevés levendulával fűszerezzük őket. Ugyanakkor a levendula passzol a rozmaringhoz és a kakukkfűhöz is, ezekből mediterrán hatású fűszerkeveréket állíthatunk össze, melyekkel húsételeknek adhatunk különleges ízt. A levendula felhasználása során azonban – tekintettel a növény erőteljes ízére – érdemes azt óvatosan adagolni, illetve fontos figyelembe venni, hogy ha tartós hőhatás éri a levendulát, elveszíti kellemes, aromás ízét és kesernyéssé válhat.
A cikk végére hoztam nektek két szuper levendulás receptet! A nyári hőségben kiváló szomjoltó lehet a levendulával ízesített limonádé.
Levendula limonádé
Hozzávalók:
1,5 liter víz
7 evőkanál cukor
3 darab citrom
2 evőkanál szárított levendula
Elkészítés:
A cukrot keverjük össze a vízzel és hevítsük forráspontig. Húzzuk le a tűzről, majd amikor a cukor feloldódik, adjuk hozzá a levendulát és pihentessük a keveréket két órán át. Szűrjük le a folyadékot, öntsük egy limonádés üvegbe, keverjük hozzá a citrom frissen facsart levét, vágjunk bele egy-két citromkarikát és kóstoljuk meg. Fogyasztásig tegyük a hűtőbe. Önmagában is nagyon ízletes és akár koktélokba is keverhetjük.
A levendula ugyanakkor muffin nagyszerű összetevője is lehet, így érdemes az alábbi receptet is kipróbálni!
Levendulás-citromos muffin
Hozzávalók:
3 bögre liszt
negyed tk. szódabikarbóna
1 bögre puha vaj (225 g)
6 darab tojás
3 ek. citromlé
2 tk. vaníliakivonat
fél tk. sütőpor
1 csipet só
2 bögre cukor
másfél bögre joghurt
2 tk. citromhéj
2,5 ek (szárított) levendula
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót keverjük össze. A vajat és a cukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, majd a lisztes keveréket és a joghurtot. Mehet bele a citromlé, citromhéj és a vanília is. Óvatosan keverjük bele a szárított levendulát is. Öntsük a tésztát muffinformába vagy papírkosárkákba, majd 25-30 percig süssük. Ha szeretnénk, díszítsük a tetejét citromlével és olvasztott vajjal kikevert porcukorcsíkokkal.
Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

Hautzinger Anna vagyok, a Pécs Tudományegyetem jogász szakos hallgatója. 2022 októberében lettem a Media Iuris csapatának a tagja. A magazin sokszínűsége már korábban, külső szemlélőként is vonzott, így nagy örömmel tölt el, hogy szerkesztőként már én is szélesíthetem a Iuris ’palettáját’ a cikkek terén.