[metaslider id="9331"]
Az évszaktípusok – Te melyik színtípusba tartozol?

Az évszaktípusok – Te melyik színtípusba tartozol?

Az évszaktípusok – más néven évszakelmélet szerint az embereket egyéni, természetes színeik alapján, mint a bőr, haj és szem színe, négy fő- és tizenkét altípusba sorolja. A négy (tavasz, nyár, ősz és tél) színtípusba tartozó emberek színpreferenciái általában a színtípusukhoz igazodnak.

A színtípus szerinti megkülönböztetés a divat világában rendkívüli jelentőséggel bír: megjelenik a ruhaválasztásainknál és vásárlásainknál, ahol olyan ruhadarabot fogunk választani, amely passzol megjelenésünkhöz és a külsőnkhöz, valamint abban is megnyilvánul, hogy milyen ékszerek, smink vagy stílus illő hozzánk.

Cikkemben ezt a négy évszaktípust fogom bemutatni, amely alapján megállapíthatjátok, hogy ti melyik színtípusba tartoztok!

Az évszakelmélet

Az, hogy melyik évszakhoz tartozunk, kizárólag a megjelenésünktől és a külső tulajdonságainktól függ. Az évszakelmélet Johannes Itten svájci festő és művészpedagógus munkájából továbbfejlesztett elmélet, ami az embereket egyéni színeik alapján négy fő- és tizenkét altípusba sorolja. Johannes Itten a Bauhaus korai korszakának volt a jelentős alakja, aki diákjain megfigyelte, hogy előnyben részesítik festményeiknél és rajzaiknál azokat az árnyalatokat, amelyek rajtuk is megjelennek. Az évszaktípus meghatározásánál az évszakra jellemző színvilágot kell alapul venni, minden színcsoporthoz meghatározott színtulajdonságok tartoznak.

Nyár

A nyár igazi pasztell típus, akit a lágy, visszafogott, tompa, tört színek jellemeznek. Az évszak színpalettája hasonlóképp hideg, mint a télnek, színei azonban világosabbak és ködösebbek.

A nyár típusúak bőre világos, szinte porcelánszínű, kicsit rózsás árnyalatú, nagyon könnyen leéghetnek és általában nehezen is barnulnak. A szemük színe leginkább kékes, zöldes vagy szürkés. Hajuk minden esetben szőke, hamvas szőke, középbarna, illetve világos színű az altípusoktól függően. 

Az évszak színpalettájából adódóan a legnőiesebb évszaktípusnak is mondják.

Altípusai:

világos nyár, lágy nyár, hideg nyár

Évszaktípus: nyár

Tavasz

A tavasz az évszakra jellemző újjászületett természet színeit hordozza, a pozitív újrakezdés és az élénkebb színharmóniák jellemzik. A tavasz típus külső jegyeit megfigyelve az arcuk sokszor érzékeny, könnyen kipirulnak, szeplőik aranyló barnák. Szemük a nyár fakóbb színével ellenben élénk, türkizkék, türkizzöld és meleg mogyoróbarna színvilág jellemzi. Hajszínében a világos árnyalat dominál, mint a világos aranyszőke, mézszőke, szőkés vörös, világos vörös, élénkebb vörös vagy pedig aranybarna, esetleg kicsit sötétebb meleg barna vöröses árnyalattal. Színei melegek, élénkek és világosak, az évszak altípusai is ez alapján vannak megnevezve. Magyarországon ez a típus ritkábban jellemző, mint a nyár és a tél, amely a két leggyakoribb típus hazánkban.

Altípusai:

meleg tavasz, világos tavasz, élénk tavasz

Évszaktípus: tavasz

Ősz

Az ősz elején az élénkebb arany, izzó vörös, narancssárga, olívazöld árnyalatok kerülnek túlsúlyba, ezután visszafogott, lágyabb, törtebb színek dominálnak, mint a bronz, a khaki zöld, a kopottabb vörösek és narancsos árnyalatok, majd a télhez közeledve sötét, mélyvörös, csokoládébarna, méregzöld színekben gyönyörködhetünk. Ez az egyre hidegebb időjárás az évszak altípusait is tükrözi, ahol egyéntől függően a sötétedő színskála egyes fokozatai közül érvényesülnek az adott színek.

Az ősz típus külső adottságaiban a meleg tónusú, lágyabb árnyalatok jelentősek. A bőrszín jellemzően kreol, arany árnyalatú vagy barnássárga, amely gyönyörűen barnul. Előfordulhat típus szerint, hogy a nagyon világos, márvány vagy barackszínű, esetleg semleges bézs a bőrük.

Szemszínük barna, mogyoróbarna, illetve jelentkezhet zöld, illetve zöldeskék árnyalat is. 

Hajszínük általában barna, melyben szinte kivétel nélkül érvényesül egy kis vöröses árnyalat, ezen felül lehet vörös vagy szőke is.

Színei a földszínek és azon belül is a meleg árnyalat dominál, mint a khaki, gesztenyebarna, vagy mandarin szín.  

Altípusai:

lágy ősz, meleg ősz, sötét ősz

Évszaktípus: ősz

Tél

A tél típushoz jellemzően fakó és szürkés színeket gondolnánk az évszak egyszínűségére fókuszálva, azonban ezt a típust erőteljes, élénk színek jellemzik. A tél típusú személyek külső adottságaiban is élénk, kontrasztos árnyalatok érvényesülnek. Bőrszínük egyrészt világos, hűvös, rózsaszínes árnyalatú, illetve a legjellemzőbb a kreol, szürkés-zöldes vagy olíva színű arcbőr. Kifejezetten élénk a szemük színe, általában sötétbarna, szinte feketés barna, zöldes barna vagy pedig sötétzöld és sötétkék. Ritkább esetben pedig kiemelkedően világos türkizkék vagy türkiz zöld. Hajszínüket elemezve a sötét vagy közepesen sötét hamvas barna jellemző, hűvös, sötét árnyalatú, illetve egészen fekete, akár kékesfekete. Ritkán előfordul világos hamvasszőke, akár platinaszőke is.

Altípusai:

sötét tél, élénk tél, hideg tél

Évszaktípus: tél

A négy alaptípus alapján bízom benne, hogy meg tudtátok állapítani, hogy melyik típusba tartoztok. Eredményes kutatást és felfedezést kívánok!

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Képek forrásai: 1, 2, 3, 4, 5, 6

EnglishGermanHungarian