[metaslider id="9331"]
vir

Az „ezerarcú” lila virág – a levendula jótékony hatásai és felhasználási területei

A levendula az egyik legismertebb gyógynövény, amelynek több mint 300 különböző színű, illatos fajtája létezik. Közkedvelt a természetgyógyászoknál, a gasztronómiában, a szépségiparban, sőt még a lakberendező szakmában is. A levendula ugyanabba a gyógynövénycsaládba tartozik, mint a menta, a zsálya, a kakukkfű és a rozmaring, bár abban különbözik a többi gyógynövénytől, hogy leveleivel ellentétben a virágait szoktuk felhasználni. 

A levendula gyógyhatásai

virA levendula elbűvölő illatú virágának és illóolajának nyugtató és izomlazító hatása már régóta ismert. Ennek köszönhetően gyógyír az álmatlanságra, javítja a hangulatot, enyhíti a depressziót, a szorongást. Görcsoldó hatású, valamint az emésztést és az epekiválasztást segítő tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért puffadás és emésztési zavarok esetén is hatékony. Emellett alkalmazható idegi eredetű gyomor- és bélpanaszok enyhítésére is. A levendula élénkíti, serkenti az étvágyat és megszünteti a felfúvódást, valamint fertőtleníti a szájban található sebeket, a gyulladt fogínyre is jótékony hatású.  A levendula-olaj pedig felső légúti megbetegedések tüneteit csökkentő cseppek, illetve oldatok, valamint reuma ellenes kenőcsök, fürdőolajok, illetve orrdugulást mérséklő orrkenőcsök gyakori hatóanyaga. A növény hígítatlan illóolaja rovarcsípések kezelésére fertőtlenítő szerként, valamint izzadásgátlóként is népszerű. A háziállatok számára is hasznosak a levendula gyógyító hatásai. Nemcsak nyugtatóként alkalmazzák, hanem bolha- és tetűriasztóként is. Ezek mellett az illóolaj aromalámpába vagy párolóba csepegtetve kiválóan alkalmas a légtér illatosítására.

Levendula alkalmazása a szépségiparban

A levendula erejét már az ókori Rómában és az ókori Egyiptomban is használták a szépségiparban – a rómaiak többek között fürdőolajként és a levegő illatosítására is alkalmazták.

vir

A levendula a „nyugalom virága” és teljesen bőrbarát, így a fejbőrtől kezdve egészen a talpakig képes kifejteni hatását, sőt nemcsak „külsőleg”, de „belsőleg” is hatásos: többek között nyugtat és ellazít. A levendulás kozmetikumok fő összetevője az orvosi levendula virágos szárából készült, természetes levendulaolaj, melynek számos jótékony hatása ismert. A levendula nyugtatja és bársonyossá teszi a bőrt, bőrtípustól függetlenül. A pattanások ellen is hatékony lehet a levendula, hisz segít optimalizálni a bőr működését és a faggyútermelést, illetve fertőtlenít és gyulladáscsökkentő hatású is. A levendulavirágot főzet formájában felhasználhatjuk nyugtató fürdő készítéséhez. A hajápolásban a levendulaolajra korpásodás elleni szerekben találhatunk rá, ugyanis alkalmas annak kezelésére is. 

A levendula felhasználása a konyhában

 A Franciaország déli részén fekvő Provence a levendulatermesztés egyik központja. Ezen a vidéken a helyi konyha egyik elmaradhatatlan fűszere a Provence-i fűszerkeverék, melynek egyik fontos összetevője a levendula. A Provence-i fűszerkeveréket elsősorban húsok ízesítésére alkalmazzák, önmagában a levendula azonban ennél változatosabban is felhasználható a konyhában.

Ha levendulát adunk egy üveg porcukorhoz vagy kristálycukorhoz, akkor a sütéshez kellemes aromájú levendulás cukrot készíthetünk, olívaolajból vagy balzsamecetből egy kis levendulával vegyítve pedig különleges ízű salátaöntet készülhet. A levendula alkalmas a tej és a tejszín ízesítésére is, ehhez csupán annyit kell tennünk, hogy friss virágait beáztatjuk a tejbe vagy tejszínbe, majd pedig leszűrjük. A lekvárokból, zselékből, csokoládékból szintén kivételes édességeket készíthetünk, ha egy kevés levendulával fűszerezzük őket. Ugyanakkor a levendula passzol a rozmaringhoz és a kakukkfűhöz is, ezekből mediterrán hatású fűszerkeveréket állíthatunk össze, melyekkel húsételeknek adhatunk különleges ízt. A levendula felhasználása során azonban – tekintettel a növény erőteljes ízére – érdemes azt óvatosan adagolni, illetve fontos figyelembe venni, hogy ha tartós hőhatás éri a levendulát, elveszíti kellemes, aromás ízét és kesernyéssé válhat. 

A cikk végére hoztam nektek két szuper levendulás receptet!  A nyári hőségben kiváló szomjoltó lehet a levendulával ízesített limonádé. 

Levendula limonádé 

Hozzávalók: 

1,5 liter víz

7 evőkanál cukor

3 darab citrom 

2 evőkanál szárított levendula 

Elkészítés:  

A cukrot keverjük össze a vízzel és hevítsük forráspontig. Húzzuk le a tűzről, majd amikor a cukor feloldódik, adjuk hozzá a levendulát és pihentessük a keveréket két órán át. Szűrjük le a folyadékot, öntsük egy limonádés üvegbe, keverjük hozzá a citrom frissen facsart levét, vágjunk bele egy-két citromkarikát és kóstoljuk meg. Fogyasztásig tegyük a hűtőbe. Önmagában is nagyon ízletes és akár koktélokba is keverhetjük.

vir

A levendula ugyanakkor muffin nagyszerű összetevője is lehet, így érdemes az alábbi receptet is kipróbálni!

Levendulás-citromos muffin

Hozzávalók: 

3 bögre liszt

negyed tk. szódabikarbóna

1 bögre puha vaj (225 g) 

6 darab tojás

3 ek. citromlé

2 tk. vaníliakivonat

fél tk. sütőpor

1 csipet só

2 bögre cukor

másfél bögre joghurt 

2 tk. citromhéj

2,5 ek (szárított) levendula 

Elkészítés: 

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót keverjük össze. A vajat és a cukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, majd a lisztes keveréket és a joghurtot. Mehet bele a citromlé, citromhéj és a vanília is. Óvatosan keverjük bele a szárított levendulát is. Öntsük a tésztát muffinformába vagy papírkosárkákba, majd 25-30 percig süssük. Ha szeretnénk, díszítsük a tetejét citromlével és olvasztott vajjal kikevert porcukorcsíkokkal. 

vir

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian