[metaslider id="9331"]
gyilkos

A viliscai fejszés gyilkosságok

Az interneten keresve, szinte nap mint nap találunk olyan eseteket, amelyek hátborzongató hatást képesek kiváltani egyes emberekben. Megtalálhatóak köztük emberölések, halálos kimenetelű terrorcselekmények vagy emberrablások. Ezek között vannak olyan ügyek, amelyek egy hét, akár egy hónap alatt tisztázódnak. Ugyanakkor vannak köztük olyanok, amelyek megoldása évekre, évtizedekre elhúzódik. A bűntény lázban tartja  a rendőrséget, a krimi és bűnügyi történetek iránt rajongókat,  és nem lehet kideríteni, mi is történt valójában.  Nemcsak Magyarország rendelkezik nagy számban ilyen megtörtént cselekményekkel, hanem más kontinensek bűnügyi nyilvántartásaiban is rengeteg megoldatlan bűnügy található.  Következő cikkemben Amerika történetének egyik legbrutálisabb, legvéresebb kimenetelű bűncselekményét mutatom be, ami már több mint száz éve történt, és összesen nyolc áldozat vesztette életét.

Előzmények

Történetünk az amerikai Iowa egy addigi nyugodt, békés városkájában kezdődik, Viliscában. Itt élt Josiah Moore feleségével, Sarah-val és négy gyermekükkel, egy átlagos családi házban. A településen rendkívül nagy tiszteletnek örvendett a Moore család, a faluban senkinek egy rossz szava nem volt a család közösségen belül folytatott életére.   Minden a legnagyobb rendben volt egészen 1912 nyaráig. Június 9-én a család egyik lánygyermeke megkérdezte két barátnőjétől,   Lena és Ina Stilingertől, van-e kedvük aznap este náluk tölteni az éjszakát. A lányok ebbe beleegyeztek, és már egy délutáni eseményen is közösen vettek részt, amely egy gyermekprogram volt a településen. Este hét óra körül értek a család házához, és körülbelül tíz órakor nyugovóra tértek. Azon az éjjelen azonban olyan dolog történt a házban, amire a település lakói valószínűleg sohasem gondoltak volna. 

gyilkos

A bűncselekmény másnapja

Június 10-én reggel a Moore-ház környékén, a szomszéd Mary Peckham feltűnően nagy csendet tapasztalt, és látta, hogy az állatokat még nem etették meg, a házban pedig csend és sötétség van. Elhatározta, hogy utánajár a dolgoknak.  A családfő testvére sietett segíteni neki, akinek szeme elé a házba belépve horrorisztikus kép tárult. A házban tartózkodók egytől egyig halottak voltak, mind a családfő és felesége, négy gyermekük és a vendégségben lévő két kislány is.  Mindannyiukkal egy balta végzett, az elkövető mindenkit álmában ölt meg, akiknek ez által sem védekezni, sem menekülni nem volt esélyük. Minden családtag több ütést kapott különböző testrészeire, köztük a felsőtestre és a koponyára egyaránt. A tettes, miután mindenkit meggyilkolt, letörölte a baltát, behúzta a függönyöket, és bezárta az ajtókat, és arra is volt ideje, hogy megmosakodjon. A véres vizet tartalmazó lavórt később a konyhában találták meg.  A törvényszéki orvos azt állapította meg, hogy nem sokkal éjfél után történt a gyilkosság.  Azonban arról már a nyomozás elején megoszlottak a vélemények, hogy a gyilkos mikor mehetett be a házba, hogy véghezvigye brutális tettét. 

Nyomozás és gyanúsítottak 

A mészárlás híre hamar bejárta az egész környéket, a gyilkosság helyszínére százával özönlöttek az emberek, ezáltal a nyomok rögzítése is szinte lehetetlen volt, mivel többen össze-vissza járták a házat, amivel tönkretették a tetthelyet. Emellett a ház kevés nyomot őrzött meg a hatóságok számára, amihez a gyilkos talpraesettsége és figyelmessége is hozzájárult. Az esetnek később számtalan gyanúsítottja lett. A helyiek első körben a falu egyik köztiszteletben álló polgárát, Frank Jonest vádolták meg a borzalmas tett elkövetésével.  Jones üzletember volt, sokáig Moore is együtt dolgozott vele, egészen addig, amíg 1908-ban saját, konkurens üzletet nyitott, amivel nagy csapást mért Jones üzletére. Ezután nem tartották a kapcsolatot, mindig elkerülték egymást, így sokakban felmerült, hogy Jones bosszúból végezte ki a családot, vagy éppen felbérelt valakit a feladatra. A másik gyanúsított a falu tiszteletese, George Kelly volt, aki közvetlenül a gyilkosság előtti napon ismerte meg a családot, és ezzel megvolt a lehetősége kiszemelni áldozatait. Kelly egyébként is egy szexuális ragadozó hírében állt.  Sok esetben leplezték le, amikor fenyegető, obszcén levelekkel zaklatott nőket, lánygyermekeket. A tiszteletes is balkezes volt, mint a tettes, és éppen a gyilkosság éjszakáján hagyta el a települést. 1917-ben végül letartóztatták, de sosem ítélték el. Harmadik körben a tett elkövetőjének egy sorozatgyilkost tartottak, ugyanis ebben az időben a viliscaival párhuzamosan számos családgyilkosság történt, és furcsa egybeeséseket is találtak az esetek között, például, hogy a vérengzések helyszínei közel voltak a vonatsínekhez. 

gyilkos

A jelen

Az igazságügyi technika fejletlensége miatt a nyomozás nem vezetett eredményre hosszú éveken, évtizedeken keresztül.  Számos gondolat, teória született az esettel kapcsolatban, de mindegyiknek ugyanaz lett a vége, nem akadtak a tettes nyomára. Az elkövetés helyszíne ma már úgynevezett turistalátványosságként működik Viliscában, a témára fogékony személyeknek, akiknek először egy körbevezetést kínálnak a házon belül, majd pár pillanatra magukra maradhatnak a zárt ajtók mögött.  A legbátrabbak pedig még egy éjszakát is eltölthetnek a kísérteties házban. 

A Viliscai baltás mészárlás a mai napig a megoldatlan rejtélyek listáján szerepel Amerikában. Továbbra sem lehet tudni, ki követte el a kontinens történetének egyik leghidegvérűbb gyilkosságát. A bűncselekmény 111 évvel ezelőtt történt,  így valószínűleg már soha sem fog kiderülni az igazság. 

Források: 1, 2

Képek forrásai: kiemelt kép, 1, 2

EnglishGermanHungarian