[metaslider id="9331"]

Az állattartás jótékony hatása az életre

Manapság talán már elképzelhetetlenné vált, hogy ne találkozzunk az utcán számos kutyasétáltató emberrel, vagy ne tudjunk olyan ismerősről, barátról, családtagról a környezetünkben, akinek ne lenne bármilyen kiskedvence. A négylábú családtag esetén legyen szó akár cicáról, akár kutyáról vagy bármilyen egyéb, szokatlanabb állatról (például kissé meglepő módon az alpakáról), mindegyiknek pozitív hatása van az emberi életre és érzésekre.  Cikkem ez esetben a kutyatartás jótékony hatásait boncolgatja részletesebben.

 Íme tehát a kutatások alapján a 10 leggyakoribb pozitív hatás:

  1. Csökkenti a stresszt

Az emberek kevésbé feszültek egy nehéz feladat elvégzése során, ha velük lehet a kutyájuk. Meglepő módon kutyával sokkal nyugodtabbak, mintha a párjuk, egy családtagjuk vagy egy barátjuk lenne velük. Illetve javítja a munkamorált, és teljesítési szintet is pozitív irányba lendíti fel.

  1. Csökkenti a vérnyomást

Az állattartás jó hatással van a vérnyomásra, különösen a magas vérnyomásban szenvedő betegek esetén. A jelenség a stresszel van összefüggésben. Legrosszabb esetben elveszítheted mindened, legyen szó akár munkáról, akár párkapcsolatról, ugyanakkor a kutyád feltétlen szeretetét soha nem veszítheted el.

  1. Csökkenti a fájdalmat

Meglepő módon, a kutya lehet a legjobb fájdalomcsillapító, különösen, ha krónikus fájdalommal küzdőkről van szó (pl. migrén vagy ízületi gyulladás). Az elmélet szerint a válium csökkenti a feszültséget. Aki kevésbé feszült, az pedig kevesebb fájdalmat érez. A kutatások szerint kimutatható, hogy a műtétből lábadozó betegek jelentősen kevesebb fájdalomcsillapítót igényelnek, ha velük lehet a kedvencük.

  1. Csökkenti a koleszterinszintet

Az állattartóknak alacsonyabb a koleszterin és triglicerid-szintje, mint a kisállat nélkül élőknek. Ez különösen a férfiakra igaz! Ez nem kifejezetten szilárd talajon álló kutatási eredmény, ugyanakkor szemmel látható, hogy az egészségesebb életmódot folytató emberekre inkább jellemző az állattartás.

  1. A kutya jókedvre derít

Akinek kisállata van, sokkal derűsebb, nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb egyénné válik. Több nevetésben van része, emellett pedig akár pár hónapnyi kutyatartás már sokkal pozitívabb kisugárzást eredményez. 

  1. Segít barátkozni

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a kutyások könnyebben barátkoznak, többet érintkeznek új emberekkel, szomszédokkal. Azt a környéket pedig, ahol sok kutya van, az emberek egyértelműen barátságosabbnak és biztonságosabbnak találják.

  1. Segít elkerülni a stroke-ot

Noha leginkább a kutyák egészségre gyakorolt hatását szokták emlegetni, a macskatartás is hasonló előnyökkel jár. 30%-kal kevesebb az esélye a szívrohamra, akinek macskája van, és 40%-kal kevesebb az agyvérzésre. Ráadásul a szívroham utáni gyógyulást is elősegítik a kisállatok. Szívroham után egy évvel a kutyások jóval nagyobb eséllyel vannak életben, mint a kutyátlanok. Emellett hű társ a bajban, és sokak köszönhetik életüket egy bátor kutyus hősies közbelépésének.

  1. A cukorbetegeknél jelzik a vércukorszint leesését

A cukorbetegekkel élő kisállatok, leginkább a kutyák, de a macskák, nyulak, sőt madarak viselkedése is megváltozik, amikor gazdájuk vércukorszintje csökken. A kis családtagok nagy valószínűséggel megérzik a változó kémia folyamatok lezajlását, és ezen változásokra reagálnak. Tehát egy kutya nem csak vakvezetőként segítheti gazdáját, hanem cukorbetegség esetén is. Jó példa erre, hogy Amerikában már létrehoztak erre specializálódott kiképző intézményeket is négylábú barátainknak.

  1. Segít megelőzni az allergiát és jó hatással van az immunrendszerre

Egy tanulmány szerint, a házikedvenccel együtt élő 5-7 éves gyermekek évente 3 héttel kevesebbet hiányoznak az iskolából vagy óvodából betegség miatt. Minél több állat van otthon, annál kevesebb esélye van a gyereknek, hogy felnőtt korában allergiás lesz. Sajnos felnőtt korban már nem fejti ki e szempontból jótékony hatását a szervezetre. Továbbá azok, akik kutyát tartanak otthon, sokkal aktívabb életmódot folytatnak, illetve ez esetben is összefüggésbe hozható a jobb immunrendszer, és ritka megbetegedés. 

  1. Érzelmileg fejleszti a gyerekeket

Az a gyerek, aki egy kutyához vagy macskához kötődik, gazdagabban tudja kifejezni magát, színesebb képzelőerővel rendelkezik, és könnyebben alakít ki kapcsolatot másokkal. Az ADHD-s (hiperaktív) gyerekeknek az állattartás egy kiszámítható napirenden keresztül segít megtanulni a koncentrálást. Az autista gyerekekre pedig megnyugtató hatással van egy állat ölelése, simogatása, továbbá megkönnyíti a kommunikáció felállítását is, ha egy kutya jelen van a beszélgető partnerek közt. Emellett a már fentiekben említett kedvesség, kiegyensúlyozottság és pozitívabb látásmód már ebben az időszakban is jelentősen megmutatkozik. Azok a gyerekek, akik kutyával vagy akár nagyobb lánytestvér mellett nőnek fel, a későbbiekben sokkal együttérzőbbek lesznek, és magasabb érzelmi intelligenciával rendelkeznek. 

Mint láthatjuk rengeteg pozitívum van abban, ha az ember megfelelően bánik kisállatával. Nem szabad őket elhanyagolni, ugyanis mint ahogyan egy embertársunk, úgy kiskedvencünk is lehet depressziós. Ők is megérdemlik azt a szeretetet és törődést, amit mi kapunk tőlünk nap mint nap. Emellett egy életre szóló barátságot köthetünk ezekkel a csodás teremtményekkel, biztosra véve azt, hogy ők mindig mellettünk állnak egy borús nap végén is, mosolyt csalva arcunkra.

Forrás:1
Képek: 1

EnglishGermanHungarian