[metaslider id="9331"]
film

Filmek és sorozatok, amik megjósolták a jövőt

Következő cikkemben néhány filmet és sorozatot, illetve azokból kivett részleteket mutatok be, amelyekről azt hihetjük, hogy a rendezők gyakorlatilag megjósolták a jövőt. Néhány jelenet kísértetiesen hasonlít egy később bekövetkezett eseményre vagy katasztrófára, mint például a 911. 

Elsőként a Simpson család nevezetű sorozatot említeném, amely igazán gazdag ilyesféle „jóslatokban”.

 

Roy-t és Siegfried-et, a bűvészpárost megtámadta saját tigrisük:

Az egyik 1993-as részben a népszerű bűvészpárosra támadt saját, fehér betanított tigrisük, majd 10 évvel később ez a valóságban is megtörtént. Az akkoriban 59 éves Roy-t megtámadta a tigris és szó szerint a nyakánál fogva húzta le a színpadról. A férfinak szerencséje volt, ugyanis annak ellenére, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett, túlélte a balesetet. 

film

Okosóra 

Szintén a Simpsonban jelent meg Michael Knight csuklóján az az okosóra 1995-ben, ami igencsak hasonlított a manapság nagyon népszerű és közkedvelt Apple Watch-ra. A terméket 2014-ben dobta piacra az Apple. Vajon a sorozatban szereplő okosóra még lebutított verziója ihlette meg az Apple Watch készítőit vagy ez is csak egy véletlen egybeesés?

 

Támadás a World Trade Center ellen  

Ez már ugyan inkább összeesküvés-elméletre hasonlít, de tény, hogy az egyik részben meglobogtatott újság címlapja legtöbbünket a 9/11 néven emlegetett tragédiára emlékeztet, mivel Bart kezében egy olyan újságot láthatunk, amin az ár és az ábrázolt kép együttesen a 911 számsort adhatja ki. Az említett rész 1997-es, tehát még az idővonal is stimmel…

 

A felsoroltakon kívül még számos jóslatot említhetnék a Simpson családból, akinek van kedve, a ide kattintva olvashat a többiről is. 

 

A Simpson család mellett számos film és sorozat hasonlóképpen ráhibázott a leadásukat követő eseményekre, így például a Legends of Chamberlain Heights megjósolta Kobe Bryant halálát.

Az amerikai animációs sorozat nem volt sokáig képernyőn, mivel a nézőközönséget nagyon megosztotta, sokan gusztustalannak és felháborítónak találták az ellőtt poénokat. Egy 2016-ban bemutatott epizódban Kobe Bryant, a kosárlegenda helikopterével balesetet szenved és életét veszti. Kísérteties módon az olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó 4 évvel később hasonló körülmények között veszti életét kislányával együtt.

film

A Fertőzés című, 2011-es film láttán meglepve tapasztalhatjuk, hogy az ijesztő hasonlóságot mutat a jelenleg már több, mint 2 éve húzódó pandémiás helyzettel, ami a Covid-19 járványnak köszönhető. A történetben egy denevér a vírusgazda, Kínából indulva terjed el a halálos kór az egész világon, és rémisztő gyorsasággal szedi áldozatait. 

film

A Pusztító című filmben, amelyben Sylvester Stallone, Wesley Snipes és Sandra Bullock triója játszik, az egyik szereplőre az a büntetés vár, hogy hibernálják. A film során egy táblán neveket sorolnak fel, akikre mind az említett büntetést szabták ki. Az egyik név Scott Peterson. Évekkel később a valóságban egy Scott Peterson nevű férfit terhes felesége meggyilkolásáért szintén elítéltek. Ez 9 évvel a film megjelenése után történt. 

film 

Végül a Family Guy-t emelném ki. Szintén egy felnőtteknek készült animációs sorozat, amely tele van aktualitásokkal és számos jelenete vált később valósággá. 

Például egy 2013-as epizódban Peter áttér az iszlám vallásra, és teljesen véletlenül csatlakozik egy terrorista szervezethez. Ugyanebben a részben akaratlanul két bomba robbanását okozza, miközben kocsijával futókat gázol halálra és így nyeri meg a Boston Maratont. A részt egy hónappal azelőtt adták le a tévében mielőtt a maraton befutójánál robbantás történt. 

film

Egy másik tökéletes példa tőlük, amikor egy 2009-es részben Stewie és Brian beszélgetnek egymással, amikor Stewie kijelenti, hogy Bruce Jenner, a korábban férfiideálnak tartott híresség valójában a másik nemhez tartozik. 2011-ben már nőként jelenítették meg a sorozat megalkotói, ám Bruce maga csak 2015 körül kezdett el beszélni tervezett nemváltoztató műtétjeiről, és arról, hogy transznemű. A műtéteket 2 évvel később végezték el rajta. 

Egy 2005-ös részben Kevin Spacey zaklatási botrányára találhatunk előzetes utalást, amikor is Stewie egy plázában pucéran azt mondja: „Megszöktem Kevin Spacey pincéjéből.” Valószínűleg akkoriban már sejteni lehetett, hogy a színész miként viselkedik saját környezetével. Utóbb több vád is érte különböző férfiaktól, akik azt állították, hogy szexuálisan zaklatta őket. 

 

Források: 1,2,3

Képek: 1,2,3,4,5, 6

EnglishGermanHungarian