[metaslider id="9331"]

A karácsony egysége a különbségben: Kultúrák sokfélesége az ünnepek alatt

Ahogy az ünnepi szezon beköszönt, a világ minden táján elkezdődik az ünnepi készülődés varázslatos kavalkádja. A karácsony nem csupán egy ünnep; ez egy globális színpad, ahol különböző kultúrák és népek gyökerei találkoznak az ünnepi hangulat megteremtésében. Ebben a cikkben egy különleges utazásra invitállak Téged, hogy felfedezzük együtt a karácsonyi ünnepek lenyűgöző sokszínűségét világszerte. Kapcsolódj be és készülj fel arra, hogy kulturális élményekkel teli utazásra induljunk az ünnepek világába, miközben megismerjük a különböző országok és népek ünnepi hagyományait.

Lépj be a világ karácsonyi szokásainak varázslatos birodalmába, ahol minden kultúra egyedi színt és jelentést ad az ünnepeknek. Készen állsz felfedezni a különböző földrészeken meghonosodott ünnepi szokásokat és hagyományokat? Készítsd elő magad, hogy belevessünk egy olyan világba, ahol az ünnep mindenhol mást jelent, mégis ugyanazt az örömöt és melegséget hordozza magában.

Ausztrália és Új-Zéland – BBQ és Beach Party karácsonykor

Az ausztrál és új-zélandi karácsony ellentmondásos, hiszen az ünnep a nyár közepére esik. Az itt élő családok gyakran BBQ-t rendeznek a szabadban, strandpartikat tartanak és különböző szabadidős tevékenységeket folytatnak.

A hagyományos ünnepi menüben olyan ételek szerepelnek, mint a „prawn” (rák) vagy a hideg húsfélék, melyek tökéletesek a meleg időjárásban.

A karácsonyfa gyakran eukaliptusz vagy más helyi fák ágait tartalmazza, és az ünnepi díszekben sokszor megtalálhatók a helyi állatok és növények motívumai.

Ausztrália és Új-Zéland

Ausztria

Egy vadállatszerű démonlény, amely a város utcáit járja, gyerekeket ijesztgetve és a rosszakat megbünteti, nem Halloween, hanem Szent Miklós gonosz cinkosa, Krampus. Az osztrák hagyomány szerint Szent Miklós megjutalmazza a kedves kisfiúkat és kislányokat, Krampus pedig a legszemtelenebb gyerekeket elfogja és a zsákjába dobja. December első hetében a fiatal férfiak Krampusznak öltöznek (főleg Szent Miklós-nap előestéjén), láncokkal és csengőkkel ijesztgetik a gyerekeket.

Ausztria

Csehország

A csehek, nem meglepő módon, olyanformán ünneplik a karácsonyt, mint mi magyarok.

A szaporodó tepsik száma aztán megbízhatóbban jelzi a közelgő ünnepeket, mint az

adventi koszorú gyertyái. A nagy sütés-főzés egyik csúcspontja a cukormázas ehető Betlehem, amit a csehek egyébként kevésbé ehető anyagokból, mint papír, kerámia stb. is készítenek. A csehek Betlehem-mániáját jól bizonyítja, hogy a Guinness-rekordok könyvében jegyzett legnagyobb mechanikusan működő Betlehem Jindřichov Hradecben, egy múzeumban található, és Tomáš Krýza állította még a monarchia idején. 

Az eladósorban lévő lányok december 4-én cseresznyefaágat helyeznek a vázákba, ami ha karácsonyig kivirágzik, a következő évben készülhetnek az esküvőre.

Finnország

Saját irodájában válogatja szét a világ minden tájáról érkező leveleket. A tradíció szerint minden házhoz bekopog és belépve hangosan kérdezi meg, hogy “Lakik itt jó gyerek?” Ezek után adja át az ajándékokat. A Mikulás érkezése előtt a finnek szaunáznak, karácsony napján templomba és elhunyt szerettük sírjához mennek, hogy gyertyát gyújtsanak az emlékükre. Szokás még, hogy december 24-én délben, a régi fővárosban egy különleges ünnepség keretében kihirdetik a „karácsonyi béke” időszakát (joulurauha), amely húsz napig tart.

Izland

A szigetországban a 13 Jólasveinar helyettesíti a hagyományos Mikulást, a gyerekek őket várják. Izlandon is van kultusza a manóknak. Itt a hagyományok szerint tizenhárom kismanó volt, akik rendszeresen megtréfálták az embereket, de amióta a Télapó ráncba szedte őket, szorgalmasan készítik a karácsonyi ajándékokat a gyerekeknek. Valamint egy egészen ijesztő legendával próbálják a gyerekeket rávenni, hogy jól viselkedjenek. 

Arrafelé az a szokás, hogy a kicsiknek még az ünnep előtt be kell fejezniük a teendőiket, mint például a rendrakást, vagy a házi feladat megírását. Ha ez sikerül, valamilyen ruhát kapnak ajándékba. Aki nem kapott ruhát, az pórul jár, mert jön Jólakötturin, a Karácsonymacska és megeszi – először a rosszcsont gyerek vacsoráját, aztán pedig a gyereket is. A rémtörténet nem csak arra jó, hogy megregulázza a gyerekeket, hanem arra is buzdítja őket, hogy az ünnep táján ajándékozzák el a már nem használt ruhadarabjaikat a rászorulóknak.

Izland

Görögország

Görögországban nagyon sok legenda és babona kötődik az ünnephez. A görög mítosz szerint a Föld mélyét gonosz manók, a kalikandzaroszok lakják, akik év közben napról napra fűrészelik a Földet tartó fa törzsét. Karácsonykor tartanak csak szünetet, ekkor is csak azért, hogy az emberek közé jöjjenek és bosszantsák őket. 

Valóban kártékony kis manókról van szó: ellopják az ünnepi ételt, összetörik a tárgyakat, kalamajkát okoznak mindenhol. Ám a tűztől nagyon félnek, ezért akiknek az otthonában van kandalló, egész éjjel égve hagyják a tüzet, hogy a manók a kéményen keresztül ne tudjanak bejutni a házba. Az is segít, ha disznó állkapcsot akasztanak a kandallóba, mert a kártevők félnek tőle. 

Mivel a kis lények az ajtón keresztül is be tudnak jutni a házba, a görögök konyhai szűrőt tesznek az ajtó elé. A manók – valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag – nem tudnak ellenállni a számolásnak, ezért megpróbálják a szűrőben lévő valamennyi lyukat összeszámolni, és mire a művelet végére érnek, elmegy a kedvük a rosszalkodástól.

India

Annak ellenére, hogy a teljes népesség csupán 3 százaléka keresztény Indiában – többségük hindu és muszlim vallású -, a karácsony mégis hivatalos nemzeti ünnep. December 24-én kezdenek ünnepelni és ez eltart egészen az új év kezdetéig. A kisebb településeken fenyőfa híján banán és mangófát díszítenek fel „karácsonyfaként”. Karácsonyi rendezvények is csak a nagyobb városokban vannak. Évről-évre sokan gyűlnek össze a Szent Szív székesegyháznál Új-Delhiben december 25-én, hogy gyertyát gyújtsanak.

Japán

Japánban eredetileg nem is ünnep a karácsony, ám az országba látogató turisták miatt a közelmúltban egy igen fura szokás alakult ki. Még a 70-es években a KFC gyorsétterem-láncnál vették észre, hogy ilyenkor a külföldiek eléggé ragaszkodnak a hagyományos karácsonyi ételeikhez, mint például a pulykához. Ezért az étterem egyik leleményes marketingese kitalálta, hogy hirdessék meg a „Kentucky-t Karácsonyra!” akciót. A menü persze ilyenkor is sült csirke, ám pezsgőt is lehet hozzá rendelni. Az ötlet elsöprő sikert aratott, olyannyira, hogy az ünnepek alatt az összes KFC tömve van, épp ezért ilyenkor előre asztalt kell foglalni! A karácsony Japánban egy közös családi falatozást jelent.

Japán karácsonyi szokás - Kfc

Egyiptom: Copt Karácsony és Kopt Ortodox Ünnepek

Egyiptomban a kopt keresztények karácsonyát január 7-én ünneplik. Az ünnep előtt két hétig tartó böjtöt követően az ünnepek ideje alatt gazdag és változatos ételeket fogyasztanak. Az ünnepi ételek közé tartozik a „fattah”, egy omlós húsos étel és a „kahk”, egy édes sütemény, amelyet különleges alkalmakra készítenek.

Az ünnepi mise és az istentiszteletek után a családok együtt töltik az időt, ajándékokat osztanak szét és ünnepi ételeket fogyasztanak.

Mexikó 

Mexikóban is hagyománya van a zöldségfaragásnak, azonban nem halloweeni tökökre kell itt gondolni, ugyanis Oaxaca városában karácsonykor hagyományosan retket faragnak.

A Retkek éjszakája (Noche de Rabanos) több mint százéves szokás: a kereskedők, abban a reményben, hogy több vásárlót csalogathatnak a helyi piacra misék előtt és után, retekből kifaragott kis szobrokat és bábukat kezdtek kitenni portékáik elé, eladásra szánva. Ezt követően az emberek tömegével kezdték megvenni a retek-alakokat. 

1897-ben aztán a város akkori polgármestere hivatalos ünneppé nyilvánította a Retkek éjszakáját, amit a mai napig december 23-án tartanak. A karácsonyi retkeket direkt erre az alkalomra termesztik, ezért megenni kevésbé ajánlatos őket.

Mexikó

Oroszország: Szenteste és Szentvásár Ünnepségek

Oroszországban a karácsony az ortodox naptár szerint január 7-én van. Az ünnep különleges ételeket és szertartásokat jelent az oroszok számára.

Az ünnepi asztalon gyakran megtalálható a „kutya” nevű búza- és mézes sütemény, valamint a „sült hal” és a „vodka”, amelyek az ünnepi fogások közé tartoznak.

Az orosz karácsony misékkel és istentiszteletekkel kezdődik, majd az ünneplők családi összejöveteleket tartanak és ajándékokat osztanak szét.

Ukrajna

Az ukrán családok pókhálót rejtenek el a fán, s azt műanyag pókokkal díszítik. Aki megtalálja, azé a jó szerencse. 

A hagyomány szerint, mely egy népmeséből ered, egy szegény asszonynak nem volt pénze díszekre, ám karácsony reggelén felébredve azt tapasztalta, hogy egy apró pók ezüstös hálóval befonta a fát és ragyogóvá varázsolta a szegényes karácsonyfát. Emiatt karácsonykor pókot találni szerencsét jelent a jövő évre.

Svédország

Ebben az országban a karácsonyi készülődést feldobva egy vicces szokás alakult ki. Galve város főterén sok évvel ezelőtt állítottak egy hatalmas szalmából készült kecskét, mely karácsony éjszakáján felgyulladt, majd leégett. A városlakók azóta hagyományt teremtve minden évben megépítik a kecskét, s minden évben megpróbálják felgyújtani. 

Ennek a furcsa hagyománynak akkora sikere lett, hogy a fogadóirodákban már téteket is lehet tenni, hogy a kecske túléli-e a karácsonyi időszakot. 

Karácsony Svédországban

Olaszország

Az olasz gyerekek nem ismerik a Mikulást. Hozzájuk karácsony után, január 6-ra virradóra a jóságos boszorkány, a Befana, a vízkereszt szülötte érkezik, hogy a gondosan kikészített zoknikba a jóknak ajándékot, a rosszaknak pedig széndarabot vigyen. 

Ahogy Magyarországon a Mikulás, úgy Itáliában a Befana eredete a nagy többség számára ismeretlen.

Venezuela

Venezuelában is nagy hagyománya van a karácsonyi templomba járásnak – az a mód viszont, ahogy az emberek eljutnak az istentiszteletre, egészen rendhagyó. A fővárosban, Caracasban szinte mindenki görkorcsolyával siklik a templomba. A szokás miatt a város számos útját már reggel 8 óra előtt lezárják a forgalom elől, hogy mindenki szabadon korcsolyázhasson az utakon.

Venezuela

 

Az ünnepi szokások és furcsaságok megismerése után következzen egy kis teszt!

 1. Mitől félnek Görögországban a gonosz manók?

  • villámlástól
  • tűztől
  • víztől

 2. Mit égetnek el karácsonykor Svédországban?

  • madárijesztőt
  • fából készült lovat
  • szalmából készült kecskét

 3. Minek a találása hoz szerencsét Ukrajnában?

  • pók/pókháló
  • fagyöngy
  • madárfészek

 4. Mikor érkezik Befana az olasz gyerekekhez?

  • december 1.
  • december 24.
  • január 6.

 5. Indiában milyen fát díszítenek karácsonykor?

  • fenyő
  • mangó
  • citrom

 6. Mit kell tenniük az Izlandi gyerekeknek, hogy ne jöjjön el értük a Karácsonymacska?

  • sportolni egy egész napon keresztül
  • rendet rakni
  • segíteni a főzésben

 7. Csehországban mi a jelen annak, ha egy lány megházasodik jövőre
  • cseresznyefaág kivirágzik karácsonyig
  • nem havazik decemberben
  • elsózza az ételt

 

(Helyes válaszok: 1-b,2-c,3-a,4-c,5-b,6-b,7-a)

A cikk végéhez érve látjuk, hogy különböző országokban más és más módon készülnek az ünnepekre, más szokások és hagyományok alakultak ki. Az ünnepek ideje alatt tanúi lehetünk annak, ahogyan az emberek összegyűlnek, megosztják szeretetüket és egymás mellett örömet találnak, érezzük az ünnepi varázslatot, amely minden otthonba és szívbe beköltözik, hogy boldogságot és melegséget hozzon mindenkinek, emlékezetes és fényekkel teli, ahogyan a különböző kultúrák ünneplése összeköti és gazdagítja a világot.

Kellemes ünnepeket kívánok minden olvasómnak, és legyen a következő év tele örömmel, szeretettel és békével!

 

Források: 1, 2

Képek forrásai: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

EnglishGermanHungarian