[metaslider id="9331"]
Beköszöntött Advent első vasárnapja

Beköszöntött Advent első vasárnapja – Interjú dr. Kiss Mátyással

Szinte még csak most ünnepeltük meg az újévet, máris beköszöntött a 2023-as év első Advent vasárnapja. Az Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. Ez egy olyan ünnep, amely felkészíti az embereket a karácsonyra, annak meghittségére és szeretetére, valamint a nagy készülődésben jobban összehozza az embereket. Az adventi készülődésről, ünneplésről kérdeztem a Nemzetközi- és Európajogi Tanszék PhD hallgatóját, dr. Kiss Mátyást.

Mit jelent neked az Advent, a karácsonyi előkészület? Tapasztalsz ebben az időszakban változást az év többi részéhez képest?

Advent első vasárnapja - dr. Kiss Mátyásdr. Kiss Mátyás: Először is köszönöm szépen a megtisztelő megkeresést. Számomra rendkívül fontos ez az időszak. Nagyon szeretem a karácsonyt, az ünnep hangulatát és a meghittséget, ami körülveszi azokat a napokat. Az Advent pedig az ehhez vezető utat jelenti számomra. A magam részéről mindenképp egyfajta várakozás jellemzi ezt az időszakot, igyekszem átszellemülni amennyire csak lehetséges és élvezni azt, hogy kicsit talán mindenki emelkedettebb hangulatban tölti a mindennapjait az év többi részéhez képest.

Hogy készülsz a szeretet ünnepére, vannak-e szokásaid erre az időszakra, melyeket évről évre felelevenítesz, például adventi koszorú készítése vagy az otthon kidekorálása?

dr. Kiss Mátyás: Sajnos nem vagyok túl kreatív személyiség, így ezeket a lehetőségeket át szoktam engedni otthon annak, aki ebben jobb nálam, tehát mindenki másnak. Otthon minden évben készítünk adventi koszorút, idén sincs ez másképp, mindig a vasárnapi ebéd mellé szoktuk meggyújtani a gyertyákat. Egyébként pedig az év ezen időszakában igyekszem azokat a feladatokat, teendőket teljesen lezárni, amiknél ez lehetséges, hogy a karácsonyi napok minél inkább a pihenésről és a találkozásokról tudjanak szólni. A karácsonyi vásárok is rendkívül hangulatosak, igyekszem minden évben kilátogatni és gyönyörködni az ünnepi fényekbe öltöztetett városban.

Mind másért szeretjük a karácsonyt. Valaki a sütik miatt, valaki az ajándékozás miatt, valaki pedig azért, mert ilyenkor találkozhat a szeretteivel. Te mit szeretsz a legjobban a karácsonyban, mi az, amit kiemelnél?

dr. Kiss Mátyás: Én azért szeretem a karácsonyt, mert talán ez a leghangulatosabb és leginkább meghitt ünnep valamennyi közül. Igyekszem annyi időt tölteni a családommal, barátaimmal és szeretteimmel amennyit csak lehetséges. A velük való találkozás, beszélgetés és a közös idő eltöltése, amit a leginkább szeretek a karácsonyban. Ez egy olyan időszaka az évnek, amikor lehetőség nyílik minőségi idő eltöltésére, ami az egyik legfontosabb dolog. Muszáj kiemelnem azt is, hogy a mákos bejgli szerintem a magyar konyha legnagyobb találmánya a lángos mellett. Nálunk mindig kerül otthon az ünnepi asztalra, aminek nagyon szoktam örülni. Természetesen az is elégedettséggel szokott eltölteni, ha sikerül olyan ajándékot választani a szeretteimnek, amivel mosolyt tudok csalni az arcukra.

Adventi koszorú

Az egyetemistáknak az Advent kezdete egyet jelent a közelgő vizsgaidőszakkal. PhD hallgatóként hogyan éled meg ezt a vizsgaidőszakkal összeboronált ünnepi időszakot? Okoz bármilyen nehézséget a karácsonyi átszellemülésben?

dr. Kiss Mátyás: Az egyetemista lét sajátossága, hogy az adventi időszak és a karácsony egybeesik a téli vizsgaidőszakkal, ami nem egy könnyű és felemelő helyzet. Sajnos nincs is jó megoldás erre a helyzetre. Amennyit tehettem az az, hogy az elmúlt években igyekeztem megtalálni a megfelelő időbeosztást, ami lehetővé teszi, hogy minél többet tudjak tanulni és készülni a vizsgákra, ugyanakkor a karácsonyi ünnepkör meghittsége is megmaradjon. Idén is igyekszem úgy beosztani az időmet, hogy minél több feladatomat tudjam ellátni a következő hetekben, de legyen lehetőség kikapcsolódni és megejteni néhány találkozást a számomra fontos emberekkel az ünnepek alatt.

Mit üzennél a hallgatóknak a közelgő karácsonyra és a vizsgaidőszakra?

dr. Kiss Mátyás: Egyfelől mindenkinek nagyon sok sikert és kitartást kívánok az elkövetkezendő időszakhoz. Kívánom mindenkinek, hogy szerencsés tételt húzzon és elégedetten távozhasson vizsga után az egyetem épületeiből. Másfelől pedig fontosnak tartom elmondani azt is, hogy a tanulás és a vizsgák mellett ebben az időszakban muszáj időt szánni arra, hogy az ember együtt legyen a szeretteivel, családjával, barátaival. Talán a vizsgaidőszak egészére is pozitív hatással lehet az, hogy ha a karácsony pár napjában, vagy legalább szenteste erejéig kicsit kiszakadunk a tanulásból, és az ünnepi találkozások, ebédek és vacsorák után újult erővel tudunk nekiállni a következő tételnek.

Nagyon szépen köszönöm Kiss Mátyásnak az interjút és mindenkinek békés, meghitt Adventet kívánok!

 

Forrás: 1

Képek forrásai: kiemelt, 1

EnglishGermanHungarian