[metaslider id="9331"]

A videójátékok hatása

Szinte napi szinten hallhatjuk szüleinktől, nagyszüleinktől, hogy a túl sok videójátékozás káros az egészségünkre, a hosszú időn át tartó monitor nézése rontja a látásunkat, az agresszív játékok pedig személyiségünket változtathatják meg drasztikus módon. Ennek ellenére habozás nélkül kijelenthetjük, hogy a videójátékok korát éljük, egyre több és minőségibb szórakoztató termék kerül a boltok polcaira. Ennek ellenére akkor miért halljuk mégis, azokat a bizonyos intelmeket a körülöttünk élőktől?

A sok számítógépezés, a monitor bámulása bizony károsíthatja egészségünket. Ezt a tényt pedig már tudományosan is alátámasztották. Hogy rontja-e a látásunkat, az nem olyan biztos, de bizony szemünk szárazságához vezethet, valamint – mivel a videojátékozás többnyire ülő testhelyzetben vagy fekvés közben történik – a testmozgás hiánya az elhízásunkhoz is hozzájárulhat. Ha egyszer elindítunk egy játékot, nagy valószínűséggel nem pár percig fogunk előtte ülni, hiszen közismert tény, hogy minél többet játszol, annál ügyesebb leszel. Azáltal pedig, hogy több és több időt töltünk bezárva a négy fal közé, megvonjuk szervezetünket olyan létfontosságú dolgoktól, mint a D-vitamin vagy a friss levegő. Ezáltal pedig saját immunrendszerünket rontjuk, és bizonyos idő elteltével észrevehetjük, hogy bizony sokkal fogékonyabbak vagyunk egy-egy vírusra vagy megfázásra, mint régebben. Személyiségünket is befolyásolhatja, hogy ha egy játék bűvkörébe kerülünk, azonban annak az esélye, hogy agresszívvá váljunk tőle, igen csekély. A többség számára ugyanis a felgyülemlett feszültség levezetésére szolgál, hogyha kitombolhatja magát egy-egy kör során, a valóságban pedig sosem választaná ezt a módot, hogy feloldódást nyerjen.

Ahogyan az lenni szokott, mint minden másnak, a videojátékozásnak is megvan a maga pozitív oldala. Ha valaki multiplayer módban játszik, nem mindig kerül össze a barátaival, az esetek többségében ismeretlen, külföldi játékosok lesznek a csapattársai, akikkel valamilyen módon kommunikálni kell, már ha persze olyan játékról beszélünk, amelyik feltétlenül igényli ezt. A nyelvtudás emiatt szinte elengedhetetlen kelléke az ilyen játékoknak. Azáltal pedig, hogy idegen nyelven társalgunk külföldiekkel, fejleszthetjük tudásunkat, és egy idő után észrevehetjük magunkon, hogy nem kell annyit gondolkodnunk, hogyan is fejezzük ki magunkat, vagy éppen nem kell a szótárt lapozgatni, ha nem ismerünk egy szót. A nyelvtudás mellett pedig közösségépítő szerepet is felfedezhetünk a videojátékokban, hiszen tagjai lehetünk egy globális szinten működő társaságnak, kapcsolatokat építhetünk ki olyan emberekkel, akikkel más módon talán sosem ismerkednénk meg, valamint olyan, későbbi életünk során fontos képességeket is elsajátíthatunk, fejleszthetünk, mint például, hogy hogyan dolgozzunk csapatban, hogyan hangoljuk össze a különböző feladatokat olyan módon, hogy az a csapat érdekeit szolgálja.

A videojátékok népszerűségének köszönhetően egyre inkább elterjedt és elfogadott, ha valaki a streamer hivatást választja, mint karrier. De mit is takar pontosan a streamelés? A streamelés egy olyan módszer, amellyel élőben közvetített videót teszünk elérhetővé mások számára, leggyakrabban egy erre kitalált platformon (pl. Twitch). A streamerek pedig élő adás keretei között játszanak egy kisebb-nagyobb nézőközönség előtt, akikkel ezáltal egy közösséget is ki tudnak alakítani. Mint minden más munkánál, ennél is lehetőség van a pénzkeresésre, egyik legelterjedtebb módja ennek pedig a donáció, amely során a nézők bizonyos összeggel támogathatják a streamert az elő közvetítések során. Hogy mennyire éri meg ezt a pályát választani, arról mindenki máshogy vélekedik, hiszen annak ellenére, hogy azt csinálja napi szinten, amit imád és élvez, az emberek többségében még mindig megtalálható az előítélet evvel kapcsolatban.

A népszerűségnek köszönhetően pedig egy új sportág, az e-sport is egyre nagyobb teret nyer magának. Az e-sport (vagy elektronikus sport) során amatőr vagy profi módon, versenyszerűen foglalkoznak a játékosok egy adott videojátékkal (Wikipédia). Legnépszerűbb műfajok, amelyekből rendszeresen versenyeket rendeznek a MOBA (online többjátékos csatamező), FPS (belsőnézetű lövöldözős játék), battle royal, kártyajáték vagy éppen valós idejű stratégiai játék. Azon túl, hogy globális szinten nyerhetnek maguknak az e-sportolók népszerűséget és támogatást, magát a játékot is valamelyest népszerűsítik, amely által az adott közösség újabb tagokkal bővülhet, olyanokkal, akik maguk is meg szeretnék tapasztani a virtuális valóság nyújtotta lehetőségeket. És ki tudja, lehet, hogy lesznek olyanok, akiket annyira magába szippant ez a világ, hogy később ők is megmérettetik magukat az e-sport világában.

Végül pedig szeretnék pár szót ejteni arról, milyen is ez a világ női szemmel nézve. A női játékosok aránya jóval kisebb, mint a férfiaké, ez azonban nem egy meglepő tény. A sztereotípiáknak eleget téve a lányoktól szinte kötelező jelleggel elvárják, hogy babázzanak, lányos dolgokkal foglalkozzanak, és ha lehet, jó messziről kerüljék el a véres, harcos játékokat, mert ezek egyáltalán nem „nőiesek”. Ezáltal a társadalmi nyomás által pedig nagyon kevés nő folyamodik afelé, hogy elkezdjen játszani, pedig ennek egyáltalán nem így kellene lennie. A videojátékozás egyfajta szórakozás, kikapcsolódás, amely nem korlátozódhat le nemekre, mindenki avval játszhat, amivel szeretne. Éppen ezért a társadalomnak ki kellene alakítani egy olyan magatartást, ahol senki nem néz ferde szemmel, ha éppen egy lányt látnak streamet nézni. Végezetül pedig még annyit, hogy személy szerint sokkal élvezetesebbnek, izgalmasabbnak és szórakoztatóbbnak tartom egy-egy streamer videóját, mint a tömeggyártott női vloggerek smink- és ruhabemutatóit.

EnglishGermanHungarian