[metaslider id="9331"]

Kutatók Éjszakája

A koronavírus-járvány megjelenése óta a kikapcsolódási lehetőségek lecsökkentek. A hatályos járványügyi intézkedések következtében a mozik, múzeumok, színházak, illetve további kulturális létesítmények bezártak. Ehhez számos intézmény alkalmazkodott, és átvonult a digitális térbe, hogy a potenciális érdeklődők ne maradjanak újabb tudásszerzés nélkül. Hasonlóképpen járt el az Európai Bizottság is, amikor arról döntöttek, hogy az idei évben, 2020-ban a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatot a megszokott szeptember végi időpont helyett áthelyezték november utolsó hétvégéjére az online területbe.

A Pécsi Tudományegyetemen, így az Állam- és Jogtudományi Karon is november 27-én került megrendezésre az eseménysorozat. A pécsi jogi kar minden évben aktuális témákat boncolgat, ez idén sem történt másként. A kar számos izgalmas, egyben elgondolkodtató előadással várta az érdeklődőket. Délután 16 órától kezdődtek el az érdekfeszítő programok. A Büntetőjogi Tanszék vezetője, Prof. Dr. Gál István László által tartott A koronavírus által generált gazdasági válság lehetséges hatásai a bűnözésre című előadása este 20 órakor vette kezdetét. A továbbiakban ezt az említett előadást szeretném Nektek bemutatni.

A jelenlévők megismerkedhettek az összbűnözés számának a kialakulásával 2019-ig, illetve megtudhatták milyen tényezők vannak erre hatással (pl. formális jogi tényezők, igazságszolgáltatás nem kellő működése). Az 1989 és 1990-es gazdasági válság következtében egy 8 éven át tartó bűnözési növekedés volt megfigyelhető, majd ezután 2004-ig lecsökkent, utána gyakorlatilag stagnált 400 000 bűncselekményen az ismert bűncselekmények száma. Ugyanez volt megfigyelhető a 2008-as gazdasági válságot követően, hiszen fél/egy évvel később megindult egy ismételt növekedés, amely azóta szépen csökken, olyan szinten, hogy az ismert bűncselekmények száma kevesebb, mint az 1970-es években volt tapasztalható. Ezen ismeretek után a tanár úr rátért a 2021-re várt becslésekre.  Napjainkra olyan alacsony bázisra került az összes ismert bűncselekmények száma, azzal, hogy 200.000 alá csökkent, hogy ilyen alacsony bázisról indulva, a válságot figyelmen kívül hagyva is növekedést lehetne prognosztizálni. A kijárási korlátozások is növelhetik bizonyos bűnözések számát, mint például a családon belüli erőszakét, a munkanélküliség növekedése is szintén az összbűnözés növekedését valószínűsíti. Ezekhez a tényezőkhöz kapcsolódik még hozzá a gazdasági válság, amit jelenlegi vírushelyzet, pandémia okoz. Az előadó a 2008-as gazdasági válsághoz kapcsolódó kutatómunkájának eredményét is megismertette a jelenlévőkkel, ennek a megállapításnak alapján a következő becsléseket várhatjuk: a gazdasági válságot követően várhatóan 4-6 hónappal később reagál a bűnügyi statisztika a válságra és kezd el növekedni. Azt is megtudhattuk, hogy valószínűleg mely bűncselekmények, azok, amelyek növekedésnek indulhatnak, ilyen a személy elleni bűncselekmények, a közrend elleni bűncselekmények, az informatikai bűncselekmények, a vagyon elleni bűncselekmények, a lopás, csalás, a sikkasztás először csökkenést majd növekedést mutathat, együtt a rablással. Ezek az adatok az előző 200 év tapasztalataiból valószínűsíthetőek. Ennek elkerülésére érdekében a nyomozóhatóság létszámát érdemes megemelni, valamennyire lehet a büntető törvénykönyvet is szigorítani.

Az előadás végén a jelenlévőknek volt lehetőségük kérdéseket feltenni a tanszékvezető úr felé. Az esemény nagy sikernek örvendett. Összegzésképpen elmondhatom, hogy az előadás hasznos és érdekes volt. Köszönjük Prof. Dr. Gál István Lászlónak az előadást!

EnglishGermanHungarian