[metaslider id="9331"]
Cafe Frei és a világ kávéi

A Cafe Frei és a világ kávéi

„Nálunk a vendégek „megkóstolhatják” a világot.” – olvasható az alábbi ígéret a Cafe Frei honlapján. A Cafe Frei egy hazai tulajdonú kávéházláncolat, amelyet két barát alapított: Frei Tamás és Langár Tamás. A kávéház jellegzetessége, hogy hat egzotikus kávékonyhán belül több, mint 70 féle kávékülönlegességet lehet megkóstolni az üzleteikben. A különböző országok kávéit „megfűszerezik” sajátos ízekkel és egyéni receptek alapján készítik el.

Egy csésze kubai espresso mellett elgondolkodhatunk, vajon hogyan is készülhet ez a kávé az adott országban. A kínálatukban megjelenő országok mind sajátos kávékultúrával bírnak: az olaszok kávézási szokásai, a francia Café au lait és a japán matcha tea jótékony hatásai olyan érdekességek, melyekről érdemes tudni, mielőtt megkóstolnánk a „világ ízeit”.

Cafe Frei és a világ kávéi

Az olasz kávékonyha

Az olaszok kávékultúrája elismert az egész világon, emellett arról is lehet hallani, hogy a kávéfogyasztásuk szigorú szabályokhoz van kötve. Például cappuccinot csak reggeli, illetve délelőtti órákban fogyasztanak, kávét mindig csak az étkezés után ihatnak, valamint espressot a pultnál hajtanak fel. Az olasz kávéitalok alapja az espresso, melyet önmagában frissen és feketén isznak. Az ország kávéfajtáiban többek között szerepel a doppio (dupla espresso), latte macchiato (kávé tejjel és tejhabbal) és az americano (espresso forró vízzel hígítva) is.

A latin kávékonyha

A latin-amerikai országok kávéinak a jelentősége a diós, kakaós és fűszeres aroma. A latin kávékészítés sajátossága, hogy már az elején belekerül a cukor az őrölt kávéba, ami a forró víz hatására megolvad. A kávét egyszerre édesítik az egzotikus gyümölcsök és fűszerek segítségével, keserűvé pedig a dél-amerikai kakaó meg a chili varázsolja. Az arab kávék alapját az arabica kávébab adja, amely sokkal intenzívebb és erősebb ízt ad a kávénak.

A francia kávékonyha

Franciaországhoz fűződik a Café au lait, amely magyarra fordítva tejeskávét jelent. Gyakran össze szokták keverni az olasz Caffé Latte-val, a különbség, hogy a Latte-nak mindig espresso adja az alapját, míg a Café au lait French Press kávéból készítik. A kávézó kínálatában is megtalálható a „Párizsi tejeskávé”, ami nálam az egyik abszolút kedvenc.

Az arab kávékonyha

Az autentikus arab kávénál a tejet mellőzik, helyette fűszereket adnak hozzá: a kardamom, szerecsendió, fahéj és szegfűszeg megteremti a jellegzetes aromát. Mindig világos pörkölésű és eredetileg nem édesítik. Hagyományosan egy fületlen pohárban kínálják fel. A Cafe Frei-ben a hagyományos kávékon kívül található olyan arab kávé is, amely tejjel és más fűszerekkel van ízesítve, ez az arab kávék újragondolása, de érezhető bennük a hagyományos ízvilág.

A japán kávékonyha

Az első japán kávé- és teaházak, az úgynevezett Kisaten-ek az 1800-as évek végén nyíltak meg, majd a második világháború között kifejlesztették csepegtetési eszközökkel a kávét, a csepegtetős és vákuumos eljárások pedig a kétezres évek elején váltak ismertté. A japán kávékonyhát a precíz és aprólékos munka jellemzi. A kávékhoz sorolható a matcha tea, amely úgymond a kávé egészségesebb változata. Egyszerre hangulatjavító, koncentráció növelő és súlycsökkentő hatású is.

Az amerikai kávékonyha

Az Egyesült Államok a mai napig az egyik legnagyobb kávéfogyasztó országok közé sorolható a világon. Az amerikaiak kedvelik az ízesített kávékat, így az amerikai kávéhoz gyakran adnak hozzá édesítőszereket, tejet vagy tejszínt, valamint különböző ízesítőket, mint például a vaníliát vagy a karamellt. Az ikonikus americano, az „amerikai espresso” a második világháborúban jelent meg, ahol a jenki katonák a sima olasz espressot felöntötték vízzel. Az amerikai kávékonyha elég összetett, ezért a Cafe Frei-ben sokféle ízesítésű és elnevezésű itallal találkozhatunk

Kávékonyhák

Személyes vélemény

A kávézó az évek alatt az egyik kedvenc helyemmé vált, ahol a barátaimmal gyakran találkozom, de akad olyan alkalom is, amikor egy személyben fogyasztok el egy csésze finomságot. Az én kedvenc „kávékonyhám” a hat közül a francia, egyszerűen imádom az édes, sok tejjel készült italokat, és ha éppen ebbe a kávézóba megyek, mindig francia kávét kérek. A két pécsi üzlet közül a Király utcait látogatom többször, amely az egyetemhez is közel van. Azért ajánlom a Cafe Frei-t, mert úgy gondolom, hogy egy újfajta kávéélményt okoz a kávéimádók számára.

Aki még nem volt ebben a kávéházban, az remélem, legalább egyszer ki fogja próbálja, és aki már ivott itt, az iszik még egy feketét!

 

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrásai: kiemelt, 1

EnglishGermanHungarian